• 29 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 22°C

Румен Петков: Плевен е значим в европейски и световен мащаб

Румен Петков: Плевен е значим в европейски и световен мащаб

/КРОСС/ По повод 140-ата годишнина от Плевенската епопея Румен Петков, член на Инициативния комитет по отбелязване на годишнината, бивш кмет на града и дългогодишен депутат от плевенския район, даде интервю пред "Фокус".

- Г-н Петков, на 10 декември отбелязваме 140 години от Плевенската епопея. Какво е значението на тези събития за България и за Плевен?

- Както казва император Александър II - тази битка направи Плевен значим в световен и европейски мащаб. Всъщност битките за Плевен, Стара Загора и Шипка позволяват над България от орлово гнездо да изгрее свободата. Плевен с епичните си три щурма, с героизма на българските освобожденци на руските и румънски освободители, направи една крачка в историята, която няма аналог. В Плевен дават живота си повече от 40 хил. руски, финландски и румънски воини. Те се жертват за нас - техните братя, които 500 години се борим за свободата си и благодарение на Светата православна църква съхранихме народност и религия. Възклицанието на Иван Вазов: „Плевен падна, ден Велик!" с всяка година става все по-силно и актуално.

- При обсадата на Плевен загиват хиляди руси, румънци, украинци, белоруси, поляци, финландци и молдовци. Има ли го и днес усещането у българите за духовна близост с Русия и народите, спомогнали за българската свобода?

- В Плевен това е въпрос на осъзната необходимост. В Плевен, когато се говори за свободата, всички се покланяме на единственото място в света, наречено „Мъртвата долина", където са костите на загиналите руски, румънски и финландски войни. Там усещането за преклонение пред хората, които дойдоха тук и оставиха най-скъпото си - живота за нашата свобода - е много силно. „Мъртвата долина" за нас е долината на свободата на Плевен и на България. Така че в Плевен няма как ние да не изпитваме чувство на признателност, но и чувство на гордост. В Плевен много ясно си даваме сметка, че всеки паметник, може да бъде разрушен. Поколения наред през тези 140 години в душата на всеки плевенчанин се изгражда този голям паметник на признателността пред освободителите и на гордостта на това, че сме съхранили народност и вяра. Днес с гордост можем да кажем, че в света близо 100 обекта носят името Плевен. Точно защото демократичната, свободомислещата общественост, е оценила значението, мястото и ролята на плевенската битка. Само в Лондон има пет улици, които се казват „Плевен". Великобритания е оценила плевенската битка и 26 публични обекта там носят името „Плевен". Всеки плевенчанин се гордее с това, но се гордее с глава, наведена в почит пред загиналите българи, нашите освободители, но и с поглед, вперен в бъдещето, което ни беше дадено като възможност преди 140 години.

- Трябва ли това историческо събитие да бъде мост между България и Руската федерация? Какво е посланието на визитата на гостите от Русия, сред които е и княз Никита Ростовский?

- Лично аз мисля, че отношенията между българския и руския народ, не се нуждаят от мост. Двата народа имат взаимна обич, уважение и зачитане. Именно благодарение на мъдростта на българския и на руския народ конюнктурните повеи и забежки на различни властово облечени фактори, независимо дали в България или Русия, са били преодолявани. Днес 140 години по-късно, 110 години от началото на военно-музейното дело в България, 40 години след изграждането на Плевенската панорама, ние трябва да си дадем сметка, че имаме една основа, която трябва да надграждаме. Трябва да надграждаме от гледна точка на сигурността, на икономическия и социален интерес, на гарантиране на енергийната сигурност на България, на пазарите, които загубихме през годините и за които се борят сега Германия, Полша и Унгария. На нас не ни трябва мост между българския у руския народ, а ни трябват прагматични действия от страна на българското правителство. Това, което през последните два месеца се анализира, говори и действа около Белене и около изграждането на тръбопровод, не трябва да бъде спирано по никакъв начин. Очаквам външна интервенция за България. Много се надявам нашето правителство и нашето Народно събрание да не се поддадат на външен натиск и да се гарантира защитата на българския и обществен национален интерес.

