• 28 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 12°C

Таско Ерменков: Разглеждането на ветото на президента е театър на абсурда със заглавие „Управляващите срещу народа”

Таско Ерменков: Разглеждането на ветото на президента е театър на абсурда със заглавие „Управляващите срещу народа”

/КРОСС/ „При разглеждането на това напълно обосновано вето на президента върху Закона за корпоративното облагане, сме свидетели на поредното действие на театъра на абсурда със заглавие „Управляващите срещу народа”, коментира Ерменков. Той припомни хвалбите на управляващите, че имат право да взимат всякакви решения и никой няма право да им се противопоставя, защото са ги избрали 1.5 млн. граждани - 1.2 млн. от ГЕРБ и около 300 хил. от ОП. Ерменков припомни и други цифри от 2016 г. „Президентът Радев е избран с 2 млн. и 100 хил. гласа почти. Дали всички тези, които са гласували за управляващите, биха гласували днес, след като им обещаваха, че няма да увеличават данъчната тежест, но я увеличиха. Те продължават да не се съобразяват с исканията на народа и ги наричат цитирам: „лумпени” и „утайка”, каза още народният представител. Според него видимо президентът изразява волята на повечето хора. Той призова народните представители да бъдат достойни защитници на интересите на хората, за което са изпратени тук, а не интересите на богатите, които им плащат да са в зала.

Георги Гьоков: Да бъдат въвеждани стимули за по-екологичните превозни средства, а не рестрикции за старите автомобили

„При социологически проучвания, в топ 3 на мерките, които гражданите са склонни да подкрепят (93% от тях), попадат: на първо място - по-честото миене на улиците, осигуряването на безплатен градски транспорт в дните с високо замърсяване (92%) и въвеждането на билети на ниски цени за цял ден пътуване в градския транспорт. Както виждате сред тези мерки не са увеличаване на данъците за старите автомобили“, посочи народният представител Георги Гьоков. „Убеден съм, че при формирането на данъка върху МПС трябва да има екологичната компонента, но такава, че да не удря най-бедните слоеве от населението. Или по-скоро да бъдат въвеждани стимули за по-екологичните превозни средства, а не рестрикции за старите автомобили“, допълни той.

Крум Зарков: За управляващите всички бедни са замърсители, а всички богати са инвеститори

 

„За управляващите всички бедни са замърсители, а всички богати са инвеститори“. Това заяви зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Крум Зарков от парламентарната трибуна. Той обясни, че идеята да има екологичен компонент в определен данък е мотивирана от вносителите с това да се подтикнат хората да си закупуват автомобили, които замърсяват по-малко. „Ако този данък е незначителен и няма да повлияе с нищо на тяхното поведение, то той е безсмислен и тогава трябва да се каже какво ще се прави с парите, които се съберат, колкото и да са те. Ако обаче целта е да се насърчи употребата на нови автомобили, то това не може да бъде постигнато по този начин, заради тежката икономическа ситуация, в която се намират 3 млн. от водачите на тези автомобили“, обясни той. Според него в момента да насърчаваш купуването на нови коли, като таксуваш старите, е все едно да накажете едно дете, на което са купили марципан, че няма два шоколада. „Това не е данък, това е глоба. Мислите ли, че като вдигнете с няколко десетки или стотин лева данъка на някой, който трябва да използва стар автомобил, ще извади хиляди евро, за да си купи по-нов? Няма да има ефект върху начина, по който хората ползват автомобилите си“, категоричен е Зарков.

Народният представител подчерта, че „БСП за България“ не подценява въпроса с екологията и чистия въздух, но предложи алтернативи: безплатен градски транспорт, мощна кампания, особено в София, за съвместно пътуване. „Защо, ако ни интересува наистина замърсяването на въздуха, не атакуваме други причинители, като например прашните улици, химическото замърсяване или горенето на битови отпадъци?“, попита Зарков. Според него има толкова неща, които могат да се направят за по-качествен въздух и за по- качествена околна среда. „Очевидно е, че трябва да се съберат пари. Какво ще правите с тези пари е последващ въпрос, но логиката на събирането на парите е грешка. Не е правилно да събираш по малко от многото, за да не засегнеш няколкото много, които живеят много добре“, каза още Крум Зарков.

 

Явор Божанков: Вдигайки данъците на старите автомобили, няма да решим проблема с техническия и екологичния контрол

„Вдигайки данъците, няма да решим проблема с техническия и екологичния контрол“. Това заяви народният представител от левицата Явор Божанков. Той подчерта, че целите, които си поставя законодателят, са инвестиции в здраве, изчистване на въздуха и въвеждане на принципа „замърсителят плаща“. „Дали увеличаването на данъците ще постигне тези резултати?“, попита народният представител. Божанков цитира изследване, поръчано от Холандия, тъй като те имат проблем със старите автомобили или по-точно с технически неизправните. „Ако се натоварят стари автомобили с данък, може да се стигне до несправедливост - по-нов автомобил, който замърсява повече, защото е технически неизправен, да плаща по-малко, отколкото стария с по-висок данък“, посочи той. Според изследването на Холандия, една от дестинациите, където отиват нейните технически неизправни автомобили, е България. По неговите думи у нас действа технически и екологичен занижен контрол. „Попитахме министър Радев на колко коли е отказана първоначална регистрация, поради непокриване на екологичните норми. Отговорът гласи, че екологични норми няма. Няма норма, над която да бъде отказана регистрация, а няма и газанализатори в нито един КАТ в България, с изключения на София, където е дарен един такъв“, подчерта Божанков. Според него първо трябва да се реши този проблем, преди да се увеличават данъци.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.