• 24 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.2757
  •  CHF / BGN 2.0011
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 17°C

Нинова към студенти: Ще се борим да имате шанс за образование, работа и създаване на семейства в България

Нинова към студенти: Ще се борим да имате шанс за образование, работа и създаване на семейства в България

/КРОСС/ „Какво прави БСП за младите хора?", този въпрос отправиха студентите от Пловдивския университет „Паисий Хилендарски" към лидера на БСП Корнелия Нинова. Тя се срещна с младежите, като част от ангажиментa си от Конгреса на левицата - незабавно да започнат срещи с представители на студентското съсловие, пенсионери, майки на деца с увреждания, лекарски съюзи и лявомислещи хора. Нинова отговори, че на първо място всяка година БСП се бори за повишаването на средствата за образование, които да отиват в държавните и общинските училища. "В бюджета за тази година и три годишната прогнозна рамка това правителство не предвижда за образование необходимите средства. Ние настояваме за 4% от БВП да се отделят за образование, те дават малко над 3%, но ние няма да се откажем", категорична бе Нинова. Според нея ако не се вземат мерки много училища и университети ще са подложени на съкращения и дори на закриване ако не се отпускат адекватни средства.

Нинова посочи, че левицата е за намаляването на таксите за висше образование. Тя заяви, че БСП стои зад недоволството на студентите за отнемането на част от европейските стипендии.
Тя подчерта, че основен проблем е скъсаната връзка на образованието с практиката. Според нея то трябва да е обвързано пряко с икономиката. „Големият проблем е, че младите хора завършват, нямат работа и напускат страната. Начинът да останат е да имат практическа реализация", заяви соцлидерът. „За нас основни сфери са образованието, здравеопазването и разкриването на работни места", заяви Нинова. Тя подчерта, че основен проблем на държавата е и демогарфската криза, която може да бъде решена само от младите хора, ако те имат условия да учат, да работят, да създават семейства и деца в България. „Държавата е тази, която трябва да им осигури условията", категорична бе тя..
„Какви мерки предприема БСП в помощ на малкия и средния бизнес?, бе друг основен въпрос който студентите отправиха към Корнелия Нинова. Тя обясни, че по време на разговори с представители на бизнеса, те са споделили, че има 3 проблема. На първо място Нинова постави липсата на достъп до свободен ресурс за инвестиции. Като отговор на това, по думите й левицата предлага Банката за развитие да стане равна с другите търговски банки и да може пряко да кредитира малки и средни предприятия. Като втори проблем споделен от представителите на бизнеса лидерът на БСП посочи голямата административна и бюрократична пречка пред тях. Нинова заяви, че в отговор на това БСП предлага последователно въвеждане на електронните услуги и осмисляне на мълчаливото съгласие и мълчаливия отказ ."Трети проблем който ни поставиха представителите на бизнеса е корупцията и средата, в която обществените поръчки се раздават само на свои фирми, в повечето случаи големи", заяви лидерът на БСП. Тя подчерта, че 2020г. ще свършат парите от евросредствата, а до момента няма нищо изградено, защото са използвани за присвояване. „Решаването на този проблем, пред който ще се изправи България е в малкия и средния бизнес", заключи Корнелия Нинова.
На въпроси на студентите от Пловдивския университет отговаряха и депутатите от ПГ на "БСП - лява България" Мариана Бояджиева, Валери Жаблянов, Георги Търновалийски и Георги Гьоков.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Не вярвам на човек, избран за лидер на БСП с гласовете на Гергов, Добрев, Янков...

26.05.2016 15:22:35

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.