• 25 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8245
  •  GBP / BGN 2.2829
  •  CHF / BGN 1.9974
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 10°C

Симеон Славчев, ПП МИР: Да се забрани и криминализира въобще изгарянето на отпадъци в България

Симеон Славчев, ПП МИР: Да се забрани и криминализира въобще изгарянето на отпадъци в България

/КРОСС/ В следствие на повишените в пъти нива на фини прахови частици във въздуха през последните пет дни София буквално не диша.
„Вместо обаче да се вземат сериозни, ефективни и устойчиви мерки за подобряването на чистотата на въздуха в София, Столична община и кметът Фандъкова, изключителното лицемерно и безотговорно, само призоваха хората да не горят отпадъци и да не ползват твърди горива за отопление.
Призивът на Фандъкова, както и искането й да се криминализира нерегламентираното изгаряне на отпадъци е абсолютна подигравка със столичани, защото именно кмета Фандъкова лично внесе доклад в общинския съвет, с който предлага отпадъците на София да се изгарят в центъра на града, което допълнително ще повиши нивото на фини прахови частици на и без това достатъчно мръсния въздуха на София"

Това заяви председателят на ПП МИР инж. Симеон Славчев по повод направеното от Фандъкова предложение да се криминализира нерегламентираното изгаряне на отпадъци и поиска да разбере, дали и в кой случай Фандъкова е била искрена, припомняйки, че тя лично е заявила желание да носи отговорност за изграждането на инсталацията за изгаряне на боклук в центъра на столицата ?!
Световната здравна организация препоръчва хората да не се излагат на мръсен въздух за повече от 24 часа, тъй като фините прахови частици могат да проникнат дълбоко в белите дробове и дори в кръвта. Смогът е най-опасен за децата и хората с белодробни проблеми.
„При изгарянето на отпадъци се отделят много вредни вещества като диоксини, фурани и тежки метали. Диоксините са устойчиви органични замърсители и един от най-токсичните химикали, оценени някога от науката. Изгарянето на отпадъците е най-големият източник на диоксин във въздуха. Тъй като няма безопасни нива за излагане на човека на диоксини, не може да има наистина безопасно нива на емисиите на диоксин, изхвърлени от инсинераторите в атмосферата- дори и те да отговарят на нормативните изисквания.
Изгарянето на боклук е един от най-големите източници на емисии и фини прахови частици във въздуха и по никакъв начин не кореспондира с нито една от политиките на Столична община за справянето с проблема за чистотата на въздуха. Именно за това предлагам Народното събрание да криминализира не само нерегламентираното и и регламентираното изгаряне на отпадъци" категоричен е Славчев.
Припомняме, че в предишния мандат на Столичния общински съвет, именно Славчев и групата "Политическа група 5" се противопоставиха на изграждането на завод за изгаряне на отпадъци в центъра на София, като дори внесоха искане за провеждане на местен референдум за завода за изгаряне, което стигна и Административния съд и делото е в ход.
„Напълно съм съгласен с кмета на София Йорданка Фандъкова, че трябва да има солидна глоба и затвор за изгарянето на отпадъци.", което причинява вредни емисии. Предложените от кмета промени в законодателството са да има до 2 години затвор и глоба от 2000 до 5000 лв. за замърсяване на въздуха чрез горене на отпадъци, отработени масла, гуми или дрехи. Моето предложение е да се забрани напълно изгарянето на отпадъци в България, без значение дали е регламентирано или не, а същите санкции, тоест затвор до 2 години да се прилагат и за всички, които горят отпадъци", допълни още инж. Симеон Славчев.
Председателят на ПП МИР заяви, че ако Фандъкова иска да подобри чистотата на въздуха в София, то първата мярка е спиране на изграждането на завода за изгаряне.
„В противен случай кметът на София ще понесе своята наказателна отговорност за замърсяването на въздуха на столицата и застрашаването на здравето на столичани."

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.