В тържествата по повод 140-годишнината от Плевенската епопея ще участва един изключителен гражданин на България - княз Никита Дмитриевич Лобанов Ростовский. Той е роден в България и е български патриот в прекия смисъл на думата. Ще ни посетят и делегации от Руската Дума, от Съвета на Руската федерация. Тези посещения са достатъчно ясен знак за почитта към събитията преди 140 години, но и за мястото и ролята, които руската страна отделя на Плевен в нашите взаимоотношения. В Плевен идва една много силна делегация от Руското историческо общество, в което личат големи авторитети и много интересни фигури. В тържествата ще участва ръководителят на Руското историческо общество Юрий Петрович, както и Алексей Громико, който е внук на един от най-големите политици на миналия век Андрей Громико. Повече от 20 години Андрей Громико е външен министър на СССР, един безспорен авторитет, към когото и до ден днешен се отнасят с уважение във всички краища на света. Няма никакво значение дали става дума за САЩ, Канада или за страни от арабския свят. Плевен се превръща в голям център на едно световно мероприятие, каквото е Освобождението на града от турско робство.

- Вие сте част от Инициативния комитет за честване на 140-годишнината от Освобождението на Плевен. Успяхте ли да подготвите мащабна програма и получи ли градът-герой правителствена подкрепа за тържествата на българския дух?

- Кметът на града Георг Спартански, с помощта на бивши кметове, народни представители и членове на Инициативния комитет, действително успя да вдъхне усещането за значимост на града, което цял свят е видял преди 140 години. През 1934 г., когато се открива паметникът на свободата при Шипка, в словото си тогавашният цар казва: „...и пред учудените погледи на света, тук засия славата на българското оръжие, възкръснало след пет века". Това са неща, които през вековете минават и се носят, но с помощта на акад. Светлин Русев и на други колеги привлякохме повече от 200 деца от Плевен и от различни краища на България в един великолепен конкурс за рисунка, песничка и есе. Направихме специален пощенски плик и пощенска картичка, които са адресирани към трите юбилея и те бяха посрещнати с огромна радост и интерес, когато ги валидирахме в Плевен. В града се създаде една атмосфера на празник, на тържество, на силата на плевенския и българския дух. За съжаление правителството не реагира по адекватен начин или доколкото реагира, го направи твърде късно.

- В навечерието на 140-годишнината от Плевенската епопея, какво е състоянието на военните паметници на територията на областта още повече, че тази година се навършват и 40 години от създаването на Панорама „Плевенска епопея"?

- Основната идея на кмета на Плевен Георг Спартански и на Инициативния комитет, когато се обърнахме към правителството да подкрепи Плевен финансово, бяха именно паметниците. Трябва да кажа, че много обществени организации хвърлиха огромни усилия по възстановяването на Плевенските паметници, работа в Скобелевия парк и т.н. Сред тях бяха: Съюзът на ветераните, ПП АБВ и Младежката организация на АБВ. За съжаление правителството реагира много късно, но по никой начин не помрачи атмосферата в града. Това е за сметка на правителството. Не можеш да се правиш, че не виждаш такива значими дати в своята история и същевременно със зоологически ентусиазъм да обявяваш, че даваш 1 млн. лв. на един спортен клуб. Разбира се, аз съм човек, милеещ за спорта, но съм човек, който си дава сметка, че ако ние не си уважаваме историята, утре няма да имаме и спорт. В тези неща трябва да има мярка и уважение към самите нас, ако искаме да ни уважават и другите. Неслучайно казах, че Великобритания е кръстила 26 обществени обекта с името Плевен. В Лондон, столица със световна тежест и авторитет, пет улици носят името „Плевен", а тук правителството ни се прави, че не вижда значимостта на битките при Плевен и подвигът, героизмът и майсторството на ген. Скобелев, на ген. Тотлебен, на майор Гурко. Това са неща, които са обидни за нацията, но ние плевенчани сме горди и се справяме и сами. Много пъти Плевен е чествал своите победи и празници, въпреки правителствата и независимо от режима.

- Какво ще пожелаете на плевналии и на всички българи по повод празника?

- Гордост, самочувствие, сила на българския дух, поклон и дълбока вяра в Светата ни православна църква и поклон пред нашите освободители със съзнанието, че имаме общо бъдеще, което без енергични действия от страна на всички ни, няма как да се случи.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Запалка май забрави как му разказа играта на Плевен за два мандата като кмет , е верно изкупи половината град заедно с оня с моторчето , но е факт че затри града както турците не са го правели .... егаси и наглеца си

15.12.2017 23:03:16

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.