• 23 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8396
  •  GBP / BGN 2.2656
  •  CHF / BGN 2.0178
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 14°C

Изкуствен сняг може да спаси изтънялата ледена покривка на Западна Антарктида

Изкуствен сняг може да спаси изтънялата ледена покривка на Западна Антарктида

/КРОСС/ Как да се води борба с изтъняването на леда в Западна Антарктида и покачването на океанското ниво? Като се изпомпва появилата се вследствие на топенето на леда вода и се разпръсква над ледената покривка с помощта на оръдия за изкуствен сняг, сочат резултатите от изследване, цитирани от Ройтерс и АФП.

Тази част на Антарктида съдържа достатъчно замръзнала вода, за да може океанското ниво на планетата да се повиши с около 6 м. Покачването му с 1 м ще накара 190 милиона души да напуснат домовете си, а повишаването му с 3 м ще застраши мегаполиси, като Ню Йорк, Шанхай и Токио.

Учени се опасяват, че ледниците Пайн айлънд и Туейтс, които съдържат достатъчно лед, за да може морското ниво да се повиши с 3 м, са стигнали до точка, от която няма връщане назад, и ще продължат да се топят, каквито и мерки срещу парниковите емисии да се вземат. След като ограничаването на климатичното затопляне може да не е достатъчно, за да се избегнат подобни катастрофи, се предлагат различни технологични решения, обединени често под термина геоинженерни науки. Малко от тези решения обаче са свързани с покачването на океанското ниво.

Учени от Института за климатични изследвания в Потсдам, Германия, предложиха решение на проблема, което предвижда получената вследствие на топенето на леда вода да се изпомпва и да се разпръсква върху ледената покривка. "Няма съмнение, че това е крайна мярка - не възнамеряваме на всяка цена да прибегнем до нея", заяви ръководителят на изследването Андерс Леверман от института.

"Всички климатични модели обаче показват, че ако климатичното затопляне бъде ограничено до 2 градуса Целзий в съответствие с Парижкото споразумение за климата, морското ниво ще се покачи с 5 и повече метра", допълни още специалистът.
За да се стабилизират ледниците, ще са нужни най-малко 7400 млрд. тона сняг. Леверман настоява, че не става въпрос за хипотеза и че всяка подобна мярка трябва да бъде придружена от радикално намаляване на парниковите емисии.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.