• 19 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8315
  •  GBP / BGN 2.2841
  •  CHF / BGN 2.0155
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 6°C

WSJ: НАТО струпва нови войски по границите с Русия

WSJ: НАТО струпва нови войски по границите с Русия

/КРОСС/ Западните съюзници на НАТО се готвят да разположат четири батальона от около 4 хиляди войници до границите на Русия, пише The Wall Street Journal. В страните от Прибалтика ще бъдат изпратени два батальона от САЩ и по един - от Германия и Великобритания.

По време на посещение в Брюксел американският заместник-министър на отбраната Робърт Уърк потвърди числеността на силите и посочи, че разполагането им е отговор на засилващата се руска активност около балтийските страни - Литва, Латвия и Естония.

Руснаците провеждат множество внезапни учения край границите с много войски. От наша гледна точка можем да кажем, че това е изключително провокационно поведение", каза Уърк в интервю. 

Руските представители нееднократно са заявявали, че струпванeто на техни войски и ученията са отговор на агресивните действия на НАТО по отношение на Москва, отбелязва WSJ.

Вчера германските власти казаха, че обмислят план  за разполагане на батальон в Литва преди юлската среща на върха на НАТО, но че окончателното решение все още не е взето.

„В момента обмисляме как би могло да продължим или засилим ангажимента си" към източната периферия на Алианса, заяви канцлерът Меркел вчера.

Литовското министерство на отбраната съобщи, че ръководителят му Юозас Олекас е бил уведомен от германската си колега Урсула фон дер Лайен, че Берлин ще се заеме с формирането на батальон на НАТО, който да бъде дислоциран в Литва, предаде ТАСС. „Това (решение) бе постигнато благодарение на координираните усилия на различни литовски институции и ще повиши сигурността ни", каза Олекас.

Той отбеляза, че решението за дислокацията на батальона в страната му се очаква на срещата във Варшава. В съобщението не се уточнява дали бойната група ще е само от германски части или в нея ще има и военни от други страни.

Преди да бъдат извършени дислокациите в Балтийския регион, съставът на отделните батальони може да се окаже спорен момент, в частност дали да е само от една страна или да е многонационален, отбелязва WSJ.

Полша и балтийските страни настояват за възможно най-голямо присъствие на НАТО. САЩ, Германия и Великобритания заявиха, че дислоцираните сили не трябва да противоречат на Основополагащия акт между Русия и НАТО от 1997 г.  - договорът забранява разполагането за постоянно на големи войски по руските граници, допълва вестникът.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Значи, да се разберем, ако НАТО сериозно беше готово за кютек с Русия, а не за гузен военен ПР, който да продължи им запазва курса на валутите, поле за горещо противопоставяне имаме в Сирия, само че не виждам НАТО да е там под друга, по-естествена форма, освен чрез муджахидините си от сунитски произход. А това говори, че НАТО го е страх от гореща битка, защото именно там реално ще се види цялата им военна несъстоятелност и безнадеждност. Така че компенсативните ефекти на такива бутафорни ходове с разни картонени танкове и недосформирани подразделения в Прибалтика, само маскарадно закърпва положението и отлага немминуемото - рухването на мита за военната сила "НАТО".

03.05.2016 15:06:12

Анонимен

Муахахаа-каква безпомощност -спуканият презерватив САЩ изпраща картонената мощ от миналият век НАТО да умори от смях Русия.

03.05.2016 14:28:58

Анонимен

Краварите и други подобни просто си го търсят.Жалко за светът дано да няма трета световна война.Русия без бой няма да се предаде .Да му мислят краварите и всички които ги подкрепят.

03.05.2016 13:26:49

Анонимен

"Империята на злото трябва да бъде оградена отвсякъде и при ситуазия да бъде - УНИЩОЖЕНА!!! Вяра на тези Московски изчадия не може да има и на тези класически мошеници, трябва да им е ясно, че са отпадъкп от третият свят...!

01.05.2016 19:48:05

Анонимен

Това нато да стои мирно и да си наляга парцалите,защото ще пострадат много хора за нищо!

01.05.2016 08:35:48

Анонимен

Кел файда кат ОТАН веке не мое го надърви. И милиони да пратят, все тая...

30.04.2016 19:35:28

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.