• 20 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8359
  •  GBP / BGN 2.2843
  •  CHF / BGN 2.0205
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 14°C

Учени: Светът няма да свърши заради планетата Нибиру, защото тя не съществува!

Учени: Светът няма да свърши заради планетата Нибиру, защото тя не съществува!

/КРОСС/ След поне три неуспешни свършека на света (27 май 2003 г., 21 декември 2012 г. и 23 април 2018-а) е насрочен нов. Този път гръмките заглавия посочват датата 16 август 2018-а, като за главен причинител на апокалипсиса пак е обвинена планетата Нибиру (също известна като планетата Х). Тя изненадващо щяла да се появи в небето. Астрофизикът Никола Каравасилев коментира пред MediaBricks.bg фактите около тази толкова „опасна“ и невидима планета. 

Вероятно повечето от вас, уважаеми читатели, си спомнят за появата на ярката комета Хейл – Боп. Тя бе видима в края на 1996 г. и началото на 1997 г. Според астрономите, тя е била най – ярката комета, която се е появила на земното небе през последните няколко десетилетия, като може да се каже, че само кометата МакНот, която се появи през 2007-ма година може да я засенчи. Всъщност, трябва да признаем следното, Хейп – Боп не беше никаква комета! Тя бе изкуствено създадена звезда, за да ни разсее от истински важния проблем. Това е проблемът с приближаващата се планета Х, която в съвсем близко бъдеще ще премине близо до нас и може да причини непоправими последици. 

Това поне е хипотезата на американката Нанси Лейдър, която можем да наречен създателката на планетата Нибиру (всъщност тя я нарича планетата Х). Но откъде тя е знаела всичко това? Може би го е прочела в някой учебник по физика или астрономия? Не! Нанси Лейдър винаги е твърдяла, че редовно осъществява контакт с извънземни, които нарича Зетяни (защото според нея те живеят на звездата Зета от съзвездието Мрежичка, видимо в южното полукълбо на Земята). Всъщност, те са нейният източник на тази информация. С тези свои твърдения г-жа Лейдър стана широко известна в публичното пространство в средата на 90-те години на миналия век. В статията ние ще хвърлим един сравнително по – критичен поглед върху този космически „обект”, наречен по различни начини: Нибиру, планета Х и т.н., но със сигурност имащ за цел да предизвика катаклизми на Земята и то в най – близко бъдеще. 

И така, след 1995г. се появява следващият много сериозен кандидат за предизвикване на апокалипсис – планетата Нибиру. Срещата с нея е насочена от самата Нанси Лейдър, а предсказаната дата е 27-ми май 2003 г. Тогава мистериозната планета е трябвало да премине близо до Земята и с помощта на силното си магнитно поле да обърне полюсите на нашата планета, което разбира се да доведе до апокалипсис. Вярвам, че не е нужно да обяснявам защо обръщането на земните полюси е толкова катаклизмично явление. Всъщност, надявам се това да не е нужно, защото самият аз не знам и не мога да дам такова обяснение. Лейдър се опитва да обясни, че вследствие на „магнитното дестабилизиране” на Земята, нейното ядро ще спре да се върти, като също така и периодът на въртене ще нарастне до 5,9 денонощия (макар, че никъде не прилага точни изчисления за тази стойност). Погледнато реално, от гледна точка на физиката, астрономията и всички до сега известни природни науки, такова нещо, първо не може да се случи под действието на близко преминаваща планета и второ дори и да стане, това няма да доведе до сериозни последици, още по – малко до край на света. 

Друго нещо, което Нанси твърди със сигурност е, че планетата, която ще премине близо до нас, има размери четири пъти по-големи от тези на Земята. Но тя пропуска един много съществен факт. Ако това наистина е така, тази планета би трябвало да бъде видима много време преди да се сблъска с нашата, поради това, че отразява слънчевите лъчи, както всички други планети.Това означава, че ние трябва да имаме далечно предизвестие за идването на Нибиру, като тя трябва да става все по-ярка, приближавайки се към нас. Има, разбира се, възможност просто планетата Х да има изключително ниска отражателна способност (да е приблизително черна), което е доста нетипично за планетите. Е, мисля за всички е ясно, че на въпросната дата 27 май 2003 г. нищо от това не се случва. Обяснението, което самата Нанси Лейдър дава е доста уклончиво и тя твърди, че предсказанието е било просто първо предупреждение към човечеството и, че ще разкрие истинската дата, когато реши, че това е необходимо. Тя изтъква, това, че нейното предсказание ще бъде публикувано навреме така, че да можем да подготвим всички налични военни ресурси, за да се справим с този проблем. 

