• 29 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 8°C

Корнелия Нинова: Утре събираме хидроинженери, построили язовирите на България

Корнелия Нинова:  Утре събираме хидроинженери, построили язовирите на България
Една криза не може да се гаси с потенциална нова криза. Нужна е експертиза

/КРОСС/ „Вотът на недоверие не засяга само темата с водата. Проблемът с водата е системен и национален - има го в Шумен, Сливен, Търговище, Ловеч, Ботевград. В Перник проблемът е най-остър, но не бива да се съсредоточаваме само там. Проблемът е национален и се дължи на крайно некомпетентното управление на целия сектор”. Това заяви предсeдателят на БСП Корнелия Нинова пред Нова ТВ. 

 
"Уважавам казаното вчера от Йорданка Фандъкова, а именно - една криза не може да се потушава с потенциална нова криза. Трябва да бъдем съпричастни с каквото можем, но без да има риск за София", смята Нинова.
 
"Решението за ВиК холдинга е взето в кризисна ситуация, панически. Задава повече въпроси, отколкото дава отговори. Например - този холдинг няма да обхване цялата система, ще обхване 50-60% - там, където има държавно участие. В национален мащаб проблемът не се решава така - големи ВиК дружества остават извън него, така пак ще има различия”, подчерта председателят на левицата. Тя коментира още, че не става ясно какви изчисления аргументират тази сума от един милиард, който се отпуска.
 
„Няма експертиза за какво точно ще отиде този един милиард. Тези пари ги няма в бюджета. Откъде ще дойдат? Ще правят ли нов бюджет? Актуализация? Ще влиза ли в парламента?”, попита Нинова. Тя обърна внимание, че няма нито дума по тези въпроси от страна на управляващите. Тя припомни, че подобно „упражнение” са направили с язовирите преди година и половина. Тогава са били отпуснати 500 милиона извън бюджета с решение на МС. „След две години, резултатът е такъв - 400 язовира са в предаварийно състояние, а 113 са с неизвестна собственост. Къде са 500-те милиона?”, попита още Корнелия Нинова.
 
"Без нито един документ, без нито едно изчисление, решават да се прехвърли вода от един язовир в друг”, подчерта председателят на БСП и добави, че от левицата са поканили на „Позитано” всички големи авторитети, хидроинженери, енергийни специалисти, строили всички тези съоръжения на времето. „Те знаят за какъв обем са го строили, за какъв капацитет, къде може да има връзки и къде - не, какво да се избегне и къде може да има опасности. Това  всичко ще обсъдим утре”, обяви тя. Нинова бе категорична, че политиците трябва да стъпят на експертиза и отбеляза, че от вчера са възникнали съмнения дали стената на Бели Искър ще издържи. По мнение на левицата първо трябва да се ремонтира стената и този, който не го е направил през последните 5 години, да си понесе отговорността. „Ами представете си, че нещо стане със стената? Не искаме да излагаме на риск гражданите на София”, заяви тя. По думите й една криза не може да се гаси с потенциална нова криза и необходимо първо да се гарантира липсата на опасности и след това да се действа стъпка по стъпка, за да се осигури вода на Перник. Нинова коментира още, че по мнението й политиците не са тези, които следва да дават експертно мнение. „Нашата работа e политическа. Добри закони, силен контрол, добро управление на сектора.
 
"Традиционно ГЕРБ бягат от отговорност 10 години. В период, в който са държали цялата власт - изпълнителна, законодателна, областни управители, шефове на ВиК, по-голямата част от кметовете - да прехвърляш на минало управление е несериозно и е опит да избягаш от отговорност. Това вече не върви. Кой от миналото ти е виновен, че вчера беше открит боклук в Бургас, Варна, Плевен, Костинброд? Кой отпреди 10 години ти е виновен, че министърът на финансите е подписал писмо за внасяне на 735 хиляди тона боклук от трети страни, от Африка? Тези боклуци са минали през митница - кой е виновен за това? А кой е виновен за увеличението на водата три пъти за последните 10 години?”, попита Нинова и акцентира, че управляващите са увеличили 300% цената на водата, взели са парите на хората, а в резултат - само 1% от мрежата е подновен. „Средно 60% от водата се губи, за 10 години не са направили нищо, но пак им е виновен някой от миналото. Сега опират в спасителното си решение, на съоръжения, строени в миналото. Сега търсят спасение в строителството от онова "лошо минало", заяви още председателят на БСП.
 
„Най-странна е позицията на патриотите, защото това е уникален патриотизъм. Патриотизъм, при който продаваш българско гражданство с фалшиви паспорти, е антипатриотизъм. Патриотизъм, в който стигаш дотам да тровиш собствения си народ, е антипатриотизъм. Да го изтрият това „патриоти” от заглавието си”, коментира Нинова.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Не им ровете кокалите!

21.01.2020 11:25:32

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.