• 16 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8387
  •  GBP / BGN 2.2891
  •  CHF / BGN 2.0138
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 23°C

Какво ще е отмъщението на Иран за убийството на генерал Касем Солеймани?

Какво ще е отмъщението на Иран за убийството на генерал Касем Солеймани?
Има вероятност отговорът на Техеран да бъде насочен срещу петролната индустрия

/КРОСС/ Събитията през 2019 г. показаха колко уязвими могат да бъдат доставките на петрол. През изминалата година Иран беше обвинявана за редица нападения срещу петролни танкери, тръбопроводи и нефтопреработвателни комплекси в Близкия изток. Големият въпрос сега е дали след убийството на един от най-влиятелните ирански генерали Касем Солеймани, сред целите при потенциалния отговор на Техеран срещу Вашингтон може да бъде петролната индустрия, пише Джулиан Лий в свой анализ за Bloomberg.

Към момента няма конкретна причина, поради която да се счита, че отмъщението на Иран ще бъде насочено срещу петрола. Но и най-добре пазените инсталации за производство на петрол станаха обект на различни нападения. Най-големият удар би бил срещу множеството петролни танкери в Ормузкия проток, което би нарушило доставките на петрол. Близо 34 млн. барела суров петрол са преминали през изминалия месец от Саудитска Арабия, Кувейт и Ирак през протока, за да стигнат до крайните си цели в Персийския залив и САЩ, показват изчисления на Bloomberg.

Нападенията през септември срещу нефтопреработвателните комплекси на Saudi Aramco в Саудитска Арабия прекъснаха производство на 5.7 млн. барела петрол дневно. Тогавашните събития послужиха като сигнална лампа за сигурността в петролната индустрия.

Отговорност за тази атака поеха подкрепяните от Иран бунтовници хути в Йемен. Терористичният акт доведе до осезаемо покачване на цените на петрола, но то се задържа за кратко.

Сега ситуацията изглежда по-различно. Цените на петрола се покачват от октомври миналата година и убийството на Солеймани ги изпрати до най-високото ниво от април. Прогнозите за повишено търсене на петрола не са се подобрили, но първата фаза от търговската сделка между Китай и САЩ вдъхва оптимизъм на пазарите. Погледите са насочени и към споразумението между страните членки на ОПЕК. Саудитска Арабия обещава да съкрати производството си на петрол допълнително с 400 хил. барела на ден. Така страната ще добива петрол със същите нива от март.

Последните данни за петролната индустрия в САЩ показват, че през октомври производството на петрол се е увеличило със 170 хил. барела на ден спрямо предходния месец. Но дневното производство все още е с близо 90 хил. барела по-малко от предварителните очаквания на правителствената агенция в областта на енергетиката на САЩ.

Сегашната ситуация и затегнатият пазар означават, че потенциална атака срещу регионални нефтопреработвателни комплекси би имала по-силен ефект от нападенията през септември. Това е солидна причина петролните пазари да бъдат разтревожени.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.