• 19 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8315
  •  GBP / BGN 2.2841
  •  CHF / BGN 2.0155
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 6°C

Парижкият синдром - един наистина странен феномен

Парижкият синдром - един наистина странен феномен

/КРОСС/ Знаете ли, че много японски туристи, които отиват за пръв път в Париж, трябва скоропостижно да се върнат в родината си заради странния феномен, наречен Парижки синдром?

Халюцинации, разочарование, гадене, мания за преследване, потене... Това са само част от симптомите на една от болестите на модерния туризъм – така наречения Парижки синдром. Да, това е истинска болест, чиито жертви стават хора от цял свят, но най много сред тях са японските туристи. Всяка година между 10 и 20 японци, посетили френската столица, трябва да бъдат репатрирани от страната заради тази диагноза.

С две думи, това е болезненото разочарование, че Париж не е онова, което си очаквал.

Парижкият синдром е физическото измерение на разочарованието на японците от разминаването между представата им за Града на любовта и реалността. Един груб таксиметров шофьор, гледката на сервитьор, който крещи на клиент, защото не говори перфектен френски, са неща, които ние бихме подминали с вдигане на рамене. За японците обаче това би могло да бъде истински шок. Решаващ фактор тук е прекаленото идеализиране на Париж от японските медии. Японецът идва с романтичната представа за град с калдъръмени улички, изящно красиви жени, изкуство зад музейните стени и на всеки ъгъл...

Парижкият синдром за първи път е споменат през 1986 г. и е признат медицински проблем. На фона на над 6 милиона японски туристи, които посещават френската столица годишно, броят на засегнатите от синдрома е незначителен. Въпреки това японското посолство в Париж има гореща линия за страдащи от културен шок, за които осигурява болнично лечение, а при нужда – изпращане на засегнатия до самолета, с лекар придружител.

Лечението на синдрома е едно: туристът да се качи на самолета за Япония и никога вече да не се връща в Париж.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

И аз очаквах да видя красиви жени в Париж, но няма такова нещо. Най-красиви изглеждат някои чернилки, ако ги срещнеш денем.

12.01.2019 11:49:11

Жалка картинка

То вече навсякъде е така. Лондон, Виена, Рим, за Кьолн да не говорим. Още по летищата те посрещат иностранци от незнайни страни на развален английски или местен език. По улиците се блъскаш отново с талпи неудачници от различни раси , чалми и забрадки със злобни погледи. Повече мислиш за собствената си кожа отколкото за туристическите обекти и красоти. Европа вече не е това което беше.

12.01.2019 08:58:56

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.