• 25 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.2757
  •  CHF / BGN 2.0011
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 9°C

Т. Петкова: Големите предприятия ще получат отстъпка от екотаксата

Т. Петкова: Големите предприятия ще получат отстъпка от екотаксата

/КРОСС/ Разработихме наредба, съгласно която големите енергоемки предприятия, които изразходват над 30 ГВт/ч часа еленергия годишно, ще ползват намаление в размер на 85% от компонентата и реално ще плащат 19 лв. годишно, каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова в интервю за ВTV и допълни, че това ще стане след като наредбата бъде ратифицирана от Европейската комисия. От това намаление ще се възползва голяма част от индустрията, която членува в КРИБ и АИКБ, отбеляза Петкова и допълни, че министерствата на икономиката, финансите и енергетиката са изпълнили ангажимента да създадат тази наредба, която да осигури намаляване на тежестта върху индустрията във връзка с разходите от енергията от възобновяеми енергийни източници.

Министърът посочи, че намалението на цената на тока за битовия потребител е средно 0,11%. „Това е информацията, която чухме от брифинга на председателя на КЕВР Иван Иванов. Очакваното увеличение беше близо 2%", посочи Петкова и подчерта, че КЕВР самостоятелно определя цената на тока и зад комисията стои българският парламент. „Нейните комисари са доказани експерти и зад тях застанаха всички политически партии. Нямаме основание да се съмняваме в компетентността и обективността на решението на КЕВР", заяви Петкова.

Министър Пекова припомни, че досегашният размер на добавката „Задължение към обществото" за битовите потребители е бил 53 лв., а за индустрията - 18,93 лева. „С настоящото решение КЕВР равнопостави битовите потребители и индустрията", заяви тя.

Резултатите от проведения на 29 юли т.г. национален протест за реформи в енергетиката и срещу увеличението на цените на електроенергията от 1 август 2015 г., позицията на работодатели и синдикати относно решението на ДКЕВР за цените на еленергията и намеренията на социалните партньори за бъдещи действия ще бъдат представени но пресконференция на четирите национално представителни работодателски и синдикални организации - АИКБ, БСК, БТПП, КРИБ, КНСБ и КТ „Подкрепа" на 2 август от 11 ч., в Пресклуба на БТА, съобщи по-рано днес Секретариатът на Асоциацията на индустриалния капитал в България.

В пресконференцията ще участват председателят на АИКБ Васил Велев, зам.-председателят на БСК Камен Колев, директорът на на отдел „Икономически анализи и политика" в БТПП Александър Димитров, председателят на КРИБ: Кирил Домусчиев, президентът на КНСБ Пламен Димитров и конфедералният секретар на КТ „Подкрепа" Александър Загоров.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.