• 29 Ноем 2020 |
 •  USD / BGN 1.6405
 •  GBP / BGN 2.1867
 •  CHF / BGN 1.8066
 • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
 • Времето:  София °C

"Искам да стана "прокорор", "адвукат" или "лекър"

"Искам да стана "прокорор", "адвукат" или "лекър"

/КРОСС/ Асенка Христова е изпълнителен директор на Института за изследвания в образованието - независим изследователски център с мисия да подпомага развитието на модерна образователна система. Коментарът е от профила й във "Фейсбук". Заглавието е на редакцията.

Във въпросника на PISA 2015 има един въпрос с отворен отговор за това каква работа очаква да работи ученикът към 30-годишна възраст. Заслужава си човек да разгледа отговорите, дадени от 6363 български ученици в 9-и клас.

Ако изключим наистина тесния обхват на професиите, видимо познати на учениците (отразяващ на практика липсващата система за кариерно ориентиране), доста голяма част от децата не могат да изпишат правилно наименованията на професиите.

Масово се срещат записи като: автомонтюр, автомонтyor, автомотьор. адвукатка, акошер - гениколог, актйор, био енджинер, биоархалог, боксйор, воинен, вътришен дизаин, гинеколог-пластичен херург, децка учителка, децки психиатър, заболекър (масово), маникьорист, екскурзовот, енжинер, журналиство, инжинер, кетаринг, кетеринг, компютарен програмист, компютерен специалист, комуникаций, космунафт, лекър, малак и среден бизнес, мениджер, монтиор, незнам ощте, оправител, педиятър, полйцаи, прокоратура, прокорорка, режисюра, рехабелитатор, састезател, софтуерен инжинер, специялизиран треньор, танцйорка, транкторист, трениор, фармацефт, фризиорка (в най-разнообразни вариации), шофиор и т.н.

Прави впечатление, че голяма част от тези професии изискват висше образование и не бих се учудила, ако наистина някои станат "прокорори", "адвукати" или "лекъри".

А, има и един отговор "Учител, обаче мама не дава че нямало пари в тази професия", който май е доста красноречив и обобщава всичко.

 

*Източник: https://www.dnevnik.bg/

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Помнещ

Вече сме достигнали края на духовното и образователно падение...нататък следва само преумножение на достиженията в следвощите поколения...обезличаване на обществото....и закриване на държавата...съвсем предстоящо....и невъзвратимо....

05.11.2019 07:28:15

Анонимен

Те такива и стават - кой завършил университетите в Симеоново, Враца, Каспичан, Пирдоп, ...

04.11.2019 21:11:16

Прав си

Тъп народ сме, по-скоро мърша. Поетът го е казал преди 150 години. Всичко си го заслужаваме. Жал ми е само за децата........

04.11.2019 19:41:21

Анонимен

Щом такъв тъпак като Борисов с една прочетена книга от Карл Май през живота си и с пожарникарско образование е станал премиер и се кипри на тая “ служба“ повече от 10 години, защо да учат младите, защо да знаят и български, щом вече всички надписи по магазини и навсякъде са на английски. Българите нямат нужда от държава, всеки се чуди къде по далече да избяга от Родината си и да се асимилира най-бързо. Познавам такива семейства, на които децата не могат да говорят български, защото нямало да им трябва. Тъп народ сме, затова сме били 5 века мачкани, мачкат ни и сега. Новите ни чорбаджии са по продажни и от бившите.

04.11.2019 18:58:49

Целта е изпълнена

Младите да са прости, необразовани консуматори, за да не могат да са критично настроени! Това е идеално за властта. Отделно вижте и Борисов - тъп, необразован и нагъл...идеалният пример, не премиер.

04.11.2019 16:03:38

 • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
  БЪЛГАРИЯ
  ИКОНОМИКА
  ПОЛИТИКА
 • ОПЦИИ
  Запази Принтирай
  СПОДЕЛИ
  Twitter Facebook Svejo
  Вземи кратка връзка към тази страница

  копирайте маркирания текст

 • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2020 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.