• 04 Авг 2021 |
 •  USD / BGN 1.6490
 •  GBP / BGN 2.2968
 •  CHF / BGN 1.8229
 • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
 • Времето:  София 26°C

Министър Аврамова: Проучваме алтернативни източници за водоснабдяване на Перник

Министър Аврамова: Проучваме алтернативни източници за водоснабдяване на Перник

/КРОСС/ Проучваме алтернативни източници за водоснабдяване на Перник. Това каза пред журналисти в кулоарите на Народното събрание министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова. Тя съобщи, че се предприемат всички възможни комплексни мерки, за да се реши въпросът със захранването на града с вода.
Търсим варианти за използване на други водохващания, които не са на територията на ВиК - Перник. Към момента няма техническа възможност от друг язовир да се осигури вода за яз. „Студена", каза министърът. Има водни каптажи, стопанисвани от ВиК - Перник, които вече се включват като резервни източници за водоподаване.
Аврамова призова кмета на Перник да подпише възможно най-бързо заповедта за водния режим, защото всеки ден е важен. ВиК - Перник предлага щадящ режим за язовира и водопреносната мрежа, който е и удобен за населението.
Разчетът е водата да стигне до април, когато е следващото снеготопене. „За съжаление язовирът, който снабдява Перник, е проектиран и изпълнен като едногодишен, т.е. основният му приток е от снеготопене", посочи още Петя Аврамова и напомни, че през годината е имало малко валежи, което е създало проблема със снабдяването с питейна вода в града.
Има идея да се създаде възможност за взимане на вода от язовир „Долна Диканя", добави Петя Аврамова. Вече са взети проби от водата там и ако те покажат, че е годна за пиене, ще се пристъпи към технически мерки. За целта ще трябва да бъде направен проект и да се изпълнят строителни дейности, за свързване на язовир „Долна Диканя", помпена станция и водопровод.
„Комплексни са действията, предприети от МРРБ. В дългосрочен план проучваме и възможността да направим разделно водоснабдяване за промишлеността и за питейно-битови нужди на града", подчерта още регионалният министър.
На въпрос дали ще се потърси отговорност от директора на ВиК Перник, Петя Аврамова каза, че е по-важно всички да се съсредоточат върху справяне с кризата. Министърът напомни, че с нейна заповед е сформирана работна група в МРРБ, която да установи всички факти и данни, свързани с експлоатацията на яз. „Студена" от 1 януари т.г. Работната група ще е готова с доклада си през следващата седмица.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
 • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
  БЪЛГАРИЯ
  ИКОНОМИКА
  ПОЛИТИКА
 • ОПЦИИ
  Запази Принтирай
  СПОДЕЛИ
  Twitter Facebook Svejo
  Вземи кратка връзка към тази страница

  копирайте маркирания текст

 • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2021 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.