• 28 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 11°C

Плевен чества 140 години от Освобождението си

Плевен чества 140 години от Освобождението си

/КРОСС/ С богата празнична програма Плевен чества 140 години от освобождението си от турско робство. На тържествата в Плевен ще присъстват президентът на Република България Румен Радев, вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов, министърът на правосъдието Цецка Цачева и министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски. Специално за честванията в града ще гостува руска делегация, водена от княз Никита Дмитриевич Ростовский, която е в България по покана на Румен Петков, член на Инициативния комитет за отбелязване на годишнината от освобождението на града. Освен руската делегация, събитията в Плевен ще уважи и посланикът на Руската федерация н. пр. Анатолий Макаров.

Празничната програма ще започне в 8:30 часа, когато в храм „Света Параскева" Плевенският митрополит Игнатий, Западноевропейският митрополит Антоний и Ростовския и Новочеркаският митрополит Меркурий ще отслужат празнична света литургия.

От 10:00 часа в зала „Плевен" в сградата на Областната администрация на княз Никита Дмитреиевич Ростовский ще бъде връчен почетен знак на Министерство на отбраната. Князът ще получи отличието от вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов, в присъствието на министрите Цецка Цачева и Ивайло Московски.

От 11:00 ч. в параклис-мавзолей „Свети Георги Победоносец" ще се проведе паметен ритуал по повод 140 години от Плевенската епопея. Там ще бъде отслужена и панихида за загиналите за освобождението на Плевен. Паметният ритуал ще завърши с поднасяне на венци и цветя за загиналите.
От 12:00 часа е предвиден празничен концерт-спектакъл „Плевен помни". Той ще се проведе в Драматично-куклен театър „Иван Радоев". По програма след това руската делегация ще поднесе цветя на паметника на ген. Скобелев в Плевен.

Предвидено е от 16:00 часа да се проведе кръгла маса по повод 140-ата годишнина от Плевенската епопея, в която активно участие ще вземе отново руската делегация, водена от княз Никита Дмитриевич Ростовский.

Кулминацията на честванията ще бъде от 18:00 часа, когато в града-герой ще пристигне държавният глава Румен Радев и ще се проведе тържествена заря-проверка на площад „Възржадене". Очаква се руската делегация да подари на президента копие от руска бойна схема на разположението на войските от 19 август 1877 г.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.