• 25 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.2757
  •  CHF / BGN 2.0011
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 10°C

Откриха уникална изложба за Горнооряховския суджук

Откриха уникална изложба за Горнооряховския суджук

Горна Оряховица /КРОСС/ Единствената в България експозиция „Горнооряховски суджук" отвори врати днес в Историческия музей. Негово бивше фондохранилище вече разказва историята на този деликатес - запазена марка на града редом с божура и Камъка.
За откриването се събраха десетки горнооряховчани, които приветстваха инициативата да бъде отдадено подобаващо уважение на местната месна гордост, дала своя принос в българската и европейската култури. Експозицията проследява развитието в производството на суджук от самото начало - тръгва от най-ранните легенди, за да стигне до усилията на Община Горна Оряховица и съвременни производители за популяризирането му.
Горнооряховският суджук е носител на първото българско географско указание, припомни директорът на Музея Пламен Мадемов. Той благодари на ръководството на Община Горна Оряховица за помощта, с която помещението е ремонтирано и оборудвано, и на фирмите, обединени в Сдружение „Раховец 2007". Именно „Р.А.-03-БОБИ" ООД, „Родопа - Горна Оряховица - 96" ЕООД и ЕТ „СТЕФМАРК - Стефан Марков" извоюваха правото да бъдат единствените производители в Европа на уникалния деликатес.

С помощта на фирмите от „Раховец - 2007" в обновеното помещение са изложени запазени инструменти и машини, свързани с продукцията на популярния колбас. Акцент в експозицията е и мащабен триизмерен стенопис, който в съчетание със старинните производствени съоръжения дава възможност на всеки посетител да се потопи в атмосферата на старите суджукарски работилници. Трите фирми изпълниха обещанието си и за днешното откриване осигуриха дегустация на горнооряховски суджук. Преди да го опитат обаче, гостите имаха възможност да видят на място как се е пълнил навремето суджукът. Възстановката бе реализирана в партньорство с великотърновския Клуб „Традиция", пресъздал в двора на Музея възрожденска атмосфера.
Лентата на новата експозиция прерязаха народният представител инж. Клавдия Ганчева, кметът инж. Добромир Добрев, председателят на Общинския съвет Даниел Костадинов и директорът на Историческия музей Пламен Мадемов. За да могат повече жители и гости на Горна Оряховица да видят резултата от най-новия проект на Историческия музей, той ще работи и през летните месеци.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.