• 29 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 18°C

Р.Петков: Реализира се скандален проект за обединяване на АЕЦ “Козлодуй” и мини „Марица-Изток“

Р.Петков: Реализира се скандален проект за обединяване на АЕЦ “Козлодуй” и мини „Марица-Изток“

/КРОСС/ В процес на реализация е едно от най-скандалните решения в българската енергетика от 90-та година насам - предложение за обединяване на АЕЦ „Козлодуй" и държавните „Мини Марица-изток" в едно дружество. За това алармира лидерът на АБВ Румен Петков на пресконференция в Плевен. По думите му предложението е направено от името на Българския енергиен холдинг и неговият изпълнителен директор Петьо Иванов и вече веднъж е обсъждано в министерството на енергетиката.
Според Петков предложението е скандално, защото е в състояние да съсипе в стопански и финансов план едно от най-силните енергийни дружества в Европа - атомната електроцентрала в Козлодуй. „Състоянието на мини „Марица-изток" е тревожно от години. Към момента финансовата задлъжнялост на държавното дружество надхвърля 830 милиона лева. Политиката на Европейската комисия за гарантиране на екологичната сигурност включва постоянно увеличаване на таксите за вредните емисии, които се плащат, а при нас основния финансов ресурс, който трябва да отделяме за плащането на тези финансови задължения и екологични такси е „Мини Марица-изток", посочи той. „През тази година таксите са в порядъка на 17-20 долара на тон. Един мегават при производството си изпуска в пространството между 1,3 до 1,5 тона въглероден двуокис. Т.е. вредната емисия, която плащаме за един мегават отива на 20 и няколко евро в този момент", допълни Румен Петков. По думите му през следващата година се предвижда да се плащат 25 евро, което означава сериозно завишаване, а това на свой ред поставя „Мини Марица-изток" в особено тежко състояние, тъй като себестойността на производството на един мегават няма да може да покрие таксата, която трябва да бъде плащана за парниковите емисии.
„От друга страна АЕЦ „Козлодуй" към момента има 300 милиона печалба, след като е платила ядреното си гориво и отвозването му обратно в Русия. След като е заплатила всички задължения по удължаване живота на двата реактора и след като за своя сметка извършва цялостния ремонт, реконструкция и поддръжка на съоръженията си", посочи председателят на АБВ. Според него този, който замисля този нелеп и престъпен към енергийната ни сигурност акт за сливане на двете предприятия ще съсипе атомната електроцентрала в Козлодуй. „Ние от АБВ настояваме първо да се даде публичност на този процес, да се знаят неговите автори, а не той да се прави зад гърба на обществото, а вероятно и зад гърба на правителството. И второ - процесът трябва да бъде спрян веднага. Другото е престъпление към енергийната сигурност на България".
Румен Петков добави, че страната ни е пропуснала 20 години в развитието на нашата енергийна система и днес първи блок на АЕЦ „Белене" можеше вече да е в експлоатация, а пред пуск щеше да е втори блок.
„Второто ни настояване е правителството и Народното събрание да набележат хронограма по довеждане на процедурата до краен резултат с определяне на стратегически инвеститор и рестартиране на проекта Белене", заяви той и припомни, че всички негативни внушения за газовите връзки в Европа и за изграждането на нови ядрени мощности са дълбоко престъпни към българския национален интерес. По думите му в това престъпление участваха български политици.
„Ние от АБВ извадихме поименно хората, които обясняваха как няма да се състои „Турски поток", как няма да има такава връзка, как ние ще си взимаме газ от трети източници. Сега „Турски поток" е пред пускане. В резултат на което ние ще си купуваме руска газ от Турция, което ще оскъпи при всички случаи ценообразуването и за бита и за икономиката в България. Не бива да допускаме това нещо да се развива и на територията на атомната ни енергетика. За това ние от АБВ искаме публичност на процеса. Искаме да се знаят авторите на предложението за сливане на двете дружества, искаме да им се потърси административна и управленска отговорност. Искаме виновните да бъдат отстранени веднага от управлението на БЕХ и на енергетиката като цяло".
Според Петков ръководството на АЕЦ Козлодуй се противопоставя на такъв проект, но в Народното събрание, неясно защо, никой не поставя този въпрос и това е абсурдно.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Тоз пак е на няколко ракии. Къде видя, че видите имат 830 мил задлъжнялост. Трябва да е ТЕЦ Марица изток 2

23.09.2018 20:16:45

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.