• 23 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8323
  •  GBP / BGN 2.2729
  •  CHF / BGN 2.0113
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 13°C

Цвета Караянчева: Благодарение на руския народ ние сме получили своята свобода

Цвета Караянчева: Благодарение на руския народ ние сме получили своята свобода

/КРОСС/ В сградата на Народното събрание официално бе открита изложба с репродукции на картини от руски художници, посветена на 140-ата годишнина от Руско-турската освободителна война. Организатори на експозицията са Национално Движение „Русофили” и Община Казанлък.

Изложбата бе открита от председателя на Народното събрание Цвета Караянчева. "За нас е чест да приемем на територията на българския парламент тези прекрасни репродукции на руски автори, които ни предават онези години, когато цялото същество на българския народ е било насочено към неговото Освобождение. Благодарение на руския народ ние сме получили своята свобода", каза Караянчева в своето слово. 

"Тези картини ни помагат да почувстваме войната през очите на руските художници. Всяка една от тях ни показва отделни моменти и епизоди. Някои от булевардите и улиците в България носят имената на хората, които са изобразени на тези картини - това е признателността на българския народ към освободителите и този период, от който започва новото летоброене. Няма нищо по-хубаво от това да можем да разказваме на нашите деца и внуци за героичните моменти в българската история" - допълни тя.

Председателят на Национално Движение „Русофили” Николай Малинов изрази огромна благодарност към г-жа Караянчева за съдейтвието и възможността за реализация на експозицията.

Директорът на Руския културно-информационен център (РКИЦ) в София - Павел Журавльов отбеляза, че това събитие подчертава онзи момент от исторческата памет, който е в основата на българо-руските отношения и дружба.

Изложбата стартира от Народното събрание и ще премине през няколко български града, а финалът е предвиден за март следващата година, когато тя ще бъде открита на стените на руския парламент - Държавната дума.

Сред представените експонати са репродукции на картини като „Генерал М.Д. Скобелев на кон” на Николай Дмитриев-Оренбургски, „Император Александър II” на Егор Ботман, „Генерал Йосиф Гурко в Балкана” на Павел Ковалевски, „Шипка-Шейново. Скобелев при Шипка” на Василий Верешчагин и др.

Още снимки от събитието можете да разгледате ТУК.

 

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Тъй, тъй! Историята помни, Народът също! Русия е спасителката на България.

12.12.2017 23:35:50

Анонимен

Открила топлата вода .

12.12.2017 23:16:10

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.