• 18 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8385
  •  GBP / BGN 2.2902
  •  CHF / BGN 2.0178
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 12°C

БАБХ потвърди наличието на химикали в биодомати

БАБХ потвърди наличието на химикали в биодомати

/КРОСС/ След проверката на БТВ, при която в биодомати бяха намерени пестициди, от Агенцията по храните заявиха, че от друга партида на същите домати също е установено наличие на химикал. Това съобщи пред БТВ Кремена Стоева от БАБХ. Тя поясни, че са открити 4 нови пестицида, което прави общо 9 веществата, открити в доматите, заедно с проверката на БТВ. Дори количествата при второто изследване са доста по-големи, макар и допустими и безвредни, поясниха от агенцията.

При биопродуктите не би трябвало да има никакви пестициди, понеже и цената за качеството им е 8 лв. за кг. Логото върху етикета би трябвало да гарантира спокойствие за потребителя.

Екипът на БТВ посети три столични магазина и на случаен принцип избра биопродуктите. Стоката бе предадена в акредитирана лаборатория. Една част от пробата се изследва, а другата част се замразява и в последствие, ако е необходимо, може да се направи втори анализ.

В 10-годишната практика на тази лаборатория са хващани различни злоупотреби под етикет БИО. Резултатите са категорични - 6 от продуктите са чисти, но в БИО доматите, които струват 8 лева за килограм, се откриват следи от 5 пестицида. Произходът на доматите е Гърция, но зад етикета стои българска компания и българска фирма за сертификация.

От Агенцията по храните заявиха, че Министерството на земеделието ще направи необходимите проверки и евентуални санкции на производителя.

Фирмите, които са сертифицирали и опаковали продукта нарекоха случая прецедент в тяхната практика. Не отрекоха наличието на пестициди, но бяха категорични, че разследването ще покаже къде е грешката. Те са иззели и проби, които са дадени на частна сертифицирана лаборатория.

Има си определени практики, които трябва да бъдат приложени и това се следи и анализът за непозволени вещества е допълнителна гаранция. Наистина има пестициди, които са открити в тези домати - 9 са, количествата, в които се намират не са толкова високи, но е факт че ги има. Ние сме задължени да правим годишен контрол, инспекция на предприятия, стопанства, където става производството, преработката и търговията, всички етапи подлежат на сертификацията. В случая става дума става за внесена продукция, вътрешнообщностна доставка. Става дума за това, че тя вече идва със сертификат, т.е. вътрешна фирма е издала сертификат, заяви Красимир Кунчев - изпълнителен директор на "Балкан биосерт". Ако се докаже и те не са био, ще се наложи десертификация на тази партида, добави той.

Внесеното количество е 518 кг, което е и изкупено, заяви Росица Телкеджийска - ръководител производство и продажби в "ТЕЛ-СИ" ЕООД.

У нас тези фирми имат 7 продукта на пазара и в един е намерено нарушение. Те гарантираха, че подобно нещо няма да се случи, а в личната им продукция при изследванията не са намерени никакви вещества, които да нарушават изискванията за биологична продукция.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Производителите на био не пасат трева.

25.01.2020 12:35:51

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.