• 29 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 10°C

ПРОВЕЖДАНЕ НА ОБРАЗОВАТЕЛНА КАМПАНИЯ: „ПРЕВЕНЦИЯ И ПРОФИЛАКТИКА НА ЕХИНОКОКОЗАТА”

 ПРОВЕЖДАНЕ НА ОБРАЗОВАТЕЛНА КАМПАНИЯ:  „ПРЕВЕНЦИЯ И ПРОФИЛАКТИКА НА ЕХИНОКОКОЗАТА”

/КРОСС/ Българският ветеринарен съюз организира провеждането на образователна кампания на тема: „ПРЕВЕНЦИЯ И ПРОФИЛАКТИКА НА ЕХИНОКОКОЗАТА". Мероприятието е по инициатива на Областна колегия София-град на БВС и включва безплатно обезпаразитяване на кучета. Целта е популяризиране превенцията срещу Ехинококозата и информиране на обществото за навременните мерки, които трябва да се вземат в борбата с болестта. Проблемът с кучешката тения (Ехинококозата) е много голям. По данни на Националния център по заразни и паразитни болести през последното десетилетие България е на първо място от европейските страни по брой оперирани хора от ларвална ехинококоза.

Образователната кампания ще се проведе на 12 октомври 2019 г. (събота) от 11:00 до 17:00 часа, на територията на пет Столични парка (Южен парк, Северен парк, Борисова градина, Парк „Гео Милев" и Парк Дружба - езерото). Към ветеринарните лекари ще се присъединят водещи фирми производители и разпространители на ветеринарномедицински продукти, които ще осигурят необходимите медикаменти за извършване на профилактиката на Ехинококозата.
Българският ветеринарен съюз е съпричастен с проблема, който засяга толкова много хора и е негова приоритетна грижа да контролира паразитите, защото опасността дебне отвсякъде. Обезпаразитяването срещу вътрешни паразити е задължително за всички домашни кучета и котки, за да се прекъсне жизненият цикъл на паразита.
С тази информационна и действена акция, Българският ветеринарен съюз се стреми да бъде максимално полезен на обществото и цели броят на заболелите от Ехинококоза да намалее.

ВЪТРЕШНИ ПАРАЗИТИ ПРИ КУЧЕТО НИ... ГРЕШИМ ЛИ НЯКЪДЕ?

В забързаното съвременно ежедневие е полезно да отделим минута за този текст...
Като собственици на домашен любимец и по-специално на куче, ние получаваме много: емоция, компания, приятелство. Кучето става член на семейството. Това обаче върви заедно с грижата за неговото здраве, за нашето също и особено за здравето на децата ни. Предстои да се запитаме няколко въпроса, свързани с вътрешните паразити при кучето:
 НЕОБХОДИМО ЛИ Е ДА ОБЕЗПАРАЗИТЯВАМЕ?
 КОЛКО ЧЕСТО ДА ГО ПРАВИМ?
 КРИЯТ ЛИ ОПАСНОСТ ВЪТРЕШНИТЕ ПАРАЗИТИ ЗА НАС САМИТЕ?
 ДА СЕ ДОВЕРИМ ЛИ НА НАШИЯ ВЕТЕРИНАРЕН ЛЕКАР ЗА ПРОФИЛАКТИКА СРЕЩУ ПАРАЗИТИТЕ?

За голямо съжаление паразитите при нашето куче са реалност.
СРЕЩАЛИ СА СЕ И ПРЕДИ, ИМА ГИ СЕГА И ЩЕ ГИ ИМА В БЪДЕЩЕ... КАКВА Е ПРИЧИНАТА?
Яйцата на вътрешните паразити са около нас, някои от тях оцеляват и след зимата. Скитащите кучета ги отделят неконтролируемо. С обувките и дрехите си ние ги внасяме в дома си. Опасност дебне в суровото месо и вътрешности, където се крият ларвите на някои паразити. Ако паразитът се развие в червата на нашето куче, той би повлиял негативно на неговото здраве... А може и кучето да изглежда съвсем добре и по нищо да не показва, че е опаразитено... Най-голямото зло за нас са тези вътрешни паразити, които се предават от кучето на човека и по-специално на най-беззащитната част от обществото - децата.

МОЖЕ БИ СТЕ ЧУВАЛИ ЗА КУЧЕШКАТА ТЕНИЯ (ЕХИНОКОКОЗА)?
Тя е реалност. През последното десетилетие България е на първо място в Европа по брой оперирани хора от кучешка тения, причинена от нейната ларва.
Двата синдрома „ларва мигранс" при човека се причиняват от наглед безобидните и рутинно срещани при кучето кръгли червеи токсокари (глисти) и анкилостоми. Няма човек, който да е застрахован от случайно поглъщане на яйцата на тенията и глистите, довеждащо до заболяване, което понякога е много тежко, дори фатално.

КАКВО МОЖЕ ДА НАПРАВИМ?
Наша приоритетна грижа е да контролираме паразитите.
ОБЕЗПАРАЗИТЯВАНЕТО срещу вътрешни паразити е задължително за всички домашни кучета. Проблемът се решава с таблетка или пипета, които премахват нашественика от нашия любимец. Тази манипулация трябва да се прави толкова често, че да прекъсне живота на паразита, преди той да е отделил яйца.
Обезпаразитяване веднъж месечно, най-много на 2-месечен интервал, гарантира прекъсване на жизнения цикъл на паразита без последствия от замърсяване на външната среда. Това трябва да става под контрола на ветеринарен лекар, който да ни каже кое лекарство и в каква доза ще свърши най-ефективна работа срещу вътрешните паразити. За да не пропуснем приема му, лекарят ще има грижата да попълни надлежно паспорта и да ни подсети. Само така ние бихме били истински стопани на нашия любимец и да предпазим от тежка болест себе си, нашите деца и близки.

Консултант на кампанията е: доц. д-р Костадин Кънчев, преподавател във Факултет „Ветеринарна медицина", ЛТУ, София

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.