• 28 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 20°C

Учени се шокираха от нивата на замърсяване в кухнята при продължително готвене

Учени се шокираха от нивата на замърсяване в кухнята при продължително готвене

/КРОСС/ Американски учени бяха шокирани от нивата на потенциално вредните частици, изпуснати от обгоряло месо и зеленчуци при продължително готвене.

Печенето и варенето на месо, картофи и зеленчуци, увеличава микроскопичните твърди или течни частици във въздуха до 13 пъти над нивата по мръсните улици.

Дори препичането на филийка може да предизвика замърсяване, което надхвърля безопасното.

Макар и този ефект да е временен, учените са загрижени от натрупването му и как се отразяват върху здравето прегорялата храна, химикалите от газовите печки и капчиците гореща мазнина, каквито има в кухните по цял свят.

Резултатите са от изследване, което за първи път проследи напълно замърсяването на въздуха в редови дом.

Готвенето, почистването и продуктите за лична хигиена като дезодоранти водят до изпускане на малки частици в атмосферата, които се свързват с различни проблеми - от болести на сърцето и дихателните пътища до психични разстройства.

Д-р Марина Ванс от университета на Колорадо е участвала в екипа, използвал специално построена за целта къща в Тексас за наблюдаване на скритите домашни заплахи. В рамките на проекта учените готвили цял ден празнична вечеря за Деня на благодарността, както и други по-ежедневни ястия, като английска закуска или запържени зеленчуци.Със сложно оборудване те отчели как нивата на замърсителите се покачват, докато брюкселското зеле и пуйката се запичат във фурната. За осем часа нивата на фините прахови частици се увеличили над 10 микрограма на кубичен метър, а един час са били над 200 микрограма на кубичен метър.

"Това е сравнимо с въздуха в много замърсен град" - каза д-р Ванс.

Резултатите не трябва да обезкуражават хората да готвят на закрито, но е по-добре да се взимат предпазни мерки. Аспираторът над печката намалява много вредните частици. Готвенето на електрическа печка също замърсява въздуха по-малко от открития пламък на газовата.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.