• 23 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8396
  •  GBP / BGN 2.2656
  •  CHF / BGN 2.0178
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 14°C

Всяка втора жена у нас ражда със секцио

Всяка втора жена у нас ражда със секцио

/КРОСС/ Раждането със секцио вече е епидемия и то световна. У нас всяка втора жена ражда с операция. По данни на Здравната каса в някои болници процентът на жените, родили със секцио, е почти 100.

В България през 2018 година почти половината жени са родили с операция. Д-р Румен Велев е автор на изследване, свързано с прилагането на Цезаровото сечение у нас. Колкото повече операции правим, толкова повече ще оперираме в бъдеще, което е доста сериозен проблем, каза д-р Велев в сутрешния блок на Нова телевизия "Здравей, България". По данни на Здравната каса от последните три години броят на децата, родени с операция расте.

В някои болници процентът секцио е между 70 и 97 на сто от ражданията. Данните на НЗОК показват, че операциите са предпочитана форма на израждане в частните болници. Д-р Методи Янков е привърженик на оперативното раждане и представител на Асоциацията на частните болници.

Причините да се правят повече операции не са свързани със схема за източване на Здравната каса, защото цената на пътеката е една и съща. Не така обаче стои въпросът с доплащанията, въведени от някои болници за раждане с операция. Метод, който дава възможност на лекарите както да планират, така и да минимизират рисковете. Не на последно място са желанията на жените, заяви д-р Методи Янков - Асоциация на частните болници.

Болницата в Ихтиман е единственото лечебно заведение в страната, където от три години няма нито едно раждане с операция.

Нашият контингент, с който работим тук, е малцинствен и какво да ви кажа. Те идват, раждат много бързо и нямаме проблем с тях. Имахме раждане, което беше почти на вратата. Миналата година ражданията бяха 102, каза д-р Ивка Георгиева - директор на болницата в Ихтиман.

По думите на д-р Румен Велев у нас битува мнението, че раждането с Цезарово сечение е относително безопасно, което не е така. Рисковете са големи, както при самата операция, така и в постоперативния период, които в определени случаи могат да доведат до нарушения в репродуктивните качества на жената.

Данните показват, че този риск при първо раждане е едно на 25 хиляди, при второ едно на 530, а при три Цезарови сечения, при една на 19 жени може да се стигне до отстраняване на матката.

Повишен риск има и за децата, родени секцио и това се наблюдава следствие на анализи през последните години. При тези деца рисковете от затлъстяване, диабет, астма, алергии и онкологични заболявания в последствие е значително по-висок.

Изследванията показват, че повечето операции не водят до по-ниска смъртност при децата и доказателство за това е съпоставянето на данните със скандинавските страни, където раждането със секцио е под 20 процента. Според д-р Велев епидемията „раждане със секцио" може да се овладее само, ако се намесят институциите и се постигне намаляване на процента жени, родили първото си дете с операция.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.