• 25 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.2757
  •  CHF / BGN 2.0011
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 9°C

Корнелия Нинова: Управляващите да не ескалират напрежение, защото е на ръба

Корнелия Нинова: Управляващите да не ескалират напрежение, защото е на ръба

/КРОСС/ Спрете убийството на животни!

Убиват животни без доказателства за болест от чума

„Настояваме да се спре убийството на животни. Да не се влиза повече в домовете на хората. Да се поискат повторни проби и да се даде информация на хората. Управляващите да не ескалират напрежение, защото е на ръба“. Това заяви председателят на БСП Корнелия Нинова в студиото на БНТ. Според нея има далеч по-подходящи мерки да се спаси животът, семействата и поминъкът на  хората и да се спаси Странджа. „Предполагам, че сега ще си измият ръцете с директора на Агенцията по храните, който е най-ниската верига - това е безотговорно. Министърът на земеделието и министър-председателят трябва да носят отговорност за това, което става“, категорична е тя. Нинова припомни, че вчера след 6 часа разговори е спряла влизане на полицията и умъртвяване на животните в с. Шарково. „Поискахме спиране на заповедта за убиване на животните пред ВАС. Разговарях и многократно с главния прокурор“, допълни тя.  

„Убиват животни без доказателства за болест от чума. Когато отидох, поисках от властите, които са на място, да ми дадат документи – изследвания или нещо, в които пише, че има такова заболяване. Казаха ми, че нямат такива документи. Полицията също каза, че няма заповед от министъра на вътрешните работи, за да влизат и избиват животни. Единственото, което получих, е заповед от Агенцията за безопасност на храните за евтаназията на животните“, подчерта председателят на БСП. Тя цитира доклад, изготвен от Министерство на земеделието, храните и горите, Център за оценка на риска, в който пише, че инкубационният период на болестта е 4-5 дни, а те отдавна са минали, както и че смъртта настъпва от 4 до 10 дни, а такава също е нямало. „Пише и че прилагането на ваксини с успех може да контролира заболяването и се посочва кои ваксини могат да спрат това. Няма обявени огнища в европейската част на Турция през 2018 г. Нито едно от животните не имало симптоми, които са характерни за това заболяване, не са наблюдавани болестни симптоми при нито една от козите в стадото, смъртността е 0%“, обясни Нинова. Тя посочи и мнение на ветеринарите, според които при убиването и загробването също не са установени изменения, който са характерни за тази болест. Председателят на БСП посочи една от препоръките на самото  министерство - повишена информираност на хората. „Умишлено се крие информация, влиза им се в домовете на сила и се избиват животни“, каза още Нинова. Тя уточни, че властите не са предупредили хората, за да не си изкарват животните в багажниците на колите. „Как ще изкараш 1000 животни в багажник на кола?“, попита председателят на БСП. По нейните думи друга препоръка е контрол и карантина, но не да се крие информация. „Има описани и адекватни ветеринарни мерки, но в тях няма убийство на животни. В доклада пише още, че правят впечатление и необяснимо тежките рестриктивни, непропорционални за това заболяване, ограничителни мерки, наложени от ЕК“, допълни тя. Според нея министърът на земеделието не си е свършил работата пред ЕК, за да позволи да бъдат наложени такива рестриктивни мерки. „Защо не е направена втора проба? Защо е правена в такава лаборатория, която е цитирана от властите, а не в препоръчана от самото министерство на земеделието лаборатория във Франция, Монпелие – единствената, която би трябвало да си каже мнението. Защо евтанизираните животни по този начин се заравят и могат да се изровят от хора и кучета – това може да предизвика вторична криза, ако има зараза?“, продължи с въпросите Нинова.  

Корнелия Нинова подчерта, че в Шарково е имало риск от граждански сблъсък. „Влизането със сила щеше да предизвика огромен конфликт и полицията да избие всички животни. След 6 часа разговори успях да успокоя хората и полицията се оттегли. Бяха дошли хора от цяла България, млади момичета и момчета, с готовност да си бранят семействата, поминъкът. Целият регион ще се обезлюди“, каза още Нинова.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.