• 29 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 8°C

Болници връщат пациенти, твърди НПО

Болници връщат пациенти, твърди НПО

София /КРОСС/ Състоянието на болниците у нас е под критичния минимум. Има сигнали от цялата страна за пациенти, които биват връщани от лечебни заведения заради финансовите ограничения. Сред тях са деца с редки болести, пациенти на хемодиализа, както и онкоболни. Това съобщи пред Дарик председателят на Федерация „Български пациентски форум" Иван Димитров и определи случващото се като геноцид.
Според Димитров реформите, които се провеждат в момента в системата, няма да доведат до положителни резултати, защото „различното мнение се игнорирало, дискриминирало и наказвало".
„Състоянието, в което в момента са болниците, както и състоянието на самото здравеопазване не е критично. То минава под критичния минимум. Получаваме от цяла България обаждания от пациенти, които са върнати заради лимити от болниците. Стигнали сме дотам, че вече има листа в педиатрията за деца с редки заболявания, които са в списъка на чакащи. Това най-малко е нехуманно и непрофесионално, да не говорим, че е нечовешко и нарушава конституционните права на всеки един български гражданин. Но не е само при децата. За съжаление имаме пациенти, които са на хемодиализа, които след усложнения вече не ги приемат в белодробните отделения и част от тези хора се давят в собствените си бели дробове. Защото има лимити. Имаме сигнали за върнати онкоболни пациенти заради лимит. Тук става въпрос за един системен геноцид, което е страшно. Страшно е в 21-и век една държава в Европейския съюз да се опитва да перифразира думите на Сталин - има пациент, има проблем, няма пациент, няма проблем," посочи Иван Димитров.
По темата за здравната реформа, която се осъществява в момента, той допълни:
„За съжаление не съм оптимист. Защото виждам как Министерството на здравеопазването игнорира наистина различното мнение. Даже го дискриминира и понякога наказва. Когато имаш различно мнение, ти биваш наказван - същото е с обединенията на болниците, с приватизациите и с каквото се сетите. Няма ясни правила, няма ясни критерии. Докато това не се промени, здравеопазване в България няма да има. Ще имаме псевдоздравеопазване, което обаче ще прави само едно - ще намалява хората в тая държава. Нищо друго няма да се случи", категоричен бе Димитров.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.