• 25 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.2757
  •  CHF / BGN 2.0011
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 10°C

Париж чества 75 години от освобождението си от нацистката окупация

Париж чества 75 години от освобождението си от нацистката окупация

/КРОСС/ Френската столица изразява на тази дата почитта си към бойците от френската съпротива, американските войници и всички други участници в освобождаването на града от нацистката окупация преди 75 години, предава Франс прес.

След четири години окупация през август 1944 г. Париж се надига без да изчака пристигането на съюзническите сили. На 25 август, след седмица на стачки, барикади и кървави улични боеве, столицата посреща генерал Шарл де Гол, който най-сетне обявява: "Париж е освободен".

За честването на този "решаващ и екзалтиращ момент" (както го нарече парижкият кмет Ан Идалго), когато германските войски са прогонени от града - 1500 дни след като на Айфеловата кула е издигнато нацисткото знаме със свастиката - са предвидени множество възпоменателни и военни церемонии.

Именно в подножието на символа на Париж започват в 12 часа (10 ч. по Гринуич) празненствата, с церемония в памет на шестимата парижки пожарникари, които изкачват стълбищата на кулата под вражеския огън, за да свалят нацисткия флаг и да издигнат националното знаме в синьо, бяло и червено.

В 15 часа започва церемония в чест на Втора френска танкова дивизия при Порт д'Орлеан (Орлеанската врата) в южната част на столицата - мястото, откъдето генерал Льоклер и хората му влизат в Париж на днешния ден преди 75 години. След церемонията ще има "Шествие на свободата" до площад "Данфер-Рошро", в което жителите на столицата и туристите са поканени да участват "в облекло от онова време".

В Германия съдят 94-годишен бивш надзирател от Аушвиц (ВИДЕО)

На пл. "Данфер-Рошро" днес ще бъде открит музей, посветен на четиригодишната нацистка окупация и седмицата на бунтове, с която се слага край на окупацията.
Проявите по повод освобождението започнаха още снощи, когато бяха почетени чуждестранните воини, и най-вече испанците от "Ла Нуеве" (Девета рота от Чадския пехотен полк в състава на Втора танкова бригада на ген. Льоклер), които влизат първи в окупираната столица на 24 август 1944 г.

"Битката за Париж" коства живота на общо близо 1000 души от френската съпротива, 130 войници от Втора танкова дивизия и около 600 цивилни. В нея са убити също над 3000 германски войници.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.