• 25 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.2757
  •  CHF / BGN 2.0011
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 10°C

Момчил Неков: Някой доказа ли, че има чума? Настояваме за повторни изследвания

Момчил Неков: Някой доказа ли, че има чума? Настояваме за повторни изследвания

/КРОСС/ "Евтаназията е адекватна мярка, ако има чума. Някой доказа ли, че има чума?" Това попита в БНТ евродепутатът от БСП/ПЕС Момчил Неков.

Той обясни, че има европейска директива 119/92г., в която ясно се казва, че ако има заразено животно в дадено стадо, стадото се евтанизира; районът от 3 км. около заразеното място се поставя под карантина; в този параметър, ако пробите на животните от други стада са отрицателни, те само се държат под карантина, а районът до 10 км. е под наблюдение.  "Настояваме за повторни анализи. Ако има отрицателни проби тези животни тряба да бъдат запазени, а не да бъдат убивани", убеден е евродепутатът.

Момчил Неков изтъкна, че основен пропуск има в информираността. "Когато бяхме преди дни в Шарково, продължава взимането на проби от животни, тези които ги взимат не се представят, нямат баджове. Хората ги е страх и не знаят какво се случва", каза още евродепутатът.

Той подчерта, че е изпратил приоритетен въпрос към ЕК и към Европейския орган за безопасност на храните, и към френската лаборатория. Той коментира, че около френската лаборатория има съмнения, по отношение на финансирането й.  "Не се знае защо. Българската агенция по храните е работила точно с нея", поясни той. Неков подчерта, че левицата ще настоява да се представят резултатите. "Не може, при условие, че обществото е настръхнало, при положение че има протести, още да не са показали резултатите", възмути се евродепутатът. 

Момчил Неков изтъкно, че ако има заразени животни, до 10 дни те трябва да са умрели. Според него от животните на най-големия стопанин в Шарково, на който са избити около 800 овце и кози, са взети проби на 21 юни, а са дошли да ги евтаназират на 13 юли - повече от 20 дни, без да е умряло нито едно животно.  "На всичко отгоре, влизат в частна собственост, като гонят собствениците и не ги пускат да влязат докато евтанизират животните им", обясни той и допълни, че представените документи са били без подпис и печат. Момчил Неков каза, че всички пострадали трябва да бъдат обезщетени според вредите, които са им нанесени, но според него това включва и хората, останали без работа  вследствие на избиването на животни.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

ЗАИГРАВАЙТЕ СЕ ОЩЕ НАКРАЯ НАРОДА ЩЕ ВИ ЗАИГРАЕ.МРЪСНИ ЧЕРВЕНИ ЧУМИ НА БЪЛГАРИЯ.

19.07.2018 11:09:02

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.