• 19 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8359
  •  GBP / BGN 2.2843
  •  CHF / BGN 2.0205
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 12°C

Калоян Паргов: БСП и ГЕРБ не са врагове. По-скоро са опоненти.

Калоян Паргов: БСП и ГЕРБ не са врагове. По-скоро са опоненти.

/КРОСС/ Калоян Паргов, председател на столичната организация на БСП и на групата й общински съветници в СОС, в интервю за обзора на деня на Радио „Фокус" „Това е България".

Водещ: Сагата с ремонта на улица „Граф Игнатиев" в София доби развитие и на сесията на Столичния общински съвет, на която кметът Йорданка Фандъкова съобщи, че определя заместника си по финанси Дончо Барбалов за временно изпълняващ длъжността и заместник-кмет по направление „Транспорт и транспортни комуникации". За господин Барбалов това е трети ресор. До четвъртък той отговаряше за общинския бюджет и здравеопазването. Решението предизвика коментара на председателя на Столичната организация на БСП и председател на групата й общински съветници в СОС Калоян Паргов, който възкликна: „Дончо Барбалов се превръща в Многоръкия Шива. В едната си ръка държи болница, в другата пари, а в третата трамвайче". Господин Барбалов е заемал същата позиция преди две години при аналогични обстоятелства. Защо от БСП са резервирани, че той ще се справи.

Водещ: Враждата между ЦСКА и Лудогорец, между двата клуба, се разгаря от години и става все по-голяма, като далеч надхвърля рамките на игралното поле, казват колегите футболни коментатори. Дали не е огледално изражение на политическото съперничество между ГЕРБ и БСП?

Калоян Паргов: Не бих казал, че БСП и ГЕРБ са врагове. По-скоро са опоненти. Днес мачът в Общинския съвет също беше доста разгорещен. Не мога да кажа, анализаторите трябва да кажат дали е приключил с реми, или просто е пореден епизод от битката за София, която започна в рамките на последната година. Днес призовахме госпожа Фандъкова да поеме отговорност, но не както може би всички очакваха да искаме оставка, а по-скоро да поеме отговорност, приемайки тя самата ресора „Транспорт", както е поела и ресорът „Сигурност" между другото по нейно лично желание. Така поне направи изявление в началото, помните, на мандата. Защото в последните десет години столична община смени трима заместник-кметове по транспорт, които спукаха гума буквално по един и същи начин. И Велизар Стоилов, и Любомир Христов, и сега Евгени Крусев. Очевидно, че отговорността трябва да се носи от кмета персонално, тъй като имаме хроничен проблем в този сектор на фона на многомилионните поръчки, които се разиграват в последните десетина години.

Водещ: Кое в столичният транспорт прави мястото на ресорния заместник-кмет толкова „проветриво"? Калоян

Паргов: Липсата на контрол - контрол от страна на кмета върху успешния екип, тъй като той трябва да е предварителен и последващ. И за това се носи отговорност, тъй като това е и законово уредено в Закона за финансово управление и контрол на публичния сектор. Законът за обществени поръчки също ясно казва, че кметът, който според Закона за публичните финанси е първостепенен разпоредител с бюджетни средства и без значение на кого делегира правомощията си, отговорността не му се снема. Проблемът с контрола върху качеството на така направените многомилионни ремонти създаде голямо недоверие в софиянци и хвърли петно върху институцията Столична община, което трудно сега може да бъде изтрито.

Водещ: Няма да ви питам достойна или закъсняла е оставката на заместник-кмета Крусев. Моля ви да ни формулирате накратко, според вас в какво се състои казусът с улица „Граф Игнатиев"? Защото от много обяснения, извинения, опровержения не става ясно.

