• 18 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8385
  •  GBP / BGN 2.2902
  •  CHF / BGN 2.0178
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 8°C

Маестро Константин Тринкс ще дирижира премиерата на "Дама Пика" в Софийската опера

Маестро Константин Тринкс ще дирижира премиерата на "Дама Пика" в Софийската опера

/КРОСС/ В концертното изпълнение участват Мартин Илиев, Атанас Младенов и гостуващата очарователна Александра Любчански

На 31 януари предстои премиерата на прочутата опера „Дама Пика“ от П.И. Чайковски, концертно изпълнение.

Диригент ще бъде Константин Тринкс - гост.

В главната ролята на Герман – солистът от Софийската опера – Мартин Илиев. В ролята на Лиза почитателите на оперното изкуство ще чуят сопрана  Александра Любчански – гост.

„Дама пика“, заедно с Шестата симфония - Патетична, е връх в творчеството на Чайковски.

Написана с трескава бързина - в поразително кратък срок - само за 44 дни, тя се превръща в най-потресаващия дълбок и искрен израз на творческия светоглед на Чайковски.

Като Моцарт по време на съчиняването на „Реквиема“, Чайковски е ридал над вдъхновените страници на най-хубавата измежду руските опери: „На някои места, пише той до брат си, например в четвъртата картина, която аранжирах днес, аз изпитвам такъв страх и ужас, и потрисане, че не е възможно и слушателите да не почувстват поне част от същото това нещо.“

В своето изследване за „Дама пика“ руският музикален критик Иван Солертински  пише: „Самата „Дама пика“ излезе извън жанровите рамки на традиционната опера: такова абсолютно съвпадение на сюжетно, психологическо и музикално действие, каквото е постигнато в гениалната четвърта картина - спалнята на Графинята, едва ли може да се срещне в цялата световна оперна литература. Само тази картина е достатъчна, за да се постави „Дама пика“ до великите шедьоври на музикалния театър.

Премиерата на „Дама пика“ е на 31 декември 1891 г. в Санкт Петербург. В България премиерата на „Дама пика“ е през 1926 година в София. Диригент е Юрий Померанцев, руски музикант, който работи по това време в София.


Константин Тринкс- диригент

Константин Тринкс, диригент със забележителна кариера в Германия, българската публика познава от величественото представяне на „Парсифал“ и на Вагнеровите шедьоври на сцената на Софийската опера и балет.

Тринкс прави своя дебют в Дармщатския държавен театър с премиерата на „Нюрнбергските майстори певци”. Там е бил и главен диригент. Работата на Маестро Константин Тринкс е разнообразна. Той е канен по целия свят, на много световни сцени да дирижира премиери и спектакли, тъй като името му е гаранция за висок професионализъм.

Мартин Илиев – в ролята на Герман

Завършва музикалното училище в Стара Загора и Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров” при проф. Реса Колева.

Прави кариера като баритон с над 20 централни роли, но през 2005 година се насочва към драматичния и героичен теноров репертоар.

Дебютира в ролята на Пинкертон от „Мадам Бътерфлай” (Пучини), а впоследствие разширява своя репертоар с роли и от Вагнеровия репертоар.

В „Дама пика“ участват  и солистите:

Ангел Антонов ( Чекалински), Бисер Георгиев ( Сурин), Даниел Острецов (Чаплицки), Николай Войнов (Нарумов), Слави Манов ( Разпоредител ), Иванка Нинова  (Графинята),  Цвета Сарамбелиева  (гувернантка), Баясгалан Дашням (Маша ), Станислава Момекова (Прилепа ) и др.

Оркестър и хор на Софийската опера и балет

Диригент на хора: Виолета Димитрова


Не пропускайте шедьовъра на Чайковски  „Дама пика“- само на 31 януари, от 19:00 ч.!


ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.