• 18 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8315
  •  GBP / BGN 2.2841
  •  CHF / BGN 2.0155
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 13°C

На острова на портретите в Пловдив

На острова на портретите в Пловдив

/КРОСС/ Яна Лозева е един от младите фотографи, които впечатляват с вниманието си към детайла и отдадеността към всяко начинание, с което се захванат. Въпреки това тя не се страхува да признае, че често не успява изпълни критериите, които сама си поставя. Казва, че се ангажира максимално, но това не е гаранция за качество. А вдъхновението е нещо много хубаво, но "миньорският труд" винаги е повече.

"Като фотограф ме вълнува това, което се изплъзва - нещо мимолетно и обезпокоително", обяснява тя.

Нейната нова изложба "Терминал" в Пловдив, чието откриване е днес от 18.00 часа в "Склад", представлява серия от протрети, направени на изоставения остров Адата в града. Лозева отбелязва, че това не е никак комфортно място, но в него има парадокс, който според нея е смислено преживяване.

Заснемането на фотографиите протича за период от 2 седмици, реализирано е в рамките на резиденция Adata Air и е част от програмата на "Пловдив 2019". Целта, която Лозева си поставя в "Терминал", е да предаде пейзажа в портрети. Затова и островът почти не се вижда на снимките.
"Мястото, където някога са се събирали семейства за неделен пикник, сега е запуснато, обградено от града, пресечено от автомобилния мост, загубило е цветущия оптимизъм на думата "остров" като синоним на оазис, на спасителна твърдина. В друго настояще Адата би била остров, където природата започва да пренаписва историята за Робинзон, започва отначало", пише в текста си за "Терминал" преводачът, автор и създател на издателство "Точица" Зорница Христова.

Изложбата може да бъде видяна до 3 ноември. "Склад" се намира на ул. "Екзарх Йосиф" 16 в Пловдив.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.