Калоян Паргов: В едно простичко нещо - че управляващите са загубили чувство за диалог с хората. Ясно показаха, че не искат да бъдат питани за един или друг детайл от такава емблематична улица в централната част на града, за немалко пари ремонт - над 20 милиона, които са пари на данъкоплатците. Те искат да знаят, че тези пари се харчат правомерно и къде отиват, а не се злоупотребява с тях. Самият факт, че имаше претенции по отношение на проект, откъдето тръгва проблемът, защото очевидно е, че проектите трябва да бъдат публично оповестени, огласени и хората да бъдат питани за един или друг детайл. Тук отварям една скоба и ще дам пример с Община Москва, тъй като там за по-малки неща самата община прави електронни допитвания - например, какъв да е цветът на седалките на Стадион „Лужники" или колко висока да бъде тревата, когато бъде окосена. За такива дребни неща, които показват диалог с гражданите - нещо, което столичани вече имат претенции да се случва в отношенията със Столичната община.

Водещ: Между другото какво стана с настилката пред църквата „Свети Седмочисленици", която беше с много особен дизайн?

Калоян Паргов: Предстои да видим след завършването, дали обещанията и убежденията на управляващите, че след като се завърши ремонтът нещата ще изглеждат по различен начин, ще се случат. Това мнение ще го кажат столичани и всички онези, за които тази градинка е любимо място, най-вече за майките с децата, които в немалко срещи с нас поискаха повече пейки, повече люлки, сигурност, видеонаблюдение, нещо, на което ние няма как да има откажем, тъй като това беше пропуснато специално за детската площадка, която те обичат да ползват ежедневно.

Водещ: В конкурсната комисия за оформлението на улица „Граф Игнатиев", а и на „Седмочисленици" е имало и представители на БСП. Те не ви ли сигнализираха, че дизайнът и реализацията на проектите са смущаващи?

Калоян Паргов: Не, не е имало наши представители.

Водещ: Така твърдят от ГЕРБ.

Калоян Паргов: Така твърдят от ГЕРБ, но не е имало наш представител в конкурсната комисия, нито в проектната комисия, когато са разглеждани проектите, нито в конкурсната комисия. Единственото наше участие е било в определяне на правилата на процедурата, което винаги се случва и се прави от всички политически партии, но не и в детайлите на това как ще изглежда „Граф Игнатиев".

Водещ: Искате да кажете, че освен от управляващото мнозинство, от опозицията не са виждали проектите за ремонти?

Калоян Паргов: Тези комисии конкурсни се сформират от представителите на ГЕРБ в управляващото мнозинство. Винаги, когато са ни канили да участваме в една или друга комисия, ние винаги сме приемали с оглед на това да бъдем информирани или поне, макар и в малцинство, да алармираме за един или друг проблем, който съзираме в конкретния конкурс или предмет на съответната комисия, какъвто и да е бил той.

Водещ: И вие не сте гласували, ваши представители не са гласували нито за плочките пред „Седмочисленици", нито за перките по „Граф Игнатиев".

Калоян Паргов: Не. Перките между другото се появиха изненадващо - тези перки на акули. Не знам как се появиха. Нека да обяснят управляващите в Столична община как така се появиха, кой ги измисли, бяха ли предвидени в конкурса или на някой му дойде хрумване и как така изведнъж се появиха тези така наречени, аз ги наричам „стопери", които отделят трамвая от пешеходната зона.

Водещ: Нали се досещате, че софиянци отсега нататък ще ги наричат „перки". Минаваме покрай „перките", ще се срещнем на „перките", отиваме на „перките". Така ще бъде.

Калоян Паргов: Може би ще си имат и номерца, перките ще бъдат разграфени. Нали не е метър и всяка от перките ще си има своето номерче, за да се намерим при коя перка да се срещнем.

Водещ: Господин Паргов, защо след като предстои прокуратурата да определи, дали има нарушение по Закона за обществените поръчки, ремонтът по обновяването на централната градска част продължава?

