• 20 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8359
  •  GBP / BGN 2.2843
  •  CHF / BGN 2.0205
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 13°C

Калоян Паргов: С вдигането на данъците ГЕРБ просто искат да съберат повече пари, няма друга логика

Калоян Паргов: С вдигането на данъците ГЕРБ просто искат да съберат повече пари, няма друга логика

/КРОСС/ Лидерът на БСП – София и председател на групата на социалистите в СОС предложи вариант за решение на проблема със старите автомобили в града

С вдигането на данъците за автомобилите и върху възмездното придобиване на имущество ГЕРБ просто искат да съберат повече пари, няма никаква друга логика да го правят. Това заяви лидерът на БСП – София и председател на групата на социалистите в СОС Калоян Паргов в предаването „Денят започва“ по БНТ1. Той подчерта, че БСП беше единствената партия, която в предизборната кампания ясно заяви и дори записа в платформата си черно на бяло, че няма да бъдат вдигани данъците, ако получи доверието на гражданите да управлява Столична община.

В бюджета има достатъчно пари, заяви Калоян Паргов. - За 2018 година имаше рекорден преходен остатък, което показва, че Столична община не може да похарчи планираните средства. Ако погледнем изпълнението на бюджета, винаги 30-40% от инвестиционната програма остава неизпълнена. Защо?“

Според Калоян Паргов сега е времето, в което трябва да бъде направен анализ на данъчната политика на управляващите в Столична община през последните 10 години. „Стана ли по-чиста София през това време? Решени ли са проблемите в кварталите? Завършен ли е Околовръстният път? Направени ли са още две тангенти, които да отпушат трафика в града? Говорим за политики, каза лидерът на БСП – София. - Данъци не се вдигат по този начин! В стоте мерки на ГЕРБ от предизборната кампания не видях никъде да е записано, че ще бъдат вдигани данъците. Излиза, че те са излъгали софиянци в предизборните си обещания. Тогава много неща обещаваха, много надежди даваха, а сега гражданите ще бъдат сурвакани новогодишно със сметки“.

Председателят на групата на социалистите в СОС предложи вариант за решение на проблема със старите автомобили в града. „Как можем да стимулираме софиянци да си купуват нови коли, които да са с екологичен стандарт Евро 5 и 6? Столична община постоянно се хвали със стабилния си и с добра перспектива кредитен рейтинг на „Стандарт енд Пуърс“. Това означава, че може заедно с банковите институции да търси стимули за кредитни линии при преференциални условия, които да стимулират хората да си купуват нови автомобили, предложи Калоян Паргов. - Помним как само преди десетина години хората масово взимаха кредити, дори за да си купят ютии, да отидат на почивка. Тоест, българинът е склонен да потребява, стига да получи перспектива и подходящи условия. Това е вариант. Ясно е, че няма как хората да се откажат от автомобилите си, само защото Столична община е решила да повиши данъка. При това без достатъчно добра мотивировка“.

Калоян Паргов добави, че час по-скоро Столична община трябва да приложи концепцията „замърсителят плаща“ при формирането на такса смет. „Няколко години ГЕРБ в София отлага това решение, добави той. - Такса смет трябва да престане да бъде втори имуществен данък. Това е несправедлив данък! Предстои ни в края на месеца да разглеждаме план сметката за чистотата. Отново, както през миналата година, тя не е изпълнена на 100% и остават пари от събраната такса смет от гражданите. Какво правят управляващите в СО от ГЕРБ? Събират повече пари от такса смет, харчат по-малко и чрез счетоводна врътка използват парите за други неща, които те преценят. А сега изведнъж, с идването на новия-стар кмет и мнозинство на ръба, което не му дава достатъчна легитимност, решават да вдигат данъците по случай новата 2020 година“.

Според лидера на БСП – София преходният остатък в бюджета означава несвършена работа. „Това не е излишък. Това са неизвършени инвестиции, които са били заложени в бюджета за годината, заяви Калоян Паргов. - Сега ще видим как са разходвани парите на софиянци и защо не може да бъдат похарчени в пълния им обем. А колкото до твърдението, че с вдигането на данъка за автомобилите гражданите ще започнат да използват повече градския транспорт и с това ще се подобри качеството на атмосферния въздух в града – много съм скептичен, няма да се получи“.

Калоян Паргов засегна и темата със заледената София тази сутрин и липсата на опесъчаване по основните булеварди в града. „Пред сградата на БНТ улица „Сан Стефано“ се беше превърнала в улей за бобслей, заяви той. - Защо не е почистено? Защо не е опесъчено? Къде отиват парите ни за поддръжка на улиците през зимата? Кой ще плати обезщетенията на гражданите, които ще си потрошат крайниците, докато отиват на работа тази сутрин?“.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.