Говорейки за планетата Нибиру, не можем да пропуснем и един друг световноизвестен човек, този път изследовател на древните шумери – Зекерия Ситчин. Той за съжаление, вече не е сред живите, но всъщност е човекът, който за първи път употребява името Нибиру (или Мардук, на името на древно вавилонско божество), като име на потенциално опасен космически обект. Това, с което Ситчин се занимава е превеждане на древни шумерски текстове, но с цел да изследва посещенията на Земята от древните астронавти. Според него, те живеят на планетата Нибиру, чиято орбита има размери по – големи дори от тези на нептуновата орбита, но силно издължена елиптична форма. Поради това, когато е най – близо до Слънцето (както казват астрономите в перихелий), на всеки около 3 600 години планетата преминава съвсем близко до Земята, като тогава жителите на нашата планета влизат в контакт с обитателите на Нибиру.Ситчин прави връзка между обитателите на Нибиру и Анунаките, които са едни от най – древните шумерски и акадски известни божества. Тази негова хипотеза е изложена в книгата му „12-тата планета”, която е издадена през 1976г. и предизвиква истински фурор. Според Ситчин, Нибиру се явява 12-тата планета в Слънчевата система, защото в астрологията към деветте класически планети се добавят Слънцето и Луната. 

Трудовете на Ситчин се подлагат на множество критики, които идват от специалисти в различни области. Редица изследователи на древните езици твърдят, че преводите му са пълни с неточности, свободни интерпретации и умишлено променяни значения на думи. Например, проф. Роналд Фрице, който е едно от големите имена в тази област, казва, че Ситчин превежда шумерския знак Din-Gir като „блестяща ракета”, дума която, разбира се, изцяло отсъства от този език. Голяма част от критиките към книгите на Ситчин са на астрономическа основа. Една от тях е например, че ако орбитата на Нибиру наистина е толкова сплесната, колкото той я представя, то би трябвало по време на перихелият й там температурите да са изключително високи, а по време на афелия (най – далечната точка от Слънцето) – изключително ниски. 

Тази огромна разлика в условията на живот би направила животът на нея практически невъзможен. Освен това, нито един от досегашните сценарии за образуване на планети, не предвижда такова голямо тяло да може да съществува в Слънчевата система. Тук бих искал отново да напомня, че със съвременните астрономически прибори, такава планета би трябвало да бъде лесно забележима, а параметрите на нейната орбита много бързо изчислени. Друг смущаващ астрономически факт е това, че орбитата на такава планета би била много неустойчива, т.е. силно податлива на външни гравитационни влияния (пертурбации). Това се дължи на огромният размер на орбитата, която освен това преминава около големи планети като Юпитер, който трябва неминуемо да повлияе на Нибиру. Вследствие на това, тя не би трябвало два последователни пъти да премине по един и същи начин покрай Земята, а и това не е възможно да бъде строго периодично, както твърди Ситчин. 

И така, през 1996г. Нанси Лейдър, за която вече подробно разказахме, за първи път прави връзката между планетата Нибиру на Зекерия Ситчин и планетата Х, за която й „говорят” Зетяните. Всъщност, Ситчин, твърдо отхвърля възможността тези два обекта да съвпадат, но така или иначе в обществото набира скорост този нов страх от скорошен и неизбежен апокалипсис. След отлагането му от 27-ми май 2003г., за него бе насрочена друга дата – 21 декември 2012г. Тогава страховете се засилваха и от „свършващия” календар на маите. Трябва да поясним, че всъщност, той не свършва, а просто започва нов цикъл (наречен бактун), подобно на нашата нова година. Всъщност, за планети Х бяха набедени няколко открити в последните десетилетия малки тела от Слънчевата система: астероидите Седна и Ерида, хипотетичната (все още не потвърдена!) планета Тихе и т.н.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Ванга я наричаше Вам Фим и е в друго измерение, но поради огромната си маса, ще предизвика катаклизми. Де факто може да мине през Земята и не се знае дали последната няма да гръмне като Фаетон (дала пръстените на Сатурн. Путин говорише за 20-и август, не е далече и двете дати, ще видим...

14.08.2018 14:52:35

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.