• 19 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8359
  •  GBP / BGN 2.2843
  •  CHF / BGN 2.0205
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 11°C

НЕК с 25 млн. лв. печалба за първото тримесечие на 2015-а

НЕК с 25 млн. лв. печалба за първото тримесечие на 2015-а

София /КРОСС/ 25 млн. лв. печалба за първото тримесечие отчита НЕК. Това съобщи министърът на енергетиката Теменужка Петкова по време на заседание на Комисията по енергетика в НС. Доста време ми трябваше, за да се уверя в печалбата на НЕК. Два пъти са се увеличили продажбите на НЕК на свободния пазар, но на регулирания отчита загуба, добави тя.
По думите й, един от основните лостове за преодоляване на дефицита е либерализацията на пазара на електрическата енергия.
„Това, което правим, е да намерим най-добрият модел за либерализация, който да компенсира разликите в цените чрез компенсаторен механизъм", обясни Петкова.
Тя посочи, че се подготвя сключването на договор със Световна банка за избор на модел, който да защити всички в този процес.
"Този договор ще доведе и до промяна в Закона за енергетиката. През месец септември може би ще имаме готовност за законодателни промени във връзка с либерализацията на пазара. С либерализацията обаче доста сме поизостанали", каза още Теменужка Петкова.
Тя коментира и темата с удължаването живота на 5-ти и 6-ти блок на АЕЦ "Козлодуй".
Това са блокове, които работят само на печалба и имаме интерес да работят възможно най-дълго. Трябва обаче да бъдат изпълнени определени условия. Трябва да бъде дадено разрешение от МОСВ дали да бъде извършен ОВОС. Становището им е, че не е налице такава необходимост. Води се едно дело обаче, свързано с ОВОС от зелени организации, които обжалват решението на МОСВ", обясни Петкова.
По думите й, Министерство на енергетиката има възможност да укрепи правната защита на това дело.
"На 18 март беше първото дело и тогава бяха подадени още три искания, които не са съгласни с решението на МОСВ. Съдът прецени, че тяхното искане е неоснователно, но те пък от своя страна обжалваха", добави Петкова.
Министърът посочи, че на второто дело съдът е спрял производството.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.