• 28 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 15°C

Болницата за детска церебрална парализа получи дарение от Малтийския орден

Болницата за детска церебрална парализа получи дарение от Малтийския орден

/КРОСС/ Българският държавен глава Румен Радев и Великият магистър на Суверенния Малтийски орден фра Джакомо Дала Торе дел Темпио ди Сангуинето откриха в София първия по рода си у нас високотехнологичен апарат за рехабилитация на деца във виртуална среда. Оборудването е осигурено и инсталирано в Специализираната болница за рехабилитация на деца с церебрална парализа „Света София" от посолството на Суверенния Малтийски орден у нас. Техниката беше открита в рамките на държавното посещение на Великия магистър, който е у нас по покана на президента Румен Радев.

Повече от 1000 години Суверенният Малтийски орден се грижи за подпомагане на деца в нужда и това е сърцевината на мисията ни още от основаването му, заяви фра Джакомо Дала Торе дел Темпио ди Сангуинето. Той посочи, че целта на Суверенния Малтийски орден е да „лекува болестта и да облекчава болката на страдащите" във всички 120 държави, с които Суверенният Малтийски орден поддържа отношения. Надявам се много деца да оздравеят и да се чувстват добре след рехабилитацията с новата апаратура, която даряваме сега, заяви още Великият магистър.
Днес имаме възможност да видим част от благородния принос, който Суверенният малтийски орден има с дарителските си инициативи в България, заяви Румен Радев. Държавният глава допълни, че с доставения апарат българските деца ще имат възможност за рехабилитация във виртуална среда с високоефективни методи. Президентът Румен Радев и управителят на болницата „Света София" доц. Иван Чавдаров изказаха признателност за дарението. С първия за България такъв уред детето може да участва активно в процеса на рехабилитация под формата на игра, която го мотивира да развива двигателните и менталните си способности, обясни доц. Иван Чавдаров.

В лечебното заведение вече функционират високотехнологични апарати за рехабилитация, които са дарени от благотворителната инициатива „Българската Коледа", която се провежда под патронажа на президента. Благодарение на хилядите дарители кампанията е осигурила апаратура за робот-асистирана рехабилитация, за проследяване и анализиране на движенията, както и робот за обучение в реално ходене по различни повърхности. С подпомагане от „Българската Коледа" и заедно с ръководството на болница „Св. София" ще бъде създадена високотехнологична зала, в която новото оборудване за рехабилитация да функционира пълноценно. „Проектът вече е готов и се надявам със съдействието на Столичната община и Министерството на здравеопазването той да се реализира", заяви президентът Румен Радев и посочи, че и в рамките на настоящата кампания на „Българската Коледа" лечебното заведение ще бъде отново подпомогнато с модерно оборудване. Доц. Чавдаров заяви, че с даренията от кампанията е доставена скъпа апаратура, която болниците не могат да си позволят, и са спестени много средства за лечението на деца, чиято рехабилитация преди е извършвана в чужбина.

В рамките на визитата на Великия магистър у нас Суверенният Малтийски орден ще дари и ехограф в столична болница за лечение по белодробни болести, както и линейка за болницата в Дупница. Държавното посещение отбелязва 25 години от установяване на дипломатически отношения между България и Суверенния Малтийски орден. Един от най-древните християнски ордени осъществява благотворителна, социална и хуманитарна дейност по цял свят, а у нас е организирал над 350 различни инициативи в над 107 населени места от 2005 година досега.

 

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.