• 25 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.2757
  •  CHF / BGN 2.0011
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 9°C

Калоян Паргов: Трябва да намерим подходяща форма за увличането на обществото в дебат за политики

Калоян Паргов: Трябва да намерим подходяща форма за увличането на обществото в дебат за политики

Калоян Паргов – лидер на БСП-София, в интервю за предаването „България сутрин“ по Bulgaria on Air

/КРОСС/ Водещ: БСП е на кръстопът – в края на април червените трябва да си изберат лидер, който да ги поведе в следващата парламентарна надпревара.
Водеща: Засега Корнелия Нинова, която припомням ви, за малко да се оттегли от председателския пост, няма алтернатива. Тя получава най-много номинации за втори мандат.
Водещ: Има ли шанс за пробив на ново лице и готвят ли се социалистите за предстоящите избори? С нас е Калоян Паргов – водач на БСП-София. Добро утро.
Водеща: Добре дошъл.
Калоян Паргов: Добро утро.
Водещ: Ще обсъдим и тази тема. Ще ми се обаче към горещата, това, което се случи в Нови Искър – недоволството там на хората, свързано с винетки, евентуална възможност да плащат. Разбираме, че вече има и глоби, които се налагат, тъй като тол системата работи и санкционира онези без винетки. Вие сте зам.-председател на Транспортната комисия в Столичната община – кога ще бъде разрешен този въпрос и как?
Калоян Паргов: Първо, този въпрос не е към Столичната община, този въпрос е вече в полето на Министерски съвет. Но нека се върнем повече от година назад, когато беше обещано бодряшко от представители на управляващото мнозинство в Столичния общински съвет, че този проблем ще бъде разрешен. Само че как се разрешава този проблем? За година и половина общината като че ли проспа този въпрос, защото трябваше да бъде активна по отношение на постановлението на Министерски съвет за тарифиране на пътищата. Тоест, тя трябваше да каже общината в лицето на ресорния си заместник, мисля, че Дончо Барбалов изпълняваше тази функция, че тези и тези пътища не трябва да попадат във винетната система. Нали, това е искане на общината. Само че такова нещо не е направено. Вследствие на което след тези бодряшки изказвания преди повече от година, хората отново са блокирали пътищата в населените места около София.
Водеща: Някакъв полезен ход има ли?
Калоян Паргов: Какво значи да имаш винетка? Това значи да си плащаш, за да можеш да стигнеш до централната част от града. И обратно, от централната част на града тези, които искат да отидат в тези населени места, да си плащат. Това е, София град е една административна област с всички 32 населени места. Второ, всички те плащат данъци и такси така, както сме ги определили общинарите. Тоест, те не плащат по-различни данъци и такси от тези, които живеят отвъд околовръстната дъга. Трето, в края на миналата година повишихме Данъка „Превозни средства“, защото въпросът е кой ще поддържа и тези пътища. Надявам се, че днес Министерски съвет на своето заседание ще отмени винетките законово вече, а не само бодряшки на обещания.
Водещ: Имате ли представа колко хора са засегнати?
Калоян Паргов: Доста, над 150 хиляди. Това са 32 села, те попадат в няколко столични района. Това са Нови Искър, това са Кремиковци, това са Панчерево, Банкя. Те правят сравнение с Витошка /../, защото тези на Витошка /…/ не плащат на винетки, пък тези от северната част плащат. Нали разбирате, това е чувство за справедливост. Някак си не е справедливо да си облаган с данъци в рамките на общината, и допълнително на част от населението да има, той не е данък, но това е една такса за ползване на пътищата. И мисля, че Столична община има достатъчно голям бюджет, за да предвиди този проблем, и година и половина трябваше да направи постъпките пред Министерски съвет, без Министерски съвет в следствие…
Водеща: Вие ще потърсите ли някакво обяснение за това, че не се е случило?
Калоян Паргов: Понеделник има обикновено Транспортна комисия в 14.30 часа, ще поставим този въпрос. Може би дотогава се надявам този въпрос да бъде решен чисто законова с промяна на тарифирането.
Водеща: Добре, поглеждаме към политиката.
Калоян Паргов: То това е политиката.
Водеща: Към голямата политика и евентуалните предстоящи избори редовни през следващата година. Видяхте предполагам изследването на „Тренд“. Какво става, че БСП толкова много време не може да обърне тези 2% между вас и ГЕРБ? Слаба опозиция, силно управление или за какво говорим?
Калоян Паргов: Вижте, всякакви мантри битуват в обществото: че не сме алтернатива, че не предлагаме нищо. Но да ви кажа, че в последните 4 години на практика БСП беше хиперактивна. Даже на моменти повече, отколкото се очакваше. И тогава ни казваха: „Вие сте прекалено активни“. Няма как да се случи това по този начин – то е малко като в казармата: с шапка или без шапка. Така или иначе, БСП си има своето виждане за алтернативно управление. БСП го изразява в Народното събрание постоянно по отношение на определени законопроекти, имаме 4 вота на недоверие в рамките на този мандат. Да, вие ще кажете: ама нито един вот не успя. Между другото, вотът на недоверие е нормален инструмент в парламентарната демокрация на опозицията, в която иска да заяви на висок глас или да покаже някакъв проблем по тема, област, направление.
