• 19 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8315
  •  GBP / BGN 2.2841
  •  CHF / BGN 2.0155
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 5°C

Защо НАТО заплашва да нападне Калининград

Защо НАТО заплашва да нападне Калининград

/КРОСС/ Евентуален конфликт между САЩ и Русия ще унищожи живота на планетата Земя, не само противовъздушната отбрана на Калининградска област, коментира Александър Голц

Един от руските региони се превърна в обект на агресивни планове от НАТО - Алиансът призна, че разработват планове за атака срещу Калининградска област. Защо американските генерали разглеждат Калининград като военна цел и в какво състояние се намира руската военна групировка в региона?

Военновъздушните сили на САЩ са подготвили план за неутрализиране на противовъздушната отбрана на района на Калининград. Факт е, че руските зенитни, противокорабни и наземни ракети, базирани в района на Калининград, могат да застрашат по-голямата част от територията на страните от НАТО. Това изявление направи в петък командирът на ВВС на САЩ генерал Джефри Хариган.

"Ако ни се наложи да направим това, например, да унищожим IADS (интегрираната система за ПВО), нека няма съмнение, че имаме план как да направим това", заяви американският генерал. "Ние се подготвяме за това, непрекъснато обмисляме тези планове и ... ще сме готови за тяхното изпълнение, ако някога се наложи да го направим".

Хариган не разкрива подробностите на плана. Според Breaking Defense в този случай ще бъде извършена цялостна офанзива, включително атака от въздух, суша, море, от космоса, както и нападения в киберпространството и електронна война.

Може да се отбележи, че самото съществуване на подобни планове не е изненадващо - те са разработвани от военните на всяка страна. Освен това би било странно, ако НАТО нямаха такива планове за агресия срещу Калининград. Но публичното им обявяване, при това толкова подробно, е наистина изключително събитие.

Руското външно министерство определи изявленията на Хариган като безотговорни заплахи и глупост. „Умните, далновидни хора, които наистина изразяват интересите на народите, които ги назначават или избират, никога няма да направят такива изявления, осъзнавайки, че нанасят вреда на държавата, която представляват", заяви прессекретарят на на външното министерство Мария Захарова.

Западните политици и висшите военни служители постоянно говорят за „руската заплаха", която уж идва от Калининградска област. В допълнение, експертите от американския изследователски център РАНД през 2016 г. препоръчаха на Пентагона да оцени способностите на НАТО за потискането и неутрализиране на оръжията, намиращи се в този регион.

В действителност обаче всичко е точно обратното. Балтийските държави и техните колеги от НАТО не забелязват хронично намалението на руските войски в Калининград, което се случва през последните десетилетия. Нашите военни части в тази област са незначителни и дори теоретично не могат да представляват заплаха за най-големия военно-политически съюз в света. В същото време Русия, поради разрушителните действия на НАТО, е принудена да защитава своя аванпост на Запад с помощта на ракетните системи „Искандер", както беше обсъдено през 2016 г. от руския външен министър Сергей Лавров. А през март 2019 г. противовъздушната отбрана на района на Калининград беше подсилена от полкови комплект на зенитно-ракетната система с дълъг обсег S-400 "Триумф".

В отговор на изявление на представителя на НАТО, Министерството на отбраната на Русия подчерта, че районът на Калининград е надеждно защитен от всякакви агресивни „планове", разработвани от американски генерали в Европа. „Възможностите на системата за противовъздушна отбрана в Калининградска област да открива, проследява и, ако е необходимо, да гарантира неутрализирането на всякакви въздушни цели в зоната на отговорност, са добре известни на всички пилоти на НАТО, приближаващи въздушните граници на Руската федерация в Балтийския регион", увериха от военното ведомство.

Но наистина ли Русия има капацитета надеждно да затвори небето на Калининград от въздушната атака на предполагаемия враг? Според генерал-лейтенант, бивш заместник-главнокомандващ на руските военновъздушни сили по въпросите на Обединената система за противовъздушна отбрана на страните-членки на ОНД, Айтех Бижев, плановете на Хариган не могат да бъдат осъществени.

„Ако говорим за оборудването на силите за противовъздушна отбрана на Калининградска област, трябва да се отбележи, че районът е "покрит" от усилената противовъздушна отбрана на Балтийския флот. В допълнение, цял дивизион противовъздушна отбрана защитава региона по суша", заяви Бижев. "Това е граничен регион и в тези райони винаги са били разгръщани най-модерните оръжия и се обръща специално внимание на обучението на персонала. САЩ не са в състояние да се противопоставят на противовъздушната отбрана на Калининград", допълни той.

Струва си да припомним обаче, че според ситуацията на съвременната военна наука, противовъздушната отбрана с всякаква плътност в крайна сметка се унищожава от нападателя - всичко зависи от екипировката, отредена на тази сила. Освен това, въпреки мощната противовъздушна отбрана близо до Калининград, тя има свои слабости. По-специално, няма втори и трети ешелон на противовъздушната отбрана (каквито има изградени в централните райони на страната), не е сигурно, че в случай на истински конфликт унищожените системи ще бъдат обновени и ремонтирани, а изразходваните боеприпаси ще бъдат възстановени.

