• 23 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8396
  •  GBP / BGN 2.2656
  •  CHF / BGN 2.0178
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 14°C

Фонд на фондовете стартира пазарни консултации за нов продукт в сектор „Отпадъци“

Фонд на фондовете стартира пазарни консултации за нов продукт в сектор „Отпадъци“

/КРОСС/ Фонд на фондовете структурира нов финансов инструмент за инвестиции в сектор „Отпадъци“. Средствата са осигурени по Оперативна програма „Околна среда“ 2014 – 2020, съфинансирана от Европейските структурни и инвестиционни фондове.

За да се постигне оптимална близост на продукта с пазарните практики, Фондът стартира провеждането на консултации със широк кръг заинтересовани страни.

Финансовият инструмент ще е в съответствие с целите на оперативната програма и с характеристиките на целевите групи дефинирани в нея, а именно постигане на съответствие с йерархията при управление на отпадъците и намаляване количеството депонирани битови отпадъци. Прилагането му ще се стреми да облекчи трудностите, изпитвани от общини, частни предприятия и публично-частни партньорства, в търсенето на достъпно като условия финансиране за инвестиции в сектора.

Бюджетът на инструмента е почти 50 млн. лв., като се очаква да бъде привлечено допълнително частно съфинансиране. Конкретните параметри на заемите и целевия размер на привлечен частен ресурс ще бъдат определени след приключване на пазарните консултации.

Продуктът ще достигне до пазара чрез посредници като банки, финансови институции и др., а крайните получатели могат да бъдат общини и общински дружества, както и представители на частния сектор, които имат интерес за инвестиции в сферата на управление на отпадъци.

Фонд на фондовете ще търси дългосрочни решения за ефективно и екологично управление на отпадъците чрез устойчиви бизнес начинания. На този етап се предвижда да бъдат подкрепяни проекти в следните сфери:

 Проектиране и изграждане на центрове за повторна употреба на предмети от бита, като мебели, дрехи и други;

 Прилагане на пилотни проекти на инсталации за рециклиране на разделно събрани битови отпадъци, включително и чрез въвеждане на иновативни технологии;

 Изграждане на площадки и инсталации за предварително третиране на битови отпадъци;

 Закупуване на оборудване и съоръжения за разделно събиране на биоразградими и зелени отпадъци;

 Строителство на анаеробни и компостиращи инсталации;

 Финансиране на центрове за повторна употреба на строителни отпадъци от бита, включително доставка на съоръжения и оборудване;

 Инвестиции в дейности, свързани с изпълнение на демонстрационни/пилотни проекти за прилагане на иновационни, практики и подходи в областта на управлението на отпадъците, въвеждането на нови технологии в тази връзка, както и организиране на информационни кампании, насочени към предотвратяване образуването на отпадъци и към промотирането на общество с нулеви отпадъци.

Пазарните консултации се провеждат до 31 март 2020 г. (включително), като заинтересованите лица биха могли да изразят желание за участие в процеса до 25 март 2020 г. (включително) на телефонен номер: +3592 801 40 50 или на електронна поща: office@fmfib.bg

След приключване на консултациите резултатите от тях ще бъдат обобщени и оповестени в доклад, който ще бъде публикуван на страницата на Фонд на фондовете.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Търсете новия хранителен продукт на база отпадъци.

20.02.2020 21:41:20

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.