• 19 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8315
  •  GBP / BGN 2.2841
  •  CHF / BGN 2.0155
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 5°C

Теменужка Петкова: Цената на АЕЦ "Белене" не трябва да е над 10,5 млрд. евро

Теменужка Петкова: Цената на АЕЦ "Белене" не трябва да е над 10,5 млрд. евро

/КРОСС/ Направихме проверка на съхранението на оборудването и видяхме, че то се съхранява така, както е разписано в стандартите на заводите производители и по условията и реда, които те са определили. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова в интервю за предаването „Тази сутрин" по БТВ.

Тя уточни, че съхранението на оборудването се прави на самата площадка на АЕЦ „Белене".

„Разполагаме с необходимия експертен потенциал, но за да сме абсолютно сигурни, че то ще се съхранява по начин, който да гарантира неговото качество, Националната електрическа компания (НЕК) ще подпише договор с „Атомстройекспорт", който да гарантира, че те ще правят преглед и надзор. Кога ще бъде подписан договорът е въпрос на преговори, но се надявам скоро колегите да започнат разговори по темата. Нещо повече, НЕК поиска от Агенцията за ядрено регулиране (АЯР) да направи проверка за съхранението и АЯР я направи, така че се надявам съвсем скоро да бъдат обобщени резултатите от тази проверка", каза още министърът.

На въпрос дали ще продължи работата с „Росатом" Петкова обясни, че те са конструктори на този проект и без тях България много трудно би могла да направи каквото и да е.

„Искам да отбележа, че имаме много добър диалог с "Росатом" и много добро сътрудничество, така че съм сигурна, че общи усилия ще успеем да направим най-доброто", каза тя.

Министър Петкова уточни, че докладът на БАН е един дълго чакан анализ, който се появи в момент, в който България разполага с два реактора, с лицензирана площадка, на която има оборудване, и с разходи на българските данъкоплатци в размер над 3 млрд. лева - средства, които са инвестирани в този проект през годините.

„Така че БАН трябваше да даде отговор на една доста сложна задача. Смятам, че академията се справи много добре с анализа и даде точни насоки по отношение на това следва ли да се предприемат действия при реализиране на проекта, при какви условия и каква е червената линия, която не трябва да бъде преминавана. Седем института на БАН са работили по договора, който има БЕХ с БАН, и смятам, че това е възможно най-независимата институция, която се е произнесла по тази тема. Може би сега ще се чуят много гласове „За" и много гласове „Против" проекта, но трябва да се отчете и това, че не знам кой би поел тази отговорност нищо да не се предприеме, след като има инвестирани 3 млрд. лева и налично оборудване. Това, което БАН направи като извод в своя доклад, е, че най-лошо ще е, ако нищо не се направи. И БАН смята, че продажбата на оборудването трябва да бъде последната разглеждана опция, позовавайки се на спецификата му и на нашата практика от преди години - старото оборудване за проекта АЕЦ „Белене", което беше върнато обратно на руската страна и продадено за жълти стотинки. Трудно бихме могли да го продадем и да си възвърнем инвестициите или да сме на печалба", каза още министърът.

Петкова обясни, че според доклада на БАН, за да бъде изгоден този проект, не трябва да се влагат над 10,5 милиарда евро в този проект, а лихвата по заема да е максимум 4,5 процента, се казва в доклада на БАН.
"БАН казва, че има варианти този проект да е жизненоспособен. Прави се аналог с централата „Пач 2" в Унгария. Има и сценарий, в който реакторите от Белене се местят в Козлодуй за бъдещ 7-и блок. Ако се реши да се строи АЕЦ "Белене", това ще отнеме 10 години", добави Теменужка Петкова.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.