Водеща: Ама разбирате ли, че нещо не достига на БСП толкова години, нещо не достига, че да бъде класацията и тези скали, които социолозите ни показват, пък и видяхме и на изборите, макар че направихте сериозен пробив в София на местните избори през есента, на европейските видяхте, че в крайна сметка се покачват по някакъв начин процентите. Но в крайна сметка вие не може да изпреварите ГЕРБ. Има ли анализ на това защо се случва така, въпреки тези вотове на недоверие, въпреки тази активност?
Калоян Паргов: Зачекнахте темата за цикъл отчет и избори. В рамките на този отчет и избори по-важното е не да се събираме, за да се /…/, както обикновено се случва, а да се направи един анализ на изминатите 4 години, да видим къде сгрешихме. Ние, между другото, много пъти сме показвали, след всички избори сме правили анализ на грешките. Дали сме прекалили в тона, дозата емоция, в това сме били по-агресивни или по-пасивни.
Водещ: Както беше на европейските избори. Тогава го признахте, че може би наистина малко…
Водеща: Тя, Корнелия Нинова тогава подаде оставка, пък после я оттегли.
Калоян Паргов: Тогава го признахме. Но между другото когато имаш два избора в една година, обикновено първият е решаващ от гледна точка на това, че създава усещане в една част от избирателите, които търсят победителя. Тоест, те действат ирационално. Има го това. Преди 15 години бяха 5% от избирателите, в момента са над 10%.
Водещ: Въпросът е вътре атмосферата в партията. Вие мислите ли като победители? Защото винаги когато се стигне до някакъв решаващ момент, дали е вот на недоверие, дали са избори, започват всички да стават свидетели на едни вътрешни боричкания ваши. Сега, дали ще ги наричаме, че има вътрешна опозиция, вие няма да се съгласите…
Калоян Паргов: Аз го наричам винаги вътрешно-партийна дискусия. Това е 128 години характерно за БСП.
Водещ: Така е. Обаче знаете, когато това стане достояние на хората, те започват сякаш да се отдръпват, и да си казват: „Ами защо да гласуваме за тях, те не могат вътре да се оправят?“.
Калоян Паргов: Това означава, че трябва да намерим подходящата форма да увлечем обществото в този дебат за политики и за /…/. Това е. За да не изглежда, както вие казахте, като кавга или караница. Между другото в неделя направихме много хубава дискусия в рамките на София. Аз бях домакин на тази дискусия, в която участваха различни лица на БСП с различни виждания, с различни предложения. В него взе участие и Корнелия Нинова, и Кирил Добрев, и Янаки Стоилов, и Костадин Паскалев, и хора, анализатори, академици. Тази дискусия като първа крачка беше полезна за поставяне на началото на разговори. Защото в цикъла трябва да има разговори, да си говорим, не да се съберем и да кажем кой ни е повече харесва. Това не е целта на този /…/.
Водеща: Имате ли хора, ако не в партията, то лично вие, като едно от лицата, за което също се говори, че могат да влязат в надпреварата за нов лидер на партията, но първо глобално – партията има ли формула за това как може да активизира тези хора и да обърне резултата, и вие сам за себе си, имате ли такава формула, която да представите и евентуално това да ви помогне по някакъв начин?
Калоян Паргов: Успехът на една организация никога не зависи от един човек. Някак си това е може би черта на хората, като изберат някой за първи и чакат от него да свърши и някак си после да го оценят добре или зле. Без да съзнават, че всеки един от нас, без значение на каква позиция е носи, отговорност. Най-важното в този цикъл, в този разговор е да се разберем накъде вървим и как може този въпрос, който го поставяте, догодина да не бъдем 2% отдолу, а да бъдем 5% отгоре на ГЕРБ. Да поемем отговорност за управлението на страната, предвид всичко това, което говорим през последните 4 години.
Водещ: Доколко този път, по който сте тръгнали, изборът на нов лидер на БСП чрез преки избори, което не знам, поправете ме ако греша, май не се е случвало или поне в последните години със сигурност не е било така.
Калоян Паргов: Винаги го е имало като опция, но след промените на устава остана само тази опция за избор на председател. Това е нещо ново.
Водещ: Вие изразихте май несъгласие, чел съм Ваши интервюта не сте съгласен.
Калоян Паргов: Да, аз изразих несъгласие от гледна точка на рисковете, които трябва да преодолеем, и които всички ги съзнаваме в момента, както и самата Нинова. Но след като сме взели решение, след като сме в една организация, това означава, че трябва да изпълним това решение. Градската организация ще се постарае да го изпълни най-добре.
