• 28 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 20°C

Финансовото министерство преведе още 7 млн. лв. на партиите

Финансовото министерство преведе още 7 млн. лв. на партиите

/КРОСС/ Министерството на финансите е превело още 7 млн. лв. на правоимащите партии - полагащата им се субсидии за второто тримесечие на 2019 г. За разлика от предишните трансфери, сега ведомството на Владислав Горанов е отпуснало точно по 11 лева на спечелен глас на парламентарните избори през 2017 г. Преди приемането на поправките в Закона за политическите партии МФ отпускаше по 13.25 лв. на глас, тъй като преразпределяше гласове от партиите, които не са вкарали депутати в Народното събрание.

Отново по силата на последните промени в Закона, партиите надвзимали средства от 2016 г. досега трябва да ги върнат на бюджета. ГЕРБ и ДПС преведоха средствата веднага след обнародването на поправките. БСП обаче заяви, че няма пари. Поради тази причина техните задължения ще се приспадат от бъдещите субсидии. Сега им се превежда само 70% от полагащата им се субсидия. Такъв процент получават също НФСБ, „Атака" и ВМРО.

Държавната субсидия се предоставя ежегодно от централния бюджет на четири части, като Министерството на финансите вече е длъжно да публикува информацията в 7-дневен срок от предоставянето на съответната част от субсидията.

Промените в Закона за държавния бюджет, в които е записано, че субсидията на партиите става 1 лев, беше приет преди няколко дни, поради което партиите все още получават 11 лева. От третото тримесечие политическите формации вече ще получават новата по-ниска сума, но пък ще имат право да се финансират без ограничения от фирми и физически лица.

Колко пари получиха партиите в парламента за второто тримесечие:

ПП „ГЕРБ" - 3 146 409 лв.
ПП „Движение за права и свободи" - 866 553 лв.
ПП „Воля" - 399 404 лв.
ПП „Възраждане" - 103 928 лв.
ПП „Българска социалистическа партия" - 1 778 279 лв.
ПП „Национален фронт за спасение на България" - 202 800 лв.
ПП „ВМРО - Българско национално движение" - 202 800 лв.
ПП „Атака" - 203 819 лв.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.