• 29 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 10°C

Калоян Паргов: Образованието трябва да бъде обществено благо, а не услуга

Калоян Паргов: Образованието трябва да бъде обществено благо, а не услуга

/КРОСС/ Резултатите от изследването на Евростат са предизвестени за всеки, който схваща правото на образование като обществено благо, а не като услуга. Образование, което гарантира просперитет и на индивида, и на държавата. Образование, осигуряващо равния старт на всички деца. Това каза лидерът на БСП – София и заместник-председател на Комисията по образование, култура, наука и културно многообразие към СОС Калоян Паргов по повод публикувано от Европейската комисия изследване, според което София е европейската столица, чиито граждани в най-малка степен изразяват удовлетворение от образованието и материалните условия в училище.

Това е звучен шамар за кмета Фандъкова, която през 10-те години в Столична община неизменно декларира, че образованието е приоритет в работата й и като ресорен заместник-кмет, и като кмет на София“, заяви Паргов.

Според него тази негативна тенденция може да се промени, ако бъдат изпълнен комплекс от мерки, съобразен с очакванията на родителите. Лидерът на столичните социалисти посочи и какви трябва да бъдат тези мерки: Качеството на обучение да е сходно, ако не и еднакво, в училищата в различните столични райони без значение дали те са периферни или централни, селски или градски; Спортните съоръжения във физкултурните салони и в училищните дворове да са съвременни и безопасни, а малкото съществуващи плувни басейни да работят; Извънкласните занимания – спорт и други дейности, да са достъпни за всички, като са част от учебния процес, а не да бъдат платени услуги; Децата да учат в едни и същи условия на материалната база, както в „елитното” училище, така и в кварталното; Дворовете на училищата да са без неравности и дупки, да са осветени, надеждно да са оградени и да не са място за събиране на кварталните младежи или за разхождане на домашни любимци; Безопасността на децата в училище да е гарантирана от общината, като собственик на сградата, а охраната да не се възлага на портиери - охранители на преклонна възраст и без достатъчна мотивация.

Когато Столична община успее да отговори на очакванията на родителите, е възможно София да не бъде на незавидното последно място в подобни класации и да се доближи до централноевропейските столици“, категоричен е Калоян Паргов.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.