• 19 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8315
  •  GBP / BGN 2.2841
  •  CHF / BGN 2.0155
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 8°C

Петкова: Може от догодина битовите потребители да излязат на свободния пазар за енергия

Петкова: Може от догодина битовите потребители да излязат на свободния пазар за енергия

/КРОСС/ Всичко, което правим в сектор „Енергетика" е насочено към това бизнесът да бъде конкурентоспособен, а гражданите да се чувстват спокойни и защитени. Това заяви на брифинг министърът на енергетиката Теменужка Петкова, предана „Фокус".

„Съществено и важно в сектор „Енергетика" е стартирането в началото на 2018 г. на един механизъм за финансиране, свързан с така наречената Норвежка програма. Това ще бъде втори програмен период, по който Министерство на енергетиката ще работи по тази програма. Вече имахме един програмен период, който приключи успешно", обясни Петкова.

„Бенефициенти по тази програма са главно общините. Сега, в рамките на предстоящия втори програмен период, който предстои да стартира и за който са осигурени 63 млн. лв., сме разработили съвместно с Националното сдружение на общините новите мерки, свързани с енергийната ефективност", поясни енергийният министър.

По думите ѝ с тези мерки ще могат да бъдат санирани определени сгради, които са общинска собственост - болници, детски градини, училища, социални заведения.

„Смятам, че това е много добра мярка, която ще даде реални резултати, ще доведе до това да се пестят енергийни ресурси и съответно този спестен ресурс да може да се насочи към други необходими дейности за всяка една община", добави тя.

„В рамките на правителството сме заложили много амбициозна програма в сектор „Енергетиката". Знаете за стремежа ни към диверсификация на източниците и маршрути за доставка на природен газ, концепцията ни за реализация на газоразпределителен център на територията на България, за която имаме пълна подкрепа от страна на ЕК. Всичко, което правим в сектора е насочено към това българските потребители и бизнес да са поставени в условия на конкуренция, за да може бизнесът да бъде конкурентоспособен, а гражданите да се чувстват спокойни и защитени", поясни министър Теменужка Петкова.

Тя коментира и процеса на либерализация на енергийния пазар, който по думите ѝ е закъснял и е трябвало да бъде започнат преди 7-8 години.

„В рамките на нашия предишен управленски мандат, една от първите стъпки, които предприехме, беше именно в тази посока", коментира Петкова и уточни, че до края на годината е необходимо да бъде изготвен вариант на промените в Закона за енергетиката, а едва след гласуването им в парламента да се говори за реално въвеждане на пълна либерализация.

„Това е процес, който ще продължи между 3 и 5 години. Аз обаче виждам възможност за поетапно излизане на битовите потребители на свободния пазар от средата на следващата година", увери Петкова.

„Самият модел е такъв, че не допуска автоматичното прехвърляне на абонатите на свободния пазар. Първо - всеки трябва да има право да избере, а пазарът трябва да се развие като такъв", допълни още тя. Министър Петкова припомни, че България е една от последните държави членки на ЕС, която не е либерализирала напълно своя електроенергиен пазар.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.