• 28 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 11°C

Енергетиката се нуждае от операция „Чисти ръце”

Енергетиката се нуждае от операция „Чисти ръце”

/КРОСС/ Водещ: „Събуди се" продължава с министъра на енергетиката - г-жа Теменужка Петкова. Ще говорим за цената на тока. Вчера отлагането на решението на КЕВР беше отложено за вторник, за следващата седмица. Ще започнем малко по- отдалеч, госпожо Петкова. Ще има ли операция „Чисти ръце" в българската енергетика?

Теменужка Петкова: Операция „Чисти ръце" трябва да има навсякъде, във всички сектори на развитие в българската икономика, в сектор „Енергетика" определено има такава необходимост. Аз мисля, че тази операция започна доста отдавна в сектор „Енергетика", знаете, че преди известно време в качеството си на директор на Агенцията за държавна финансова инспекция, контролните органи на Агенцията извършиха поредица от финансови инспекции в сектор „Енергетика". Бяха обект на обстойно проверка тези проекти, свързани с изграждането на АЕЦ „Белене", с „Цанков камък", смятам, че това, което тогава беше направено като проверки и резултатите от тези проверки, те ясно посочват как точно са се случили нещата. Посочват конкретно хората, времето, в което са извършени тези нарушения, ние сме ги предали на органите на прокуратурата. Надявам се оттук нататък операция „Чисти ръце"да продължи чрез органите на прокуратурата.
Водещ: Има ли енергийна мафия в България? Енергийни олигарси? Говори се много тази седмица за това. Знаете ли кои са тези хора?
Теменужка Петкова: Аз ще кажа следното: работата на министъра на енергетиката е да управлява този сектор, така че да спрат течовете в системата. Аз смятам, че както аз,така и моят екип, работим изцяло в тази посока.
Водещ: Енергийната мафия би работила в обратната посока.
Теменужка Петкова: Точно така.
Водещ: Обикалят ли Ви Вас като министър разни хора с интереси?
Теменужка Петкова: Знаете ли, може би и моята професионална кариера до този момент определено плаши дадени хора за да влизат в такива разговори и да правят опити за такива разговори с мен, което в интерес на истината много ме облекчава. Така че аз съм концентрирала своето внимание изцяло към това сектор „Енергетика" да бъде стабилизиран, защото той има необходимост от такава специализация, Вие знаете, състоянието, в което секторът се намира е изключително тежко, този сектор е в колапс, за голямо съжаление. А секторът е изключително важен за развитието на българската икономика, така че аз и моят екип сме концентрирали усилията си изцяло към това секторът да бъде стабилизиран, да се управлява прозрачно, да се управлява по начин, който да спре течовете в системата. И това, което много искам да се случи в края на мандата, е за сектор „Енергетика" да престане да се говори като за сектор с корупционни практики и когато се каже „енергетика" да се сложи знак за равенство с „корупция".
Водещ: Вие колко години мандат смятате да карате, госпожо Петкова? Защото мога да Ви кажа, че за три години и половина, които Ви остават, това няма да се случи.
Теменужка Петкова: Много се надявам голяма част от това, което искам да се случи, наистина да се случи, защото както аз, така и цялото правителство, сме мотивирани това да се случи, а и в интерес на истината нямаме друг полезен ход, нямаме друг избор.
Водещ: Един конкретен въпрос: когато обосноваваше решението на Комисията за енергийно и водно регулиране да бъде увеличена цената за индустрията, господин Иванов, председателят на КЕВР, каза така: „Не бъде ли увеличена тази цена сега, трябва тока за битовите потребители да се вдигне с 18%"; понеже вече никой няма съмнение, че решението за повишение на цената на тока за индустрията ще бъде отложено, кажете, ще се повиши ли цената за бита с 18%?
Теменужка Петкова: По отношение на цената за електрическата енергия, единствено компетентен орган е Комисията за енергийно и водно регулиране. След като господин Иван Иванов, председателят на Комисията, пояснява тези факти, тези обстоятелства, аз смятам, че нямаме основание да не вярваме на Комисията за енергийно и водно регулиране. Това, което изпълнителната власт може да направи в този един месец, който всъщност парламентът даде като правна възможност, ако КЕВР, разбира се, прецени да се възползва от нея, да отложи своето решение до един месец по отношение на ценовото решение.
Водещ: Вие казвате, че може наистина цената на тока в бита, при продължаващо отлагане на увеличаване за индустрията, да се увеличи с 18%?