Водещ: Само един аргумент пак има несъгласни с това. Само ще ви кажа Михаил Миков, бивш председател на партията, каза прекият избор на лидер залага тежки противоречия, Сергей Станишев, председател на ПЕС, каза прекият избор е стартиран накриво заченат порочно. Когато чуем такива становища и то от хора от най-високо в червените редици някак си от сега започвам да изпитвам притеснение какво ще се случи.
Калоян Паргов: Този разговор мина преди две години на конгресната дискусия, когато променяхме този устав. Ако имаше мнозинство, което да наложи опасенията, че има такива рискове да не се приеме, тогава нямаше да си говорим за това сега. За съжаление мнозинството каза, че иска пряк избор и след като мнозинството е казало, че иска пряк избор, правим пряк избор.
Водещ: Партията подготви ли основата на този пряк избор? Знаете ли как ще се случи, къде ще бъдат разположени местата за гласуване, кой ще гласува?? Да не е да се окаже, че ще изберете един нов лидер и той изведнъж ще бъде оспорен малко преди изборите?
Калоян Паргов: Ако искате посветете цяло предаване, за да мога да разясня и да кажа къде ще се гласува, как ще се гласува.
Водещ: Тоест има правила изготвени.
Калоян Паргов: Има правила, има Централна избирателна комисия, в момента се сформират районните, след това идват секционните комисии. Горе долу този пряк избор ще наподобява един национален мажоритарен избор, било то за президент или общински за кмет. По същия начин ще се случва.
Водещ: И няма да има опасност малко преди изборите някой да каже ние го оспорваме, това не е легитимен лидер?
Калоян Паргов: Демокрацията предполага, че има начин да оспорваш един друг резултат стига да имаш аргументи, ако това се наложи. Мога да ви кажа, че преди 8 години, през 2012 г., когато Сергей Станишев беше избран за пореден път за председател имаше жалба в съда против неговия избор, ето. Тоест всеки един избор има начин на обжалване по надеждния ред, стига, разбира се, той да почива на някакви сериозни основания.
Водещ: Г-н Паргов, ако стъпим на социологията, да тя е момента, тя показва нагласите към месец февруари, който коментирахме с хора от изследователски център „Тренд“, но мислите ли от сега, ако успеете да преодолеете тази разлика с ГЕРБ и ги задминете, пак ще трябва да правите кабинета. Казваме хипотетично БСП вземе, че спечели изборите. Мислите ли с кого, защото знаете, винаги сякаш бягате и от ДПС. Изобщо имате ли визия, както имате визия за България, имате ли визия какво бихте направили при една изборна победа.
Калоян Паргов: Много е рано да се говори за това кой, как и с кого от сега.
Водещ: Вие сте опитни политици със сигурност мислите в перспектива.
Калоян Паргов: Първо на БСП и предстои първата битка, първия тур, така да кажем, битката със себе си. Вглеждайки се в себе си, намирайки една посока, представяйки я на обществото в края на месец април началото на май, когато ще бъде конгресът. Втората битка ще бъде парламентарната битка. След тази първа битка ще посветим времето си на подготовката на управленската програма, част от която ще бъде представена под формата на политическа декларация като насоки на конгреса. И разбира се разговорът за коалиционния партньор. Само че тази момента снимка на този етап не означава, че догодина разположението ще бъде по този начин. Виждате, че има голяма динамика от началото на годината. Тази динамика предполага големи… Нека да видим в края на тази година, точно в последната фаза на парламентарните избори, ако се стигне до редовни, може да се стигне до предсрочни. Всичко може да се случи, нали има динамика. На този етап следващите няколко месеца БСП ще се посвети на подготовката си, защото този цикъл е и подготовка на БСП за следващите парламентарни избори. Между другото днес е една особена дата, която винаги ни обединява. И тази дата е по повод кончината на Апостола на свободата. Нека днес, има една хубава инициатива, различни организации да запалим в 19.00 часа по една свещ на прозореца си. С което да изкажем своето чувство на патриотичен дълг към отечеството и нека всички днес да се включим в, бих ги нарекъл, помените за този велик българин, защото малко са нещата, които днес ни обединяват, а трябва да са повече. Най-вече това е чувството ни на дълг и отговорност към отечеството.
Водещ: Мястото разбира се е сърцето на София и към този час вече се поднасят венци и цветя там. Между другото преди малко на живо през Фейсбука си Бойко Борисов се включи, за да покаже, че и той е пред паметника. Ние малко по-късно в предаването ще имаме включване с това какво малки деца биха казали на Апостола. На финала, много кратък отговор от Вас. Има ли алтернатива Корнелия Нинова в БСП?
Калоян Паргов: Това ще кажат хората.
Водещ: Благодаря ви!

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.