- 19 Апр 2024 |
- USD / BGN 1.8315
- GBP / BGN 2.2841
- CHF / BGN 2.0155
- Радиация: София 0.11 (µSv/h)
- Времето: София 6°C
Защо не всеки плод доузрява вкъщи?
16 Юни 2019 | 10:50
/КРОСС/ Купувате го зелен и твърд - и след няколко дни у дома той вече е жълт, сладък и поомекнал: бананът е един от плодовете, които доузряват вкъщи без никакви грижи. Така постъпват и ябълките, крушите, доматите.
Не всички плодове и зеленчуци обаче са толкова добри към стопаните си.
Не очаквайте от цитрусови, краставици и къпини, боровинки и подобни да станат по-сладки и ароматни - те само ще се сбръчкат. Защо?
Важна роля в разделението на доузряващи и недоузряващи видове играе растителният хормон етилен, който е в газообразно състояние и предизвиква при някои култури процес на стареене или на зреене. Как да разпознаем кои какви са?
Тези, които след откъсването си зреят още, сами произвеждат този хормон, изхвърлят го и наоколо си и така "управляват" както собственото си зреене, така и това на близките плодове. При други обаче етиленът води само до стареене - което не е приятно за никоя фруктиера.
Затова внимавайте при съхраняването на едно и също място на плодове и зеленчуци. Домати, ябълки и банани могат да развалят останалите ви запаси с етилена, който отделят. Но има и добра страна - ако сте взели твърдо авокадо или киви, просто го увийте във вестник заедно с ябълка или банан - и то ще доузрее и омекне много бързо.