• 23 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8323
  •  GBP / BGN 2.2729
  •  CHF / BGN 2.0113
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 12°C

Безкрайна реч стопира законопроект за слухтенето

Безкрайна реч стопира законопроект за слухтенето

/КРОСС/ Обама: Рисковете от промените са реални. Климатът заплашва сигурността на САЩ.

Президентът на САЩ Барак Обама заяви днес, че заплахата от климатичните промени е очевидна и онези, които отричат неоспоримите научни данни, че тя е реална, излагат на риск сигурността на САЩ и на армията, която се е заклела да защитава страната, предаде АП. Обама заяви, че отказът да се предприемат стъпки за забавяне на ефекта от глобалното затопляне, включително покачването на морското равнище, е

бягство от отговорност

и подкопава готовността на силите на САЩ, включително на 218-те нови випускници от Академията на бреговата охрана на САЩ в Кънектикът, където той изнесе реч на церемонията по връчване на дипломите.

"Тук съм днес, за да кажа, че климатичните промени са сериозна заплаха за глобалната сигурност, непосредствена заплаха за нашата национална сигурност", заяви Обама, фокусирайки забележките си пред кадетите върху проблем, който според него засяга "самата същност на вашата служба". "Това ще повлияе на начина, по който нашата армия защитава страната ни. Трябва да действаме и да действаме веднага", добави той. "Да го отричаме или да отказваме да се справим с това, заплашва нашата национална сигурност. Това подкопава готовността на нашите сили", подчерта президентът, напомняйки, че се очаква покачване на морското равнище с 30 см до 1,2 м през този век.

През последните месеци президентът на САЩ призовава за действия срещу климатичните промени като въпрос на здравеопазването, на защитата на околната среда и на международните задължения на САЩ. Той го представи дори като семеен проблем, свързвайки го с притеснението си, когато една от дъщерите му получи астматичен пристъп в предучилищна възраст. Контролираният от Републиканската партия Конгрес на САЩ обаче е безразличен към настоятелността на Обама, отбелязва АП,цитирана от Монитор.

Междувременно сенаторът републиканец Ранд Пол прекъсна дебатите в Сената, за да започне дълга реч срещу предложен законопроект, който би ограничил пълномощията на американските тайни служби да събират на едро данни за телефонните разговори на американците, предаде Ройтерс. Целта на Пол е да говори колкото се може по-дълго, за да осуети приемането на законопроекта, който трябва да замести някои ключови положения от т.нар. "Патриотичен закон", даващи легална основа за съхраняването на данните за милиарди телефонни разговори и които изтичат на 1 юни. Ако Пол и негови колеги, който го подкрепят, успеят да не допуснат гласуване по законопроекта до петък, след това Сенатът излиза в 10 дневна ваканция, през която досегашният закон ще загуби сила и тайните служби ще загубят юридическо основание да продължат

да събират данни за разговорите на американците.

Пол, който е сенатор от щата Канзас и кандидат за президентска номинация от Републиканската партия за изборите догодина говори повече от 8 часа, и не даваше признаци, че ще приключи скоро, а подкрепящи го сенатори са в готовност да поемат маратонската ораторска щафета от него.

Миналата седмица Палатата на представителите одобри законопроект, наречен Закон за свободата, който би ликвидирал събирането на данни на едро в замяна на прицелно събиране на информация. Ако достигне до бюрото на президента Обама, той ще го подпише. Документът обаче трябва да бъде гласуван и от Сената, където лидерът на републиканското мнозинство Мич Макконъл каза, че подкрепя стария Патриотичен закон в досегашния му вид, защото той гарантирал безопасността на американците. Пол и негови колеги обаче се заканиха да блокират дори краткосрочно продължение на програмата.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.