• 20 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8359
  •  GBP / BGN 2.2843
  •  CHF / BGN 2.0205
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 14°C

Румен Петков, председател на „АБВ”: АБВ протегна ръка на БСП, топката е в тях

Румен Петков, председател на „АБВ”: АБВ протегна ръка на БСП, топката е в тях

РОСС/ Председателят на партия АБВ Румен Петков пред Агенция "КРОСС"

Здравейте г-н Петков, от Агенция „Кросс" Ви безпокоя.

Румен Петков: Здравейте.

Г-н Петков, след много бурни дебати, скандали и обиди в парламента, след спиране на парламентарното заседание и спешни извънредни комисии, в крайна сметка Народното събрание прие някакъв окончателен вариант на Изборния кодекс. Какво в приетите текстове е най-смущаващо и неприемливо за Вас?

Румен Петков: Първо, ние от „АБВ" предложихме два инструмента, които ще блокират или в много голяма степен ще възпрепятстват купуването на гласове. Първият е активната регистрация. И всички, които се правят на патриоти, борба с цигани, циганизаиця и т. н., не обърнаха внимание на този процес. Точно се занимавам
с такъв род извращения в изборния процес. Активната регистрация е нещо изключително сериозно като възможност, да се преборим с мъртвите души в избирателните списъци и с невъзможността да се добавят допълнителни гласове.

Другояче казано, да се манипулират протоколите по някакъв начин?

Румен Петков: Вторият въпрос е свързан точно с преброяването и манипулирането на протоколите. Самият факт, че се залага втори протокол, е предпоставка, не, а гаранция за манипулиране на изборния резултат. Когато ти си предпоставил възможността за два протокола, ти всъщност гарантираш някой да пренапише изборния резултат.

Да го фалшифицира.

Румен Петков: Да го фалшифицира, да. Ние предложихме една преброителна секция, на територията на един избирателен район. И това щеше да бъде силно решение и решение, в което нямаше да се допусне такъв род извращение. Разбира се, народните представители надминаха себе си като свалиха възможността да се внушава на избирателя изборният резултат в деня за размисъл и в изборния ден.

Имате предвид обявяването на междинни резултати от социолозите?

Румен Петков: Да, да. И точно с аргумента, че и сега, така или иначе се нарушава законът. Когато Народното събрание казва - променяме закона, защото той се нарушава, това означава, че Народното събрание казва: Няма държава. Няма държава, която е способна да гарантира спазването на закона. Оттук нататък има два варианта, които са изключително смущаващи.

Кои са те?

Румен Петков: Да се напише правото на гражданина да участва в избора за отделния кандидат за народен представител преференциално. Този начин е само и единствено възможно за преброяване на купените гласове. Защото с този праг на възможност за участие в преференциален вот, няма как да се получи.  Това е само възможност да се броят купените гласове. И това е политиката на ГЕРБ и на ДПС, да се броят купените гласове.

Да, разбирам Ви. По отношение на машинното гласуване, което беше отложено за след местните избори, какъв е Вашият коментар? 

Румен Петков: Специално за машинното гласуване, трябва да се направи сериозен анализ. Първо - откъде могат да се закупят машините. Второ - кой може да ги достави и трето - как може да се гарантира достъпът до информацията. Аз не съм убеден, че в момента ние сме способни като държава, за такъв кратък срок да закупим машини за гласуване и да бъдат те гарантирани от гледна точка на дискетния вот, от гледна точка на правото на таен вот, от гледна точка на гарантирането и не манипулиране на изборния процес.
Но това се нуждае от много сериозен анализ. Съвсем първоначално бих казал, че такова машинно гласуване, каквото ние предвиждаме, е правено във Венецуела. И във Венецуела е фирмата, която организира и доставя машините. Ако ние ще вървим по този път, трябва да го кажем съвършено ясно. Бих се върнал на Изборния кодекс с това, че народните представители свалиха образователния ценз на участниците в избирателните комисии. Там вече не се изисква образование. Нали сами разбирате, че ние поемаме ангажимента да изпратим в секционните, общинските, районните избирателни комисии не просто хора без образование, а хора, които не могат да четат, не могат да смятат, не могат да пишат и не знаят какъв протокол ще подписват. Е, това вече е големият срам за нас.

Нелепо и срамно, наистина. Последен въпрос, г-н Петков. Как виждате представянето на левицата в контекста на предстоящи европейски и местни избори?

Румен Петков: Левицата има големия шанс да се яви консолидирана и да смаже ГЕРБ. Левицата - БСП, защото ние от „АБВ" сме заявили нашата позиция достатъчно ясно и категорично. Дори левицата, разбира се, може да се яви разединена и да се постигне същия резултат, който 10 години държи ГЕРБ на власт. Въпрос на избор, въпрос на почтеност към избирателите.

Социолозите казват, че в момента има паритет между БСП и ГЕРБ, затова Ви зададох този въпрос?

Румен Петков: Социолозите, последните два избора винаги казват, че ще има паритет между БСП и ГЕРБ и накрая Цветанов, с такъв ход изборни инструменти, които бяха приети с последния Избирателен кодекс, печели изборите. Въпрос на избор и въпрос на стремеж на БСП е дали тя иска да отстрани ГЕРБ от власт. Ако иска, ние сме заявили нашата готовност. Ако не иска..., проблемът, моралният, управленският, е в БСП.

Тоест топката за обединението на левицата е в тях, образно казано.

Румен Петков: Да. Топката в момента е в БСП.

Благодаря Ви, г-н Петков.

Румен Петков: И аз Ви благодаря.

*Интервю на Радост Бочукова

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Никола

Ебати наглите отрепки!Напуснаха комунягите,скочиха от борда,сега ръка протягат!

19.02.2019 09:57:21

Анонимен

Някакъв мухльо протяга струя жълта течност , а на близо няма фонтан .... но пък някой ще бъде опикан ...

16.02.2019 18:46:01

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.