• 19 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8359
  •  GBP / BGN 2.2843
  •  CHF / BGN 2.0205
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 11°C

Над 140 проекта на обща стойност близо 130 млн. лв. подобряват околната среда у нас

Над 140 проекта на обща стойност близо 130 млн. лв. подобряват околната среда у нас

/КРОСС/ Националният доверителен екофонд (НДЕФ) отбелязва своята 20-годишнина с двудневна сесия на 9 и 10 март 2015 г., в Аулата на Софийски университет „Св. Климент Охридски".

През тези 20 години Фондът постига значими резултати в опазването на околната среда на Република България, като работи по изпълнението на 4 програми. Реализираните проекти са в 4 основни направления - ограничаване изменението на климата и опазване чистотата на въздуха, преодоляване на стари замърсявания, опазване чистотата на водите и опазване на биологичното разнообразие.

В рамките на приключилата през 2010 г. суапова сделка с Конфедерация Швейцария „Дълг срещу околна среда" НДЕФ финансира 100 проекта средно с 19% от общата им стойност в размер на 26 548 665 лв. В рамките на тази програма са отстранени 420 722 м3 отпадъци от регламентирани и нерегламентирани сметища в 202 населени места, газифицирани са 201 публични сгради, инсталирани са 2 инсталации за очистване на газовете в ТЕЦ-ове и 3 нискоазотни горелки за енергийни котли, изградени са 1 помпена станция и 2 пречиствателни станции за отпадни води, 6 главни канализационни колектори с дължина 9 752 м и 7 довеждащи и канализационни колектори с обща дължина 7 046 м.

Пилотната програма за възстановяване на околната среда в района на МДК Пирдоп е реализирана по силата на Агентско споразумение между Министерство на околната среда и водите, Световна банка и НДЕФ. Фондът е координатор на програмата, чията обща стойност е над 300 млн. щ.д. и е успешно изпълнена до 2003 г., като изцяло са ликвидирани екологичните щети, преди приватизацията на МДК Пирдоп.

През 2004 г. НДЕФ създава Фонд „Защитни територии" като специализиран вътрешен фонд. Чрез него са изградени 6 екопътеки с обща дължина 34 930 м, възстановени 6 местообитания, проведена интродукция на 2 вида в защитени територии.

Чрез Националната схема за зелени инвестиции (НСЗИ) до момента са финансирани проекти за подобряване на енергийната ефективност на 77 публични сгради на стойност над 27 млн. лева, като 85% от тях се осигурени от НДЕФ. Средставата са резултат на постъпления от продажба на предписани емисионни единици в две споразумения между Република Австрия и Република България. Резултатът от реалзираните проекти е намаляване на емисии на парникови газове за периода на живот на проектите в размер на 443 844 т СО2. В рамките на НСЗИ са частично финансирани на принципа de minimis по регулациите на държавните помощи и два корпоративни проекта за производство на енергия от възобновяеми енергийни източници.

Националният доверителен екофонд е създаден през 1995 г. с активното участие на Световна банка и швейцарското правителство, което е първият му донор в рамките на суаповата сделка „Дълг срещу околна среда". Те задават и модела на управлението му, запазен непроменен и до днес.

Това, което отличава НДЕФ от другите институции, финансиращи проекти, е относителната независимост на прякото му управление от държавата и високата степен на възможност за контрол от страна на чуждестранните донори.

Г-жа Кристалина Георгиева, един от основателите на НДЕФ, сподели, че при основаването на Фонда е заложена целта да се създаде една ефективна структура, която да се развива и това е факт. Малка група от хора изпълни множество проекти, като се започна от Суаповата сделка, а днес се реализират проекти за енергийна ефективност.

Министърът на околната среда и водите Ивелина Василева заяви, че НДЕФ е успешен финансов механизъм, който подпомага политиките за опазване на околната среда.

По време на тържествената церемония бяха връчени учредените от УС на НДЕФ в чест на 20 годишния юбилей две почетни награди - Почетен плакет от кристал за основателите и донорите на НДЕФ и Почетни грамоти за всички, които имат принос за основаването и успехите на НДЕФ.

Допълнителна информация можете да намерите на http://ecofund-bg.org/.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.