/КРОСС/ "За нас е мечта да имаме медицински хеликоптер", обяви директорът на Планинската спасителна служба (ПСС) Емил Нешев в сутрешния блок на БНТ.

Към настоящия момент Нешев не мисли, че имаме добро законодателство и ако искаме да имаме сериозно въздушно спасяване трябват законодателни промени в страната. "Медицинският хеликоптер е нещо, което дава шанс на тежко пострадалите да стигнат бързо до лечебното заведение", посочи той и даде пример с извадено рамо, което се нуждае от такъв вид спасяване.

Иначе от ПСС нямат медицински хеликоптер от юли 2019 година, но бройката на медицинските хеликоптери, които са нужни, за да покрият нуждите на планинските служби са шест.

Според Емил Нешев една напреднала държава така прави своето законодателство, за да впрегне целия ресурс на въздухоплавателни средства.

Той изтъкна, че когато излизаме в планината трябва да имаме лична отговорност за това по кое време може да отидем. Един от начините да изразим отговорност в планината е планинската застраховка. Всеки, който си направи планинска отговорност, проявява отговорност към планината, съветва Нешев.

"Планинското спасяване е скъпо упражнение не само тук, а и в цял свят", каза още директорът на ПСС и допълни, че статистиката показва, че инцидентите в планините в последните години се увеличават. Само в Централен Балкан за миналата година спасяванията са се увеличили с 40%.