• 19 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8315
  •  GBP / BGN 2.2841
  •  CHF / BGN 2.0155
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 5°C

Скандалите с фондацията Пловдив 2019 не секват

Скандалите с фондацията Пловдив 2019 не секват

/КРОСС/ Хомофоби и закостенели задръстеняци или разкрепостени и идейно напредничави европейци ли са пловдивчани? Това е основният лайтмотив, който се върти из публичното пространство през последния месец в Пловдив. Поводът е повече от тривиален - изложба. Съдържанието на въпросната изложба обаче не е тривиално, банално или показващо нещо с изключителна художествена стойност. За какво става дума?

В Европейската столица на културата през лятото ще има голяма изложба на всички гей прайдове, провеждани в държавите от Балканския полуостров. Събитието с мото Балканска гордост # Balkan Pride се организира от фондация ГЛАС - организацията, която в България легитимира ЛГБТИ обществото. Сред партньорите на ГЛАС са американското посолство в София, Български хелзинкски комитет, Институт Отворено общество София, Български фонд за жените и т.н. Организации, които не се приемат еднозначно от българите. Сред партньорите е и общинска фондация Пловдив 2019 - тази, която подбира проектите за инициативата Европейска столица на културата.

Именно фондация „Пловдив 2019" в лицето на нейното експертно жури е одобрило проекта на ГЛАС Балканска гордост # Balkan Pride и е определило сумата от 7000 лв. публични средства да се дадат за провеждането на събитието. Освен изложба на балканските гей прайдове, се предвиждат прожекция на документалния филм „Да се разкриеш" на френския режисьор Дени Паро. Според анотацията в сайта на ГЛАС, този филм е сбор от автентични видео записи на тийнейджъри и деца, които за първи път споделят с родителите си своята различна сексуална ориентация. Преди прожекцията Фондация GLAS в партньорство с Британския съвет ще представи за първи път у нас и 5 късометражни филма от Великобритания на ЛГБТИ тематика. Кино произведенията са част от програмата на ЛГБТИ киновестивала BFI Flare, който се организира всяка година в Лондон от Британския филмов институт. Някои от подбраните филми са били включени и в глобалната кампания за ЛГБТИ+ филми #FiveFilms4Freedom, която се организира всяка година от 2015 г. насам съвместно от Британския съвет и Британския филмов институт с подкрепата на ООН. В края на март Фондация GLAS стана партньор на инициативата на Британския съвет в България.

Градът на толерантността, както винаги са наричали Пловдив заради неговото гостоприемство и приютяване на представители на различни етноси и религии, е на косъм от взрив заради предстоящите прояви на ЛГБТИ тематика в рамките на инициативата Европейска столица на културата. Изразител на недоволството са две опозиционни политически сили в пловдивския парламент - „Съюз за Пловдив" и ВМРО-БНД, които поискаха извънредна сесия заради финансираните от фондация „Пловдив 2019" проекти и настояват за оставката на артистичния директор Светлана Куюмджиева.

Статия в английския вестник „Гардиън" със заглавие "Хомофобски скандал удари Пловдив, Европейската столица на културата" лансира идеята, че опозицията в пловдивския общински съвет саботират културната инициатива. Публикацията е дни преди провеждането на извънредната сесия на ОбС. Артдиректорката Светлана Куюмджиева заявява пред изданието: "Това сериозно може да накърни репутацията и имиджа, който изграждахме 5 години... подобна намеса в програмата може да се определи единствено като дискриминация и цензура."

Почти едновременно с това главният изпълнителен директор на международната компания Reward Getaway с офиси и в Пловдив Дъг Бътлър публикува в своя LinkedIn профил отворено писмо до кмета на Пловдив Иван Тотев. В него мениджърът дава глас на тревогата си от засилването на езика на омразата и заплахите за насилие във втория по големина град в България срещу хората с нетрадиционна сексуална ориентация, и изразява желанието си за сътрудничество с Фондация GLAS и местната технологична индустрия за отваряне на по-широк диалог и осигуряването на подкрепа за ЛГБТИ общността.