Независимо от това, експертите са сигурни, че системата за ПВО в Калининградска област трябва да издържи поне първото мащабно въздушно нападение .

Според откритите данни системите С-300 и С-400, разположени в региона, могат едновременно да направят залп от стотици зенитни ракети. И тогава сухопътните средства за поразяване, като ракетите "Искандер", трябва да влязат в действие. Тяхната задача ще бъде да унищожат вражеските оръжия, заплашващи Калининград - ракетните пускови установки, летищата, щабовете, складовете за оръжие и другите подобни обекти.

Военният експерт Александър Голц обясни защо Пентагонът и НАТО са загрижени за плътната концентрация на руските системи за противовъздушна отбрана в района на Калининград. „В случай на военен конфликт тази мощна система за противовъздушна отбрана може да предотврати прехвърлянето на резервите на НАТО в балтийските държави по въздух. Първото и основно средство за унищожаване на руската ПВО в Калининград са крилатите ракети на морска основа. В случай на военен конфликт, Щатите буквално ще запълнят Балтийско море с надводни кораби и подводници с крилати ракети на борда, за да отприщят цялата им сила в Калининградска област", заяви Голц.

Според Голц другите възможности за потушаване на противовъздушната отбрана в района на Калининград са по-малко реалистични.

"Теоретично регионът може да се простреля от съседните територии с обикновена артилерия, но опитите за сподавянето на противовъздушната отбрана по този начин са рисковани, тъй като западните самоходни оръдия ще бъдат унищожени на позициите си от нашето оръжие", добави експертът.

На свой ред Русия, според Голц, ще отговори на евентуална атака на НАТО главно с помощта на крайбрежните отбранителни комплекси "Бал" и "Бастион". „Освен това оперативно-тактическите ракетни системи "Искандер-М", разположени в района на Калининград, ще бъдат използвани за унищожаване на командните пунктове и съоръжения на НАТО на сушата", заяви анализаторът, съгласен с мнението, че Русия може да отблъсне първата вълна на атака срещу Калининград.

Говорейки за сценария за по-нататъшното развитие на събитията, експертът изрази надежда, че дискусиите на американските военни за конфликт с Русия няма да станат навик. „Надявам се наистина да обсъждаме немислимото. Защото евентуален конфликт между САЩ и Русия ще унищожи живота на планетата Земя, не само противовъздушната отбрана на Калининградска област", обобщава Голц.


Превод: Поглед.инфо

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

tg

To usa napada i rasrusava darzavi ispolzva nato za instrument to e sastoto napraviha prevrat vav ukraina dokaraha fasisti za da vleze russia vav voina

18.05.2022 13:56:27

Анонимен

Виктор Баранец, военен кореспондент на вестник “Комсомолская правда”, заяви, че ядрената война между САЩ и Русия ще означава "смърт за САЩ". Според експерта Руската федерация разполага с достатъчен арсенал , за да създаде пролив между Атлантическия и Тихия океан. Не си струва да отричаме, че и Русия ще пострада силно в случай на такъв конфликт, но огромна територия говори в нейна полза, върху която може да бъде изградена наново цялата необходима инфраструктура. В същото време трябва да се разбере, че Москва не стои на едно място и постоянно усъвършенства оръжията си. В същото време Вашингтон няма тактическите и техническите характеристики на някои видове руски оръжия. “Не можете да мислите, че имаме само шахтни ракети. Има както мобилни установки, така и на бомбардировачи. Има атомен флот, на борда на всяка подводница има 16 ракети, които имат полетни мисии, където са посочени ключови американски градове. Разполагаме с „Калибър“, ракети Х-101 “, подчерта Баранец. В Съединените щати провеждат анализи по този въпрос и правят определени прогнози. Но според експерта всъщност всички тези „изследвания“ са допълнение към информационната война. В повечето случаи такава информация се предоставя, за да се оправдае увеличението на военния бюджет, както и да се обоснове допълнителното разполагане на ракети с ядрени бойни глави в Европа. В тази ситуация трябва да се помни, че в случай на конфликт, не само САЩ ще бъдат ударени от руски ракети, но и онези държави от европейския континент, които приемат американски ядрени оръжия на своя територия. С други думи, в резултат на Третата световна война половината планета ще бъде унищожена. Предимството на Русия в този случай е наличието на системата “Периметър”. Ако има атака срещу Руската федерация, тя незабавно ще се активира и ще пусне в действие руския ядрен арсенал.

24.09.2019 15:52:13

Анонимен

Аман от партенки , за цялата си история НАТО не е нападнал , окупирал или отнел чужда територия , за разлика от Русия . Калининград е руски колкото Крим е Украински .

24.09.2019 10:01:48

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.