• 19 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8359
  •  GBP / BGN 2.2843
  •  CHF / BGN 2.0205
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 12°C

Съдия Сантиров съди следователя Петьо Петров

Съдия Сантиров съди следователя Петьо Петров

/КРОСС/Съдията от Софийския градски съд Петър Сантиров е завел гражданско дело за непозволено увреждане срещу бившия шеф на столичното следствие Петьо Петров, съобщава в. "Сега". Това е показва справка в деловодството на съда.

През пресслужбата на съда Сантиров обяснява пред изданието, че съди Петров заради накърнено достойнство. Не разкри обаче каква е сумата на иска му. Процесът още не е насрочен, тъй като досега двама колеги на Сантиров от градския съд са си направили отвод. Ако не се намери кой да гледа процеса там, Софийският апелативен съд ще трябва да го пренасочи към друг окръжен съд.

През февруари Сантиров беше окончателно оправдан по дело за корупция, по което беше подсъдим заедно с бившия военен министър Николай Цонев и финансиста Тенчо Попов. Основен прокурорски свидетел по делото беше следователят Петров. В решението си върховните съдии записаха, че делото "Цонев-Сантиров-Попов" е "емблематичен пример за полицейска провокация, инсценирана и проведена с участието на Петьо Петров под ръководството на лица от службите за сигурност, полицията и държавното обвинение".

След като беше окончателно оправдан, съдията има право да съди прокуратурата по Закона за отговорността на държавата за вреди от незаконно повдигане на обвинение, предаване на съд и поддържане на обвинението. Съпроцесникът му Николай Цонев вече го направи заради три дела, по които беше оправдан окончателно, преди да чуе "невинен" и по процеса за подкуп. За трите оправдателни присъди държавното обвинение дължи на Цонев общо 73 141 лв. обезщетения и разноски, както и лихви върху тези суми. От прокуратурата вече са обжалвали трите си загуби по Закона отговорността на държавата за вреди пред апелативния съд.

Цонев беше оневинен за това, че със средства, отпуснати за друго, е увеличил капитала на "Терем" с над 38 млн. лв. Освен това над 19 млн. лв. от печалбата на военния завод за 2008 г. останали в него, вместо да бъдат платени като дивидент на държавата. Второто му дело беше за особено тежък случай на престъпление по служба от 1999 г., когато бе началник на Управление "Снабдяване и търговия" и шеф на Дирекция "Управление на доставките" в МО - погазил закона за обществените поръчки при сключването на 4 договора и на МО били нанесени 970 653 лв. щети. Третото дело срещу Цонев, което не издържа в съда, беше за това, че е ощетил държавата с 8 млн. лв. с неизгодна сделка за купуването на поточна линия за строителство на хангари.

РАЗВРЪЗКА

Върховната касационна прокуратура започна по молба на Петров пълна проверка по случая, включително действията на длъжностни лица от МВР, ДАНС и обвинението. И до днес обаче не са ясни резултатите от нея. Петров подаде оставка като шеф на следствието, но Висшият съдебен съвет още не се е произнесъл по нея. Отказа обаче да образува дисциплинарно дело срещу следователя, тъй като била изтекла давността за това. Преди дни Софийската градска прокуратура отказа да образува разследване за набеждаване срещу Петров, за каквото настояваше Сантиров.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.