• 25 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8245
  •  GBP / BGN 2.2829
  •  CHF / BGN 1.9974
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 9°C

Протестиращи опитаха да нахлуят в унгарския парламент

Протестиращи опитаха да нахлуят в унгарския парламент

/КРОСС/ Унгарската полиция използва сълзотворен газ в четвъртък вечерта в центъра на Будапеща, за да възпре агресивни протестиращи, които се опитаха да влязат в сградата на унгарския парламент. Ескалацията на напрежението започна след атака на маскирани младежи, които започнаха да хвърлят бутилки и димкии срещу полицейските кордони. Това съобщиха от MTI.

По улиците в столицата бяха изведени полицейски и специални войски, много пътища бяха блокирани.

Около 3000 демонстранти се събраха пред парламента, а после блокираха движението по един от мостовете над река Дунав, възобновявайки демонстрациите от сряда срещу ново законодателство - за нов трудов кодекс и за нововъведения в съдебната система, които биха освободили правителството от независимия контрол от страна на съдилищата, предаде Ройтерс.

Управляващата дясна популистка партия ФИДЕС на премиера Виктор Орбан прокара и двата закона на фона на протести на опозицията в парламента и на улични протести. Това предизвика масово възмущение сред унгарските младежи, които излязоха по улиците с мирни протести. За нещастие някои маскирани активисти се опитаха да провокират полицията.

"Недоволството ни доведе тук. Едното е въпросът със съдилищата - следващата фаза от бетонирането на властта им, а другото - шамарът в лицето на трудовите хора", каза 65-годишният Тамаш Сабо, развяващ унгарското знаме.

Протестиращите бяха възмутени най-вече от трудовите регулации, които позволяват на работодателите да изискват от работниците и служителите си до 400 часа извънреден труд годишно. Правозащитни организации пък казват, че новият закон за административните съдилища може да доведат до политическа намеса в работата на правосъдието.

Протестите се състояха, докато Орбан е в Брюксел за среща на върха на Европейския съюз, на която ще бъдат обсъдени въпроси като Брекзита, еврозоната, миграцията и Русия.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.