• 19 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8315
  •  GBP / BGN 2.2841
  •  CHF / BGN 2.0155
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 6°C

Русия притеснена, че Бразилия може да влезе в НАТО Копирано от standartnews.com

Русия притеснена, че Бразилия може да влезе в НАТО Копирано от standartnews.com

/КРОСС/ Москва е обезпокоена от макар и потенциалната засега възможност Бразилия да стане член на НАТО, става ясно от публикация днес в руския вестник „Независимая газета", цитирана в материал на БТА.

Според руски сенатори идеята за членството на Бразилия в НАТО не е само една от "странностите" на президента на САЩ Доналд Тръмп.

Вашингтон разглежда сериозно възможността Бразилия да стане "голям ненатовски съюзник" или дори "съюзник от НАТО", заяви Тръмп във вторник, след като посрещна в Белия дом бразилския си колега Жаир Болсонаро.

Тръмп се опитва "да покаже, че не е загърбил НАТО" и думите му "не са поредните странности на екстравагантния стопанин на Белия дом", а може да се превърнат в реалност, коментира във Фейсбук Константин Косачов, председател на комисията по външна политика към горната камара на руския парламент. Предложението на американския лидер има ред различни измерения, посочва той, цитиран в руски издания.

"Поканата на новия десен лидер на Бразилия за военен алианс, било то в рамките на НАТО или в отделен формат - това е предложение за създаване на един вид "Антикоминтерновски пакт", добавя Косачов.

Става дума за "известното японско-германско споразумение от 1936 г., сключено с цел да не се допусне по-нататъшно разпространение на комунистическата идеология в света. Целите впрочем доста си приличат - противодействие срещу левите на американския континент, а както се знае, към тях не спада само Венецуела", отбелязва "Росийская газета".

Освен това според руския сенатор идеята на Тръмп е "ясен сигнал към европейските съюзници на САЩ (. . .), че продължат ли да демонстрират непокорство, най-вече във финансовите въпроси, водещата страна в НАТО може да измести акцентите в самата концепция на алианса", премахвайки "днешната му евроцентричност".

Косачов вижда тук и намерение "да се внасят раздори в често дразнещото Запада обединение БРИКС" - икономическия блок, включващ Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка.

Бразилците не оцениха диалога на своя президент с Доналд Тръмп за евентуално влизане на страната им в НАТО, констатира "Вести". Това сочат резултати от допитване, пише онлайн изданието. "Рейтингът на Жаир Болсонаро падна с 15 на сто. Никой от предходните бразилски лидери не е бил толкова непопулярен. А няма и три месеца, откакто е на поста", допълва "Вести". Според последната анкета на института Ибопе 51 процента от бразилците одобряват начина, по който президентът управлява, в сравнение с 67 процента през януари.

Руският сенатор Алексей Пушков нарече Тръмп "новатор", защото лидерът на САЩ иска да присъедини към НАТО страна, която географски няма нищо общо с организацията, пише "Известия".

"Най-добрият път към заглъхване на НАТО е чрез разтваряне (на пакта, б. р.) в безбрежния Атлантик", цитира всекидневникът коментар на Пушков в Туитър.

Думите за членство на Бразилия в НАТО са "едно от екзотичните изявления на Доналд Тръмп", защото "не може да става и дума за институционално съюзничество" - според Северноатлантическия договор в алианса могат да членуват само САЩ, Канада и европейски страни, обяснява социологът Татяна Пархалина пред "Московский комсомолец".

Бразилия обаче може да тръгне по пътя на Колумбия, която миналата година първа от страните в Южна Америка се присъедини към НАТО като "глобален партньор". Това не е съвсем пълноценно членство - страната не е задължена да участва във военни действия. Подразбира се сътрудничество примерно в сферите на кибернетичната сигурност и разминирането, прогнозира вестникът.

Проблемът дали Бразилия ще участва или не в решаването на венецуелската криза изглежда вече по нов начин - защото, ако поканата за НАТО бъде приета, съюзническите отношения явно ще задължат страната да действа "солидарно" с другите членки на алианса, отбелязва "Независимая газета".

Темата за членство на Бразилия в НАТО стои с особена острота за Русия. Как хипотетичното членство в НАТО ще се съчетава с членството на страната в БРИКС - ето един голям въпрос, който все още остава без отговор, подчертава изданието.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Ами бразилците не са баламни просто няма да допуснат да влезе Бразилия в НАТО.Американците добре изиграха сценария ,като свалиха нашата българка,но дотам.Те нямат други козове да убидят народа на тази велика държава.

22.03.2019 23:53:17

Анонимен

Уйде БРИКСа у ряката , ко праим сига ....?

21.03.2019 13:37:30

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.