За непредубедения читател/зрител/слушател последните два факта изглеждат подозрително свързани заради съвпадението на времето при публикуването им и навяват на мисълта, че източникът е един и същ.

Не искам да съм на мястото на кмета на Пловдив Иван Тотев. В предизборна година освен всичко друго, той трябва да тушира и този грандиозен грозен скандал. На извънредната сесия за фондация „Пловдив 2019", Тотев обвини 21-те общински съветници в политическа намеса. Според него „общинските съветници нямат морално право да се месят в художественото съдържание", „има тотално неразбиране на философията за финансиране". И накрая: „Вие може да си говорите каквото искате, журито е избрало проектите".

Малка вметка. Журито, което одобрява проектите, е съставено от непопулярни личности. Артисти (в широкия смисъл на думата) няма. 99% от проектите се оценяват от раководството на фондацията.
Тотев си позволи ехидно да провокира адв. д-р Дани Каназирева да намери юридически член, по който Общинският съвет да уволни артдиректора Светлана Куюмджиева.

Менторският тон и непремерените думи на кмета Иван Тотев предизвикаха обратен ефект, в резултат на което Каназирева поиска оставката му като председател на УС на фондация „Пловдив 2019", а съветникът Слави Георгиев предложи да се освобожди целият Управителен съвет. Мнозинството не подкрепи предложенията.

Когато някой победоносен пълководец се завръщал в Рим, бивало устройвано триумфално почетно шествие при влизането му в града. Докато всички посрещали триумфиращия с радостни възгласи „Io, Triumphe" специално ангажиран роб държал венеца на пълководеца и му нашепвал в ухото „Memento mori", за да не се възгордее прекалено. Историята разказа съветникът Божидар Здравков - потомък на един от най-успешните пловдивски кметове със същото име, Божидар Здравков.

Апропо, проблемът с фондация „Пловдив 2019" не е от вчера. От учредяването й преди 5 години, организацията претърпя няколко сериозни кадрови промени. Няколко изпълнителни и арт директори бяха сменени, докато се установи сегашния състав на ръководството. Вероятно представителите на местната интелигенция, които за кратко са оглавявали фондацията, са били прекалено консервативни и не са имали творчески размах на мисълта за реализиране на грандиозни проекти на представители на нетрадиционни общности.

Късата историческа памет никому не донесла дивиденти. Преди години, при опит да се проведе камерно събитие на ЛГБТИ общността в Пловдив, феновете на местните футболни отбори се заканиха, че ще оттеглят подкрепата си за кандидатурата на Пловдив за европейска столица на културата. Наложило се тогавашното ръководство на фондация „Пловдив 2019" да се моли едва ли не на колене да си затраят.

На мен пък ми е любопитно колко общински съветници, които подкрепят проекта на фондация ГЛАС Балканска гордост # Balkan Pride, ще заведат децата и внуците си на изложбата и на прожекцията на филмите на ЛГБТИ тематика и с какви думи ще им обяснят това, което се вижда на постерите и екрана. Дали членовете на УС на фондация „Пловдив 2019" ще направят същото?
Ще си позволя да перифразирам думите на противници на проявите: „Какво ще се случи, ако учителка погрешка изпрати ученици да разгледат изложбата, какво ще видят, тя как ще им го обясни" и „Оказва се, че е най-неизгодно в днешно време да си нормален. Ние не навираме на хората в очите нашата нормалност.".

И един виц вместо заключение:

Какъв е този шум, Джеймс?

- Гей парад, милорд!

- И какво искат?

- Еднополова любов, милорд!

- Някой забранява ли им?

- ...Не, милорд!

- Е, тогава защо вдигат този шум?

- Еми, педерасти, милорд!

http://reporter.blog.bg

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.