• 24 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8323
  •  GBP / BGN 2.2729
  •  CHF / BGN 2.0113
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 10°C

Румен Петков: АЕЦ „Белене“ е стратегически важна за България

Румен Петков: АЕЦ „Белене“ е стратегически важна за България

/КРОСС/ АЕЦ „Белене“ е стратегически важна за България. Тя е единствения вариант да осигурим евтин ток за бита и бизнеса. За съжаление само ние бяхме последователни в това отношение. Защото, ако  през 2008 година бяхме започнали да изграждаме централата в Белене, днес единия блок вече щеше да работи и до 2023 година, най-късно,  и двата блока щяха да функционират.

Това зави в ефира на БНТ председателят на АБВ Румен Петков. „Станишев спря проекта, а първото правителство на Борисов практически го затвори. Сега с голямо забавяне, в което няма никакво съмнение, ние тръгваме да реализираме един стратегически за България проект. Според анализ на БУЛАТОМ от лятото е ясно, че енергоносителите в региона, като цяло, са недостатъчни, а ние продължаваме да се чудим да изграждаме ли допълнителна ядрена мощност“, заяви той. По думите му енергията от ядрените централи е най-екологично чиста и най-евтина, така  че именно нейното участие в микса, който формира крайната цена на тока е това, което позволява на домакинствата и бизнеса в България, да продължат да издържат на все по-нарастващите цени на енергоносителите.

Румен Петков бе призован за коментар и по случая „Хашоги“. Според него реакцията на водещите световни демокрации срещу  зверското престъпление,  е замъглена от финансовите договори, които те имат със Саудитска Арабия, което нарушава всякакви принципи, върху които се крепят устоите на демократични държави и обединения като САЩ и ЕС. „В случая говорим за жестоко убит човек. За убит журналист и смазване на свободата на словото, а срещу това престъпление стоят 410 милиарда долара договор и президент като Доналд Тръмп , който казва, че за него са важни парите, а не свободата на словото. Не може и европейска Франция – люлката на демокрацията на Стария континент,  да има президент, който казва, че има 1.5 млрд. долара  или евро договори  със Саудитска Арабия, и че те са му много важни. Щом тези пари са толкова важни, тогава тези световни лидери да излязат и да кажат: „Ние приемаме манталитета на Сталин, на Хитлер“. Така поне ще стане ясно, че за тях убийството на журналиста няма никакво значение“, заяви председателя на АБВ.

„Има и втори въпрос. Аз не разбирам българските институции в случая! Те мълчат. АБВ иска нашето правителство в ЕС,  да предложи замразяване на всички отношения със Саудитска Арабия. Искаме нашето правителство да каже в НАТО: „Точка! Никакви доставки на оръжие няма да изпълняваме за тази страна, защото там убийството на журналист се възприема, като нещо нормално“.

По време на участието си Петков бе призован за мнение и относно арестите в агенцията, която дава българско гражданство на чужденци. По негово мнение процеса трябва да бъде далече по-регулиран и с ясни правила, така че да не позволява корупционни практики. „Опитите за внушения, че сега прокуратурата изпълнява политическа поръчка са нелепи. Това, което сега е  по-важно е да има единен стандарт, в който да е заложено ясно, какво разбираме ние под български произход. Нали разбираме, че седем министерства и три агенции да бъдат ангажирани с това, да удостоверят дали кандидата за българско гражданство отговаря на неясните критерии, създава корупционна среда, която няма как да бъде заобиколена “, посочи той и попита, защо парламентарната комисия, която е натоварена с това да следи за работата на агенцията не е упражнила никакъв контрол.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.