• 23 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8323
  •  GBP / BGN 2.2729
  •  CHF / BGN 2.0113
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 12°C

Застрахователи и съсловни организации с критики към новия здравноосигурителен модел

Застрахователи и съсловни организации с критики към новия здравноосигурителен модел

/КРОСС/ Лекарският съюз, пациентски организации и дори застрахователи разкритикуваха идеите на здравния министър Кирил Ананиев за промяна в здравноосигурителния модел. Те предвиждат демонополизация на Здравната каса и въвеждане на частни здравни фондове.

Според Мими Виткова от Асоциацията на частните застрахователни фондове най-големият проблем е, че ще бъде въведена осреднена вноска, което ще намали парите в здравеопазването:

„Вноската се запазва осем процента и трябва отсега да е ясно, че тези осем процента в системата ще влязат по-малко пари, отколкото в момента, тъй като от тях трябва да се заделят пари за национален гаранционен фонд. От тях всяка една от компаниите трябва да задели технически резерви, за да може да покрива непредвидени разходи. На практика няма осем процента от реалния доход на всеки от нас да отидат там, където той е избрал. Ще има една усреднена вноска, която ще се прави от Националната агенция по приходите. Ще има такава усреднена вноска за всички нас".

Председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров изрази тревога, че с предложенията на пациента се дава правото да избира частен фонд, но той няма да може да избира кой да го лекува, защото това право остава за фондовете. Според Маджаров трябва да има рамкови цени на дейностите в основния здравен пакет, в противен случай може да се наложи той да бъде оптимизиран:

„Задължително според нас трябва да има гарантирани цени, които са рамкови за основния пакет, които да гарантират на изпълнителите на медицински помощи, че няма да се падне под тези цени. Не можем да си позволим в България да оставим в индивидуалност отделните лекари, отделните лечебни заведения да преговарят с мощни структури, каквито са застрахователите".

В предаването „12+4" Мими Виткова каза:

„Трябва да се видят дефектите в системата, те не са само финансови, те са организационни, структурни, управленски. Трябва да се увеличат публичните разходи за здравеопазването и да намалим частните, които са най-високи в Европа. 50% от общите разходи за здравеопазване в България са от джоба на болния. В Европа този процент е 15%".

Иван Димитров от Български пациентски форум също се включи в предаването с коментар по темата:

„Поредният политически каламбур е това, което предлага министър Ананиев. На всички ни е ясно, че това няма да реши проблема, защото той е много по-сериозен. По начина, по който нашите политици се отнасят към него, той е нерешим... Политиците имат интерес да има хаос в здравеопазването, защото тогава властимащите продължават да плащат по-малко пари, а ние като пациенти продължаваме да плащаме все повече, тоест държавата краде от здравето на нацията".

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Абе хора, не ви ли е ясно, че конкуренцията ще бъде кой повече пари да смъкне от парите за здраве. Някои тарикати искат да се докопат до едни големи пари.

15.07.2019 20:30:01

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.