Теменужка Петкова: Аз казвам, че КЕВР е органът, който може да каже каква трябва да е цената на електрическата енергия. Това е изцяло в правомощията на КЕВР.
Водещ: Не го изключвате и сме склонни да платим тази цена за да не протестира бизнесът, да се увеличи цената на тока за бита, така ли?
Теменужка Петкова: Не съм казвала такова нещо. Цената за бита, съгласно ценовото решение, се увеличава с 1,99%. А това, което се коментира по отношение на цената за индустрията, това изравняване на цената „задължения към обществото", цената, която плащат битовите потребител, и цената, която трябва да плати бизнесът. Това е всъщност тежестта, която трябва да бъде разпределена поравно, съгласно докладът на Комисията и ценовото решение, което Комисията възнамерява да издаде, е тежестта по отношение на ВЕИ централите, на заводските централи, на топлофикационните дружества, по отношение на американските централи, тежестта да бъде разпределена поравно както за бизнеса, така и за битовите потребители. Това всъщност иска и искаше да направи КЕВР и всички онова, което касае цената е изцяло в ръцете на КЕВР.
Водещ: Факт. Отлагането е с един месец. Бизнесът обаче иска повече, някои партии искат от шест месеца, например „Движение България на гражданите", чух господин Зеленогорски, реалистично ли е това според вас? Знаем, че е в полето на КЕВР, кажете като експерт, личното си мнение?
Теменужка Петкова: Аз мога да кажа своето мнение като човек, който в момента управлява енергетиката. Смятам, че всяко едно отлагане и забавяне във времето може би с повече от месец ще се отрази изключително негативно върху НЕК, защото НЕК генерира ежедневно дефицит. Така че, колкото по-бързо се намери решение на това как да се излезе от тази ситуация и как на практика да бъде подпомогната НЕК и да спре да генерира този дефицит, толкова по-добре.
Водещ: Всеки един ден, казвате, добавя още един минус.
Теменужка Петкова: Разбира се.
Водещ: Този месец отлагане колко ще струват на НЕК?
Теменужка Петкова: Ще покажат изчисленията колко ще струва, но всеки един месец е общо-взето фатален за НЕК.
Водещ: Защо тогава се стигна до това решение, изплашихте се от протестите на индустрията, натиснахте КЕВР, такива са коментарите, знаете?
Теменужка Петкова: Не, никой не се...
Водещ: ГЕРБ има болезнен спомен от протести за тока и упражни своето нерегламентирано, защото това е независима комисия, влияние върху нея.
Теменужка Петкова: На първо място искам да кажа това, че никой не се уплашил от бизнеса, тъй като с бизнеса ние водим много активен диалог. Това, което касае отношенията между бизнеса и правителството в тази ситуация е изготвянето на Наредбата за намаляване на тежестта върху индустрията от разходите за енергия от възобновяеми енергийни източници.
Водещ: Тя кога ще влезе в сила?
Теменужка Петкова: Нека да изчакаме още малко резултатите на Агенцията за държавен финансова инспекция и тогава...
Водещ: Знаете ли, ние все нещо чакаме. Аз си спомням за едни централи, които бяха отчели, че произвеждат енергия 24 ч. в денонощието. Намерили са някъде място в България, където слънцето грее 24 ч. в денонощието. Помня този случай, пък не разбрах коя е тази централа. Аз затова така питам конкретно. Все нещо чакаме, може би е време да сложим всичко на масата и да се каже: тези, тези, тези нарушения, тези, тези и тези са натоварили системата, зад тях стоят този, този и този. Между другото, има ли много политици с интереси в енергетиката, които имат и такива интереси, освен власт в ръцете си?
Теменужка Петкова: Не мога да кажа, нямам такава информация за политици, които имат интерес в енергетиката.
Водещ: За депутати се говори доста.
Теменужка Петкова: Но по отношение на това, което вие казахте, че е време да се сложи всичко на масата - да, аз съм абсолютно съгласна с вас и смятам ,че всички действия, които правителството предприе по отношение на сектор „Енергетика" показват именно тази воля. Само да припомня, че тези проверки, които в момента се извършват, нека да кажем, че такива проверки се извършват за първи път и тези проверки станаха възможни, тъй като досега бяха невъзможни, станаха възможни благодарение на промяната на Закона за енергетиката, която ние направихме и тя е в сила от 6 март 2015 г. Съгласно тази промяна се дадоха правомощия на Агенцията за държавен финансова инспекция да извършва проверки в тези изцяло частни дружества, които никой, никога не си беше позволявал да надникне.
Водещ: Добре, чакаме поредната проверка, ще я изчакаме и ние. Дано има ефект.