Калоян Паргов: На този въпрос ми е трудно от юридическа гледна точка да кажа би трябвало, или не би трябвало. Но ние сме в очакване на Акт 16, доколкото разбрах все още не са подадени документите, за да може да тръгне трамваят, което живо интересува столичани и всички, живеещи наоколо и всички, които са свързани с този участък от града.

Водещ: Той трамваят трябваше да тръгне на 8 декември.

Калоян Паргов: Този трамвай по изявление, цитирам, на госпожа Фандъкова трябваше да стартира още октомври, после беше за ноември, сега някак си за декември, но като гледам ще остане за януари или за февруари предвид това, че още не са подадени документите за Акт 16. Това беше казано на Комисията по транспорт в сряда. Но големият проблем и голямото съмнение, голямото петно дойде, според нас и нашите юристи, от едно грубо нарушение на правилата в обществената поръчка, от които се оказва, че материалът за подложки с цел шумоизолация, заради който е отстранена от конкурса втората фирма, тоест загубила е втората фирма в конкурса, се оказа материал, който използва спечелилата. Как така се случи? Това предстои да установи прокуратурата: има ли нарушение. Управляващите в свой стил твърдят, че било въпрос на тълкувание, но няма как да тълкуваме нещо, което ясно е казано, че при едно конкурсно начало правилата са ясно разписани и няма как да вземеш материалът на втория, който е загубил, за да го използваш в пръчката вместо този, който е спечелил.

Водещ: Според вас виновен ли е заместник-кметът Крусев? Виновен ли е той?

Калоян Паргов: Ние не сме съд. Няма как да кажем дали има вина, но със сигурност действие или бездействие, или липса на упражнен контрол може да бъде повод за подобна отговорност съдебна, която може да се поеме. Това разбира се касае и кметът на Столична община, който пък би трябвало да упражни контрол върху своя заместник, който се оказва пряк възложител на поръчката.

Водещ: Възможно е да са били подведени господин Крусев и впоследствие и госпожа Фандъкова. Калоян Паргов: Това ще го изяснят компетентните органи.

Водещ: Господин Паргов, внесли сте доклад, с който инициирате технически, технологически одит на „Топлофикация-София". Дали ще получите такъв одит?

Калоян Паргов: Във вторник имаше комисия за „Топлофикация", на която представихме нашето предложение и срещнахме разбиране от всички членове на Комисията, без значение дали са от ГЕРБ, или „Патриотите", или други присъстващи политически сили, което беше сигнал, че темата е важна и такъв одит би дал светлина как да продължим в посока овладяване на ситуацията в „Топлофикация", тъй като това дружество гони 1 милиард дългове вече и то само за последните няколко години натрупани, а въпреки че беше взето решение да бъдат поети 100 милиона от натрупания дълг, знаете от лятото тази сага, към този момент „Топлофикация" успя да натрупа още дългове, което показва, че имаме проблем с мениджмънта, с разчета на финансовите потоци и проблемът е не само финансов, но очевидно, че и технически и технологичен. И трябва да търсим практически решения. Надявам се, колегите, като разгледаме доклада по комисии, ще го приемат и ще го насрочим този одит, за да можем да взимаме информирани решение оттук нататък.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

ЛИПСА НА КОНТРОЛ Е ЛОШО, А КОНТРОЛ Е МАЧКАНЕ НА ДЪРЖАВАТА СПОРЕД ПАРГОВИ ЧЕРВЕНИ КОЗИЧКИ НА КУРНЕЛА

09.12.2018 09:35:51

Анонимен

ПАРГОВ ТА ТИ СИ НАЙ ОТВРАТИТЕЛНИЯ ОТ СОФИЙСКАТА БСП. И КАК МИСЛИШ ЧЕ СОФИЯНЦИ ТИ ВЯРВАТ НА ЛЪЖИТЕ.САМО ТИ СЕ НАДСМИВАТ

09.12.2018 09:02:46

Анонимен

От една и съща мафия са. Не може да са врагове

08.12.2018 19:04:55

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.