Теменужка Петкова: Така че правителството наистина има волята и желанието и направи така всичко да бъде сложено на масата.
Водещ: Добре, споменахте, аз ви прекъснат на фраза за ограничаването на административните разходи. Появиха се информации, че 700 млн. лв. годишно само за заплати в сектора. Верни ли са тези данни и как ще ограничавате, от къде ще започнете в ограничаването на тези административни?
Теменужка Петкова: Вчера имаше среща в Министерство на енергетиката между синдикатите, индустрията и Министерството на енергетиката, представители на Български енергиен холдинг. На тази среща бяха всички директори на дружествата в сектора на държавната енергетика, беше и изпълнителният директор на БЕХ. Така че в много откровен и смятам конструктивен диалог успяхме да стигнем до яснота по отношение на някои от основните теми, които вълнуват, освен сектора, вълнуват и синдикатите и индустрията. От страна на индустрията явно се заявява желанието за реформи в сектори, каквито реформи, смятам, до момента не сме спирали да извършваме. Не знам за 6 м. кое друго правителство е успяло да направи толкова много реформи в сектор „Енергетика", като започнем от законодателните, преминем през предоговарянето с американските централи, стигнем до либерализацията на пазара, по която ние много усърдно работим и тя ще стане факт в началото на следващата година. Така че смятам, че реформите са много.
Водещ: Добре, обаче пробойни има още достатъчно за запушване.
Теменужка Петкова: Разбира се, че има, но това, което успяхме да обсъдим вчера и да си кажем честно и откровено, една от темите беше свързана с това от къде ще се намалят тези административни разходи и какви са реалните разходи за заплатите в сектор „Енергетика", в държавната енергетика. По сношението на оптимизирането на разходите в държавната енергетика трябва да е ясно следното: никой на този етап не говори за съкращаване на персонал, за съкращаване на хора, за намаляване на разходи за възнаграждения и съответно ползването на тези хора от определени условия по колективния трудов договор. Тук става дума за търсене на възможност за оптимизиране на административните разходи свързани с предоставянето с разходи за външни услуги. Това са разходите за консултантски договори. Това са транспортните разходи.
Водещ: Колко мислите, че можете да спестите в системата по този начин?
Теменужка Петкова: В момента правим анализ. Колкото е възможно повече, толкова средства ще спестим. Всяко едно от дружествата трябва да представи и в момента представят колегите подобна информация, за да можем да намерим буфери в различните дружества и да постигнем максимално съкращаване на тези разходи. Така че това беше една от темите.
Водещ: Въпреки че сега ни гледам много хора и си казват: добре, ще прекратят договора за поливане, който е бил за 1 млн. годишно някъде си, в същото време ще продължат да изкупуват скъп ток от скъпите централи, той ще влиза в микса и в нашите сметки и т.н.
Теменужка Петкова: Понеже тук говорим за една схема, за една система, в която е поставена държавната енергетика. Вие знаете, че системата на единствен купувач не е решил НЕК да бъде в такова състояние. Това са все пак решения, които са взимани назад във времето. Време, което аз не искам да се връщаме и да търсим виновните, но това е факт - НЕК е поставена в тази ситуация по силата на такива държавни решения и такава политика. По силата отново на такива решения са проектът „Цанков камък", проектът за АЕЦ „Белене", договорите сключени с двете американски централи. Всичко това се е случвало след намесата и решението на държавата.
Водещ: Много важен финален въпрос: с арбитража за „Белене" какво се случва? 1 млрд. там висят като меч над главите ни, буквално.
Теменужка Петкова: Очакваме решението на арбитража, но смятам, че на този етап с оглед на напредналата фаза, в която се намира арбитражът смятам, че е по-добре да не коментираме какво и да е било.
Водещ: Оптимист ли сте? Кажете нещо.
Теменужка Петкова: Аз по принцип съм оптимист. Надявам се, че нещата ще получат своето положително развитие.
Водещ: Помня едни изявления на времето, че някой умишлено ни води на там да загубим този арбитраж и тези пари.
Теменужка Петкова: Ще се въздържа от коментар на този етап.
Водещ: Добре, дано развръзката да е в наша полза. Благодаря ви, г-н Петкова.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Най добре е нек да фалира!Тогава всички на борсата и трите енергота да мислят откъде да купят евтин ток!

29.06.2015 15